KELEBEK GİBİ UÇARIM ARI GİBİ SOKARIM

Yaşları 60’ın üzerinde ve biraz spora yakın olanlar yukarıdaki “KELEBEK GİBİ UÇARIM ARI GİBİ SOKARIM” sözcüğünün kime ait olduğunu bilirler. 1960’lı yıllarda herkesin evinde televizyon yoktu. Henüz 6-7 yaşlarındaydım. Rahmetli babamla ABD ile Türkiye arasında 7-8 saat fark olduğu için sabaha karşı Muhammet Ali’nin siyah-beyaz televizyondan maçlarını izlerdik. Muhammet Ali  Müslüman olduğu için Türkiye’de ayrıca tüm İslam ülkelerinde çok seviliyordu.

Modern Olimpiyat Oyunları’nın 100. Yılı  1996’da ABD’nin Atlanta Kenti’nde (Georgia) gerçekleşmişti. Anadolu Ajansı’ndan olimpiyatları izlemek için 4 meslektaşımla birlikte görevlendirildim. Her yönetici, hakem, sporcu, antrenör ve spor yazarının rüyası olimpiyat yaşamaktır.  Şükürler olsun bu bana da nasip oldu. Dünyanın en çağdaş tesisleri, en ünlü sporcularını tanıma fırsatı yakaladım. Atlanta’da Özellikle şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlığını yapan Hamza Yerlikaya “asrın güreşçisi” seçilmişti. Ayrıca, cep herkülü Naim Süleymanoğlu olimpiyatta 3. Altın madalyasını kazanarak gururumuz olmuşlardı.

Olimpiyatların en önemli etkinliği açılış ve kapanışlardır. Atlanta Olimpiyat Oyunları’nın meşalesini yakma görevi Müslüman Boksör Muhammet Ali Clay’e verilmişti. Parkinson hastası olan ve elleri titreyen Muhammet Ali meşale yakmada mahcup olmamak için psikologlar yönetiminde 3 ay eğitim almıştı. Açılış günü yüzbinlerce spor sever Muhammet Ali’nin meşaleyi yakıp yakmayacağını merak ediyordu. Büyük boksör kimseyi mahcup etmedi. Bu sırada, başta ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton ve diğer protokolde oturanlar gözyaşlarını tutamadıklarına tanık oldum.

Başkan Clinton, bir de Muhammet Ali’yi bir sürpriz yaparak 1960 Roma Olimpiyatları‘ndan döndükten iki gün sonra bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, kazandığı altın madalyasını Ohio Nehri’ne atan Muhammet Ali’ye Atlanta Olimpiyatları’nın altın madalyasını takarak onure etmişti. Muhammet Ali’ye sadece profesyonel boksta yaptığı 61 karşılaşmanın 37’sinin nakavtla olmak üzere 56’sını kazanan sadece 5 kez yenilen ünlü bir boksör olarak bakmamak gerekir. Aynı zamanda siyahilerin her daim haklarını savunan aktivist, savaşa karşı olan, hasta ve yoksullara yardım eden, Birleşmiş Milletler Barış Elçisi ve boksu bıraktıktan sonra dünyayı dolaşarak sporun sevilmesi ve İslamiyet’in yaygınlaşmasıyla tanınan çok değerli birisiydi.

Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Kentucky Louisville‘de doğdu. Bir panayırda basanının Noel hediyesi olarak aldığı kırmızı bisikleti çalındı. Yardım istediği polis memuru O’na boksu öğrenerek hırsızlara karşı direnmeyi öğrenmesini öğütledi. 12 yaşındayken boksla tanıştı ve kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girdi. Yine 18 yaşındayken katıldığı 1960’ta Roma Olimpiyatları’nda ağır hafif siklette altın madalya alarak profesyonel lige döndü.

Din olarak İslamiyet’i seçmiştir ve Vietnam Savaşı‘na gitmemiştir. Bu durumu şöyle dile getirmiştir: “Benim onlarla sorunum yok. (I’I ain’t got no quarrel with them Vietcong’).  Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım.” diyerek Vietnam Savaşı‘na gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas ettiğini açıkladı. Ailesinin yardımı ve üniversitelerde para karşılığı yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı. 1970’te temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü.

Kızı Leyla Ali’de babası gibi boksu seçerek uzun yıllar kariyerinde önemli başarılara imza attı. Uzun yıllar Parkinson hastası olan Muhammet Ali solunum yetmezliğinden 3 Haziran 2016 yılında 74 yaşında vefat etti. 1996 yılında Atlanta Olimpiyatları’ndainsanlara boş bakan ve elleri sürekli titreyen, Lacivert takım elbisesiyle dev adam Muhammet Ali, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenleri geri çevirmiyordu. Korumasına rica ederek ABD’de yaşayan antrenör ve gazeteci Necmi Ersan ile birlikte fotoğraf çektirdik.  Mekânı cennet olsun. Tüm zamanların en iyi boksörü seni asla unutmayacağız……

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor