KİRALARIN BELİRSİZLİĞİ VE KEYFE GÖRE ZAM
Geride bıraktığımız ay itibari ile kiralarda yüzde 25 sınırlaması kaldırıldı. Kaldırılmasa da pek uyan yoktu da işte korku belası uyanlar vardı. Ancak uygulama kalkar kalmaz ortalık tam anlamıyla çiftliğe döndü.
Niye böyle diyorum?
Çünkü artık kiraların belirlenmesinde bir kıstas yok. Herkes kafasına göre fiyat belirliyor ve bu fiyatı belirlerken en yüksek yapabileceği fiyatı veriyor. Yani yüzde 40-50-60-70 hak getire…
Ev sahibi evini 4 bin liraya kiraya vermiş. Kiracının yılı dolmuş yeni sözleşme yapılacak. Kiracı kara kara düşünüyor en fazla ne yapabilir ki diyor maksimum yapsa yapsa 8 bin yapar.
Tabi ki ev sahibi bu kadar İYİMSER! Olmuyor ve 10 bin liranın üzerinde fiyat veriyor. Kiracı bir şey diyemiyor çünkü evini taşısa yeni tutacağı evi bu fiyattan aşağı bulamayacak.
Bunla birlikte eğer yeni evini emlakçıdan tutacaksa bir kira bedeli kadar emlakçıya verecek. Yeni ev sahibine depozito verecek ve ev taşıma masrafları ile birlikte hiç taşınmamak daha mantıklı gelecek.
Bu durum gayet te farkında olan ev sahipleri de yapabildiği kadar zam yaparak sınırlarını zorlamaya devam ediyorlar.
Çok merak ettiğim bir konu ise ülkede geçim derdinin yanı sıra kira fiyatları bu kadar devasa rakamlara ulaşmışken, insanların en temel gereksinimi ve ihtiyacı olan barınma sorunu gittikçe büyük bir kriz haline gelirken, insanlar artık kiralarını ödeyemez duruma gelirken ülkeyi yönetenler bu kadar mı sağır ve kör gibi davranarak bu durumları görmüyorlar, duymuyorlar.
Neden bu konuda bir düzenleme yapmıyorlar.
Adana gibi bir yerde evini 20 bin liraya 25 bin liraya kiraya veren var ya!
Bir villadan bahsetmiyorum veya da gölün kenarında süper lüks bir evden bahsetmiyorum.
Adana’nın sıradan bir mahallesinde 2+1 bir ev 25 liraya kiraya veriliyor. Ülkede asgari ücret ne kadar kardeşim 17 bin lira… En varoş mahallelere git oralarda da 8-9 bin liradan aşağı kira yok.
Türkiye’nin her yeri bu şekilde…
Önceden oturduğun mahallen elit bir yer olurdu, evin yeni, temiz lüks olurdu o ev diğerlerine göre bir tık pahalı olurdu ama şimdi ayrım da kalmadı köylerdeki evlere de yaklaşılmıyor, şehir merkezindeki evlere de yaklaşılmıyor. Bu insanlar ne yapacak, nerede yaşayacak?
Bu durum eğer müdahale edilmezse daha da farklı boyutlara evrilecek. Evrilmeye de başladı gerçi. Nedir bu durum. Ev sahibi kiracı kavgaları… Daha da kötü durumlara gidebilir bu iş.
Hükümetimiz her ne kadar ülkeyi yakıp kavuran kira sorununu görmezden gelse de vatandaşlar açısından çok zor bir durum. Ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiren ve istenmeyen sonuçlara varabilen bu kavgalara son vermek adına devlet kalıcı bir çözüm bulmalıdır.
Yoksa aylık 25 bin lira kiraya şükreder hale geleceğiz.