KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MAĞDURİYETLER ARTIYOR

Adana’da son 5 yılda büyük bir hızla devam eden kentsel dönüşüm mağduriyetlerine her geçen bir yenisi ekleniyor.

Kentsel dönüşüm, son dönemde en karlı alanlardan biri olarak görülüyor. Bu nedenle de esas işe müteahhitlik olmayan çok sayıda kişi, büyük kazanç gördükleri bu işte girmeye başladı. Müteahhitlikte herhangi bir sertifika, deneyim falan da aranmadığı için elini kolunu sallayan herkes ev yapmaya başlamış.

Hele bir de ağızları güzel laf yapıyorsa insanları ikna edebilmek daha kolay olabiliyor. Bizim insanımız zaten güler yüze, tatlı bir iki söze çok kolay kanabilen bir millet olduğu için güzel ifadelerle, hayaller daha da abartılınca gözleri kapalı verebiliyorlar evlerini.

Adana’da eski ve az katlı yapılan çok sayıda bulunuyor. Bu da bina avında olanlar için büyük fırsat demek oluyor. Çünkü adamlar, 4 katlı 5 katlı, 20 maksimum 25 daireli binalı gözlerine kestiriyorlar, burada oturanları bir şekilde ikna ederek yerlerine 15-16 katlı binalar yapıyorlar. Yani eğer müteahhit işi başına kadar götürebilirse bu işten çok karlı çıkıyor.

Eğer kötü niyetliyse de işi başına kadar götürmesine gerek yok binayı yıkınca para alıyor, temeli atıp belirli bir noktaya kadar inşaatı getirince de destek alıyor. Sonrasında zaten hak sahiplerinden sonra kendisine kalan onca daireyi de temelden ‘uygun fiyata’ diyerek satışını yapıyor. Tüm dairelerini sattıktan sonra da ortadan kayboluyor. Olan o inşaattan daire alan, evlerini verenlere oluyor.

Bunun onlarca örneğini yaşadık Adana’da biz. Mağduriyetler de artarak devam ediyor. Kentsel dönüşüm aslına uygun olarak gerçekten çok güzel, modern, sağlıklı bir uygulama ancak bizim insanlarımız bunu kötüye kullanmada sınır da tanımıyorlar maalesef.

İnsanlar ömürleri boyunca bir tek ev sahibi olabilmek hayali ile çalışıp, para biriktirmeye gayret gösteriyorlar. Sonra da ellerinde avuçlarında olan, kıt kanaat aldıkları ev bir anda uçup gidiyor. Bu zorlu süreçlerde çoğu vatandaş hastalık, dert sahibi oldu. Sıkıntıdan hayatlarını kaybedenler bile oldu.

Bu noktada her zaman dediğimiz gibi kentsel dönüşüm işi daha ciddi bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. İnsanların yaşadıkları mağduriyetlerin artması kentsel dönüşüm ile ilgili yeni düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılıyor. Yapılabilecek yeni düzenlemeler ile birlikte işi yüklenen firma çok iyi analiz edilmesi gerekiyor.

Vatandaşlarımızın da bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ömür boyu yaptıkları birikimlerinin ellerinden gitmemesi için evlerini verecekleri kişiyi iyi araştırmaları, yaptığı daha önceki projeleri incelemeleri büyük önem taşıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor