Kimler seyahat izni alacak?

(HABER MERKEZİ)-Adana Valisi Mahmut Demirtaş, doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olan, son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların yolculuklarının izne tabi olduğunu bildirdi

Vali Demirtaş, “Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılğıı yapan otobüs seferleri ile ilgili olarak aşağıdaki ek tedbirlerin alınması ve vatandaşlarımızın buna uymaları zorunlu olmuştur.”

1- Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile iller arası otobüs seferleri 28.03.2020 tarihi saat 17:00’den itibaren valilik izni ile yapılacaktır.

2- Tüm vatandaşlarımızın bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması valilik izni ile gerçekleştirilecektir.

3- İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat izin kuruluna başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde “şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi” düzenlenecektir.

4- Seyahat izin kurulu mahalli mülki idare amirinin belirleyeceği kamu görevlisinin başkanlığında, emniyet temsilcisi, belediye temsilci, otogar sorumlusu ve ilgili meslek odası temsilcisi yoksa konuya ilişkin sivil toplum temsilcisinden oluşacaktır. Bu kurullar otogarlarda görev yapacak, bu amaçla görevin niteliğine uygun yerlerin tahsis edilmesi sağlanacaktır.

5- Seyahat izin kurulunca, şehirlerarası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecektir.

6- Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlayacaktır.

 7- Seyahat izin kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adresleri gidilecek ildeki valiliğe bildirilecektir.

8- Valiliğimizce, illimize gelecekleri bildirilen yolcuların il girişlerinde kontrolleri İl Sağlık Müdürlüğünce gerçekleştirilecektir. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususu tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecektir.

9- Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personelin rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacaktır.

10- Yolculuğuna izin verilen otobüsler seyahat güzergahlarında ancak il otogarlarında duracak ve durdukları illerin valilikleri seyahat etmesine izin verilen yolcuları kapasitelerinde boşluk olması durumunda alabileceklerdir.

11- Süreç boyunca otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetleri yasaklanacaktır.

12- İzinsiz yolculukların önlenmesi için valiliğimizce yol kontrol noktalarında (D-400 Çimento Kavşağı Uygulama Noktası, İncirlik Park Alanı Uygulama Noktası, Mersin Yolu Uygulama Noktası, Doğankent Uygulama Noktası, Çukobirlik Uygulama Noktası) gerekli tedbirler alınacaktır.

13- Otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından hijyen kuralları açısından denetlenecek ve sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.

14- Sokak ve caddelerde sosyal mesafeyi korumayan vatandaşların kolluk kuvvetleri ve zabıta tarafından uyarılması sağlanacak ve uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacaktır.

15- İl, ilçe ve mahallelerde vatandaşların zaruri haller dışında (gıda temini, ilaç alma gibi) evden çıkması sınırlandırılacak, kolluk kuvvetleri ile zabıta marifetiyle kontroller yapılacak ve gerekli ikazlarda bulunulacaktır.

16- İl genelinde maske, tulum, dezenfektan vb. tıbbi malzemeleri üreten ve/veya ihtiyaç halinde üretme kapasitesi olan firmaların belirlenmesine ilişkin gereken çalışmalar Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılarak İl İdare Kuruluna bilgi verilmesi sağlanacaktır.

17- İl İdare Kurulu Kararı olarak alınan bu kararlar; ilgili kurumlara, ilçe kaymakamlıklarına (yerel yönetimler, ilgili meslek odalarına, otobüs firmalarına, muhtarlıklara) gönderilecek,  kararların uygulanması için gerekli tedbirlerin alınması hususu kaymakamlıkların koordinesinde kolluk kuvvetleri ve belediye zabıtaları tarafından titizlikle takip edilecektir.

18- Bugüne kadar koronavirüse karşı alınacak tedbirler ile ilgili üst makamlar tarafından gönderilen bütün talimatlar, herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden ve sıralı/sorumlu amirler tarafından yerine getirilecektir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor