KİRALIK ARAÇLARA DİKKAT!

Otomobil sektöründe onlarca hatta yüzlerce hile yapıldığını hemen hemen her gün haberlerde görüyor ve okuyoruz.
Bu konuya da acilen önlemlerin alınması gerekiyor.
Devlet tüketicilerin almış olduğu ürün veya hizmetleri pek çok sektörde denetliyor.
Fakat özellikle ikinci el araç alımında ve satımında ya da kiralanmasında kağıt üzerindeki kriterleri baz alıyor.
Günümüzde insanlar şu anda fiyatların belirsiz olmasından dolayı 2. el araç almaktansa ihtiyacı olduğunda kiralamayı tercih ediyor.
Bu nedenle oto kiralama sektöründe hizmet veren firma sayısı her geçen gün daha da artıyor. İşyeri sayısı artarken kiralanmak suretiyle trafiğe çıkan araç sayısı da buna bağlı olarak her geçen gün çoğalıyor.
Burada dikkat çekmek istediğim konu; kiralanan araçların kalitesi…
Maalesef kiraya verilen araçların büyük bir kısmı daha öncesinde kazaya karışmış ve hatta perte çıkmış araçlar yani ağır hasarlı araçlar.
Düşünün ki; bir araç trafik kazası yapmış ve kaza esnasında takla atarak resmen hurdaya çıkmış. Fakat bu aracın sonuç itibarıyla bir şasi numarası, bir motor numarası ve bir de plakası bulunuyor.
İşte bu sebeplerden dolayı bir araç ne kadar büyük bir kaza ya karışmış olursa olsun tamir ediliyor ve dışarıdan bakıldığında kusursuz hale getiriliyor.
Perte çıkan araç tamir edildikten sonra sahibi ya satarak elinden çıkarmaya çalışıyor ya da kiralayarak kaza sonrasında oluşan zararını çıkarmaya çalışıyor.
Tabiki burada araç kiralayan kişi aslında büyük bir haksızlığa uğruyor. Çünkü bu aracın bu şekilde ağır hasarlı olduğunu bilmiyor.
İnsanlar 1 yaşında, 2 yaşında veya 3 yaşında bir araç kiraladığın düşünüyor. Fakat trafiğe çıktığında kullandığı aracın her bir yerinde ayrı bir ses geldiğini, aracın performanslı çalışmadığını ve yolda ilerlerken yol tutuşunun çok düşük olduğunu fark ediyor.
Fakat yapacak bir şey yok. Çünkü kiraladığı araç kağıt üzerinde kusursuz olarak görülüyor. Bu nedenle kiraladığı araçla hiçbir can güvenliği olmadan trafikte seyretmek zorunda kalıyor
İşte tam bu noktada devletin ilgili ve yetkili kurumlarının devreye girmesi ve kiraya verilen araçların tek tek test edilmesi gerekiyor.
Araç muayene istasyonunda aracın sahip olduğu teknik ve elektronik donanımları ile devreleri tek tek test ediliyor.
Fakat buradaki testlerde sadece ilgili devrenin veya donanımın çalışıp çalışmadığına bakılıyor. Nasıl çalıştığı kontrol edilmiyor.
Bu nedenle araç muayene istasyonlarında yapılan test ve kontroller bir aracın sağlıklı bir seyahat için uygun olup olmadığını belirleyemiyor.
İşte bu yüzden kiraya verilen araçların ayrıca denetlenmesi, incelenmesi ve sonrasında bu araçlara ayrı bir denetim belgesi verilmesi gerekiyor.
İşte bu belgeyi alabilen araçların tüketicilere kiralanmasına izin verilmelidir.
Eğer yapılan denetimler sırasında denetlenen aracın ağır kusurları varsa, olarak kendi segmentlerinde ki araçların sürüş keyfini veya konforunu sağlamıyorsa o aracın da kiralanmasına müsaade edilmemesi gerektiğine inanıyorum.