Keman Virtüözü Suna Kan hayatını kaybetti

(HABER MERKEZİ)- Adana’nın yetiştirdiği en büyük değerlerden, Dünyaca ünlü keman virtüözü, Cumhuriyet döneminin ‘Harika Çocuğu’ Suna Kanhayatını kaybetti. Sanatçı 2017 yılının Mayıs ayında sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermediğini belirterek, “Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım” demişti.

1936 yılında, Adana’da dünyaya gelen Suna Kan’ın babası Nuri Kan da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçısıydı. Henüz 5 yaşındayken babasından keman öğrenmeye başlayan Suna Kan daha sonra aile dostları Hulusi Karsel’den de keman dersleri almıştı.

Kaan’ın hayatını kaybettiğini sosyal medya hesabından duyuran Gülsin Onay, “Suna Kan’ı kaybetmişiz.. Allah rahmet eylesin.. Mekanı cennet olsun.. Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim.. Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve yeri doldurulamaz değerli kemancımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim.. Kalbimizde hep yaşayacak eşsiz anıları ve kayıtlarıyla..” ifadelerini kullandı.

SUNA KAN KİMDİR?

Suna Kan, 21 Ekim 1936 tarihinde Adana’da doğdu. Müzik ile tanışması 5 yaşında iken babası Nuri Kan’dan keman dersleriyle başladı. İlk konserini 9 yaşında verdi ve ilk çaldığı ise 18 Nisan 1946 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın konser salonunda verdi. Zor bir seçim yapmıştı ama Mozart’ın No.5 Keman Konçertosunu başarı ile çaldı.

Öğrenimini Ankara’da Walter Gerhard, İzzet Albayrak ve Lico Amar ile sürdürdü.

1948 yılında “Üstün Yetenekli Çocuklar” yasası kapsamında İdil Biret ile beraber öğrenim görmek üzere Fransa’ya gönderildi. Yasa çıktıktan belli bir süre sonra önce Roma’ya gitti. Eğitim için gittiği okulun eğitimcisi öldüğünden dolayı Fransa’ya gitmek zorunda kaldı.

1952 yılında Paris Konservatuarı’nda Gabriel Bouillon’la çalışarak konservatuarı birincilik ödülüyle bitirdi.

1954 yılında Cenevre Uluslararası Yarışmasında birincilik,

1955 yılında Viotti Uluslararası Yarışmasında ikincilik,

1956 yılında Munich Uluslararası Yarışmasında ikincilik kazanma başarılarını gösterdi.

1957 yılında katıldığı M. Long – J. Thibaud Uluslararası Yarışması’nda Paris Şehri Ödülü’nü aldı.

Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı.

1960 yılında Türkiye’nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin’le kurduğu keman-piyano ikilisi onlara adeta şöhreti getirdi. Sonrasında ile Gülay Uğurata ile 29 yıl bir ikili olarak müzik yaşamlarına devam ettiler.

1970’li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve eşi Faruk Güvenç ile Ankara Oda Orkestrasını kurulmasını teşvik etti. 100’den fazla konser verdiler ve konserlerin plakları basıldı.

1971 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanıyla onurlandırıldı.

Yurtdışında ise ünü yayıldı ve birçok ülkede turneler yaparak hemen hemen her kıtaya sanatını taşımıştır. Gittiği ülkelerin içinde İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Kanada, Amerika ve Güney Amerika bulunup, bu ülkelerde konserler verdi.

Üst düzey konçertolara çağrılan Suna Kan, Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Bamberg Senfoni, Moskova Senfoni, Fransa Ulusal Radyo Senfonilerine katıldı. Istvan Kertesz, Walter Susskind, Zubin Mehta, Hans Rosbaud, Louis Fremaux, Gotthold Lessing, Michel Plasson gibi birçok ünlü şefin eşliğinde ustalığını tescil ettirdi. Hatta bazı ünlü sanatçılarla ikili konçerto da yaptı. Bu kişiler, Yehudi Menuhin, Igor Bezrodni, Pierre Fournier, Andre Navarra, Frederick Riddle gibi ünlü sanatçılardı.

Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer alan Suna Kan, 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanıyla onurlandırıldı.

Aynı zamanda 1977-1986 yılları arasında Ankara Odasının  başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı.

Sanatçı, 1996 yılında Sevda – Cenap And Müzik Vakfı Onur Altın Madalyası ile ödüllendirildi.

1997 yılında Müşerref Hekimoğlu’nun yazdığı “Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman” adlı kitap Sevda – Cenap And Müzik Vakfı tarafından yayınlandı.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor