“KHK ZULMÜNE SON VERİLMELİDİR”
KHK’lı Platformları Birliği ‘KHK Zulmüne Son Verilmelidir’ başlığı altında Adana İnsan Hakları Derneği’nde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Münir Korkmaz okudu.
HABER: CANSU ERSOY
KHK’lı Platformları Birliği Adana İnsan Hakları Derneği’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama metnini Münir Korkmaz okudu. Korkmaz, “KHK’lılar, kendilerine yönelik yaşatılan hak ihlalleri, hukuksuzluklar ve sosyal soykırımın yedinci yılını geride bıraktı. Ancak her geçen gün, yeni bir hak gaspı ve yargısız infazla karşı karşıya kalmış bunun çeşitli örneklerini zaman zaman şiddetli şekilde yaşamıştır” dedi.
“Bir gece yarısı kanun hükmünde kararnameleri ile işlerinden edilmiş KHK’lıların hayatından kesitler sunan “Kanun Hükmü” adlı belgesel KHK’lıların onur ve hak mücadelesini anlatmış ve 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel film kategorisinde yarışma hakkı kazanmıştı. Yönetmen Nejla Demirci tarafından sanatseverlere sunulan belgesel, milyonlarca KHKlı ailesinin yaşadığı travmatik süreçlerden kesitler sunuyor ve aynı zamanda haklı bir onur mücadelesini sinematik olarak resmediyor” diyen Korkmaz, belgeselin izleyiciler nezdinde takdirle karşılandığını ve heyecanlı şekilde bütün gözleri Antalya Film Festivali’ne çevirmiş olduğunu ekledi.
“KHKLILARA YÖNELİK HAKSIZ VE HUKUKSUZ YARGILAMALAR İÇİN AÇIK HAK İHLALLERİ OLDUĞU NET BİR ŞEKİLDE AÇIKLANMIŞTIR”
Festival yönetiminin konjonktürel siyasi baskılara boyun eğerek korku iklimine malzeme vermesinin akıl ve izanla telif edilemeyeceğini söyleyen Korkmaz, konuşmasının devamında şunları bildirdi:
“KHK’lı Platformları Birliği olarak belgeselin Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çıkarılmasını esefle kınıyoruz. Sanat ile sansürü yan yana getiren bu anlayışı asla kabul etmediğimizi tekrar belirtmek istiyoruz. KHKlılara yönelik haksız ve hukuksuz yargılamalar için açık hak ihlalleri olduğu net bir şekilde açıklanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kendisine yapılan binlerce başvuru arasından pilot dava olarak seçtiği KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya dosyasını karara bağlamış bulunmaktadır. Tam 3 yılın sonunda AİHM, bu dosyanın Büyük Daire’de görüşülmesine ve itiraz yolunun kapalı tutulmasına karar vermiştir.”
“BU KARARLA TÜRKİYE’DE YÜRÜTÜLEN YARGI SÜREÇLERİNİN AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NİN TEMEL İLKELERİNE AYKIRI OLDUĞU ORTAYA KONULMUŞTUR”
Korkmaz, bu karara göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının, 7. madde de düzenlenen kanunsuz ceza olmaz ilkesinin ve 11. madde de düzenlenen Toplantı ve dernek kurma özgürlüğünün ihlaline karar verdiğini söyledi.
“Bunun yanında başvurucuya 15 bin avro tazminat ödenmesine karar vermiştir” diyen Korkmaz, şunları da söyleyerek konuşmasını noktaladı:
“Bu kararla Türkiye’de yürütülen ilgili yargı süreçlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel ilkelerine aykırı olduğu net olarak ortaya konulmuştur. KHK’lı Platformları Birliği olarak yasalarımızda en son karar mercii olarak kabul edilen ve bağlayıcılığı olan AİHM kararlarının ülkemizdeki mahkemeler tarafından başka bir mağduriyete sebebiyet vermeden uygulanmasını talep ediyoruz.”