Karşılıksız iyilik

Ali AKILLI

İzlediğim bir filmde, adamın birine iyilik yapan bir adam, karşılığında 3 kişiye iyilik yapılmasını istemişti. Adamın her iyilik yaptığı kişiden, 3 kişiye iyilik yapmasını istemesini de şart koşmuştu. Yani halka hakla oluşacak bir iyilik zinciri dünyayı saracaktı. Ne yazık ki günümüz dünyasında böyle şeyler ancak filmlerde oluyor. Kimse kaderini kendi seçmiyor. Bir yerde mutluluklar saçar hayat, bir yerde hüngür hüngür ağlatır. Kendimizi taşımaktan yorgun düşsek de birilerine el vermek zor değil.
Kuş gibidir iyilik göklere uçar. İnsan olan yüreğini iyiliklere açtığı zaman kötülükler kendilerinden de kaçar, çocuklarından da!

***
Şimdi bir düşünelim bakalım. En son ne zaman birine iyilik yaptınız? Bir insanın hayatında melek oldunuz mu hiç? Kanayan bir yaraya parmak bastınız mı? Aç insanı gözünden anladınız da, ne zaman bölüştünüz bir sofrayı Bütün çıkış noktaları kapanmış bir insanın kapısını çaldınız mı?
Karşılıksız! Allah aşkına.

***

İyilik bazen bir gülüştür, düşeni yerden kaldırmaktır ve hiçbir şekilde aç insanı geri çevirmemektir.
İyilik; sokaklarda dilendirilen çocuklar için yetkilileri göreve çağırmaktır. İyilik; Haksızlık yapan çakalın karşısına dikilmektir. İyilik; bazen cesaret ister ama en çok merhamet ister.

***

Yaşlı bir balıkçıdan ağ tutmasını öğrenebiliriz. Bir çiftçiden toprağın bereketini. Bir öğretmenden sabırlı olmayı. İyilik öğretilmez, vicdanlar bunu emreder zaten. Ama taşınmaz mallarını vicdanlardan değerli kılanlar, sükseli mekanlarda kanlı biftekleri domuz gibi yiyenler için tek gerçek vardır; para!
Kriz anonslarını duyunca o paralarını yurtdışına kaçıran bu domuzların insanlık kitabında isimleri yazmaz zaten! Onları gazeteler yazsın!

***
Yoksul insanlardaki cinnetin sesini duymayanların cenneti yoktur. Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamanın da sonu gelir elbet. Kimseye “hayrı dokunmadan” geçip gitmek iş değil. Bir sevginiz olsun geride kalan bir avuç iyilik. Gerisi yalan. Tedavülden kalkmış isyanlar ve böyle cümleler her ne kadar demode sayılsa da bu topraklarda iyi insanların ne kadar çok olduğunu da biliyorum. Bazen vicdanlara yazılır yazılar. Okuyucularımızdan biliyorum!

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor