KARPUZ AYAĞA DÜŞTÜ

YENER EKİNCİ

(ÖZEL HABER)-Adanalı karpuz üreticileri bu sene hüsrana ve şaşkına uğradı. Türkiye’deki karpuz üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiren Adanalı çiftçiler, Irak ve Suriye’ye bu yıl ihracat yapılmaması sebebiyle, iç pazarda yaşanan bolluk yüzünden tarlada kilosu 30 kuruşa kadar gerileyen ürünlerini hasat etmeme kararı almaya başladı.

İRAN VE LÜBNAN KAZANDI

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, ‘’Üretici umutsuz. ‘Borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz?’ diye kara kara düşünüyorlar. İnsanlar evini satmakta, arabasını satmakta. Önümüzdeki yıl karpuz hasadını tekrar yapabilmeleri için devletin mutlaka kudret ve şefkat elini uzatması gerekir’’ dedi. Batman, ‘’Yerli üreticiler hasada başlamadan evvel ithal edilen İran ve Lübnan karpuzları çok iyi paralarla satıldı. Yerli malı ihraç edilmeyince piyasada bolluk hakim. Şu an halde kilosu 10-30 kuruş arasında satılıyor’’ ifadelerini kullandı.

ÇEKLERİMİZ 1 YIL ERTELENSİN

Üreticiye bir darbenin de olumsuz hava koşullarından geldiğini kaydeden Batman, ‘’Çiftçi zaten ‘tarladan toplasam mı toplamasam mı?’ kararsızlığı yaşıyordu. Havaların poyraz esmesiyle beraber karpuz yanmaya başladı. Sararan karpuzu kimse almaz. Tonlarca ürün tarlada kalacak. Devletten istediğimiz çeklerimizin 1 yıl ertelenmesi. Tüccarlar, üreticiler olarak çok mağduruz çeklerini ödeyemeyecek artık intihara gidecek durumda olan arkadaşlarımız var. Karpuzun bu kadar düşeceğini tahmin etmedik’’ dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor