Kemal Peköz TCDD’ye TBMM’ye taşıdı

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, “Sayıştay raporlarının TCDD ile ilgili ortaya çıkardıkları mutlaka incelenmelidir” dedi.
Kemal Peköz, söz konusu raporlarda yer alan bulgulara istinaden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemiyle 3 adet soru önergesi verdi.
Peköz, soru önergelerine ek olarak TCDD’nin daha etkin, verimli bir kurum haline getirilmesi ve yolcuların güvenliğinin sağlanması için yapılması gerekenlerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını da talep etti.
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz’ün soru önergesi şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 2019 yılına ait Sayıştay Denetim Raporları TBMM’ye gönderilmiştir. Sayıştay denetim sonucunda 26 bulgu tespit etmesine rağmen kurumun 2019 yılına ilişkin mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varmıstır.
Söz konusu raporda yer alan 26 bulgudan bazıları şunlardır; ihaleli veye ihalesiz olarak kiraya verilen veya satılan taşınmazlarla ilgili hukuki sorunlar, risk seviyesi yüksek olan hemzemin geçitleri konusunda gerekli alt veya üst geçit çalışmaların tamamlanmaması, aynı demiryolu hattı üzerinde farklı yazılımlara sahip sinyalizasyon sistemlerinin kurulması, yönetmelik şarlarına göre ihale edilmeyen işler, yapım işi ihalelerinde hatalı uygulamalar, kira süresi biten taşınmazların yeniden ı̇hale yapılmaksızın uzun sürelerle aynı kişilere kiraya verilmesi, TCDD ile TCDD TAŞIMACILIK A.Ş. arasında tren kazalarındaki sorumluluk oranlarının belirlenmesinde ı̇htilafa düşülmesi nedeniyle zararın hangi şirket tarafından karşılanması gerektiğinin belirlenememesi, bazı iş sözleşmelerinde yüklenicilere yaptırım uygulanmasına ı̇lişkin hüküm bulunmaması, açık ı̇hale usulü ile yapılması gereken yapım ı̇şlerinden bazılarının pazarlık usulü ı̇le yapılması, bazı kiraların tahsil edilmemesi, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarındaki hatalı uygulamalar nedeniyle yüklenicilere fazla ödeme yapılması, maliyet muhasebesi sisteminin etkin bir şekilde uygulanmaması. Söz konusu bulgulara ve önerilere göre kurum uygulamaları hem kurumu zarara uğratmakta hem de demiryolu ile ulaşım sağlayan yaklaşık 20 milyon insanın güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
Konvansiyonel hatlar ve YHT hatlarında bulunan sorunlar ile TCDD’nin yeniden yapılandırılması uygulamaları kazaların başlıca nedenidir ve Türkiye’deki ölümlü tren kazaları dünya ortalamasının yaklaşık üç kat üzerindedir. 2020-2019 yılları arasında trenden düşme, şahsa çarpma ve hemzemin geçitte meydana gelen kazalar dahil olmak üzere toplamda 1678 kişi demir yolunda hayatını kaybetmiştir.
Ülkemizde demiryolu yolcu taşımacılığı oranı 1950 yılında yüzde 42,2 iken şu an yüzde 1’e; demiryolu yük taşımacılığı ise yüzde 55,1 iken şu an yüzde 4,1’e gerilemiştir. Doğru bir demiryolu politikası kamu işletmeciliği, kamusal hizmet perspektifi, mühendislik disiplinlerine önem verilmesi, yük ve yolcu taşımada ağırlığın demiryollarına verilmesi, liyakatli bir kadro politikası, ulaşımın tamamının kombine taşımacılıkla bütünlüklü bir şekilde planlanması, maliyet, arazi, kullanım ömrü, güvenlik, enerji verimliliği, çevre gibi asli unsurlara dayanması gerekmektedir. Bu çerçevede ulaşım güvenliğini etkileyen bütün hatların onarılması, kazalarda önemli rolleri bulunan elektrifikasyon ve sinyalizasyon gereksinimlerinin ivedilikle karşılanması; hizmet dışı bırakılan bakım-tamir atölyeleri ve bütün tesislerin yeniden işlevli kılınması; TCDD’nin parçalanarak işlevsizleştirilmesi, siyasi kadro atamaları ve her düzeydeki uzman kadro kıyımına/sürgününe son verilmesi gerekmektedir.
Tüm bunlardan hareketle TCDD’nin daha etkin, verimli bir kurum haline getirilmesi ve yolcuların güvenliğinin sağlanması için sinyalizasyon başta olmak üzere kurumsal hata ve eksikliklerin tespit edilerek yapılabileceklerin belirlenmesi için bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir.”