Kırmızı ete kanatlı eti bıçakla bulaşıyormuş
ADANA (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığının internet
sitesinden taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği
tespit edilen firmaları ifşa etmesi üzerine Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat
Saruhan Yağmur, “Tavuk bıçağını adam unutuyor koyun ve dana etinde kullanıyor
bu sebepten denetimde kanatlı hayvan bulunmuş gözüküyor. Adana’da et ve
tavuklar denetimimiz altında” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen 12 Ekim Cumartesi günü internet sitesinden
taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen
toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürünü satan firmaları ifşa etti. Sahtecilik
yapılan ürünün, 130’u İstanbul’da, 123’ü İzmir’de ve 101’i Adana’da bulundu.
Böylelikle Adana 62 firma 101 ürün ile ilk 3 sırada yer aldı.
Konu ile ilgili Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur, Gıda
Satıcıları Derneği Başkanı Müslüm Gündoğdu, Kardeşler Bolkepçe sahibi Mustafa
Dağoğlu ve Fırat Cafe sahibi Cihan Katırcı adına kardeşi Özcan Katırcı Çukurova
Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması düzenledi.
“Et ve tavuklar denetimimiz altında”
Saruhan Yağmur yaptığı açıklamada, “Adana’yı lekelemeye kimsenin hakkı yoktur.
Denetimlerimiz sık sık devam etmektedir. 2016 yılında çıkan haberler yayılıyor
bugüne geliyor. Dün olduğu gibi bugün de esnafımızın yanındayım. Türkiye’de 2
bıçak kullanılıyor. Biri tavuk, diğeri et bıçağı. Tavuk bıçağını ete
değdirirseniz ona kanatlı hayvan geçer. Etin bıçağını tavuğa değdirirseniz ise
onda et olarak geçer. Bundan dolayı bir firmada kanatlı hayvan bulunmuş diyor.
Tavuk bıçağını adam unutuyor koyun ve dana etinde kullanıyor bu sebepten
denetimde kanatlı hayvan bulunmuş gözüküyor. Buna da kimse engel olamıyor. Et
ve tavuklar denetimimiz altında. Adana Valisi Mahmut Demirtaş bize talimat
verdi onun doğrultusunda denetimlerimiz sürekli devam ediyor. 2016 yılında
yapılmış denetimlerin Adana Lezzet Festivali’nden sonra açıklanması
düşündürücüdür.”
“Klavye kahramanlığına gerek yok”
Gıda Satıcıları Derneği Başkanı Müslüm Gündoğdu ise, “Bugün her esnafımızın
yanında 50-60 personel çalışıyor. İnsanlar bunları görünce yemekten tiksiniyor
ve gitmiyor. Klavye kahramanlığı ile kimse bir yerlere gelemez. İşini hakkıyla
yapmayıp kendini sosyal medyada parlatan kebapçılar var. Bunun da denetimleri
bizde” ifadelerini kullandı.
Kardeşler Bolkepçe sahibi Mustafa Dağoğlu da, listede dana ve kuzu kıyma harcı
içerisinde kanatlı eti tespiti çıkan Bolkepçe kebabın kendilerine ait
olmadığını belirterek, “Biz Kardeşler Bolkepçe’yiz. Bolkepçe adı geçince
Adana’da direk bizi biliyorlar. Biz o ismimizi kullanan şahsı mahkemeye verdik
ve tazminat davası da açtık. Bizim şu anda 3 şubemiz var. Bizim o adı geçen
adamla hiçbir bağlantımız yok” diye konuştu.
Fırat Cafe sahibi Cihan Katırcı adına konuşan kardeşi Özcan Katırcı ise, “Marka
olarak kurumsallaşmış bulunmaktayız. Adana her Lezzet Festivali’nden sonra
böyle ithamlarla suçlanıyor. Bıçaktan bıçağa geçebiliyor. Tavuk döneri kesen
adam bıçağı silmeyip et döneri kesiyor öyle geçiyor. Tezgahını silmiyor bıçak
orada kalıyor oradan geçmiş oluyor” dedi.