KİTAP FUARINA ZİYARETÇİ AKINI

Bu sene 15.’si düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Diğer senelerden farklı olarak bu sene çocuklara yönelik stantlar çok daha fazla ve çocuk kitaplarına, ürünlerine olan ilgi çok daha yoğun. Çocuk kitapları dışında anime-manga ürünleri, BTS ürünleri ve futbola yönelik kaleme alınan kitaplara olan ilgi de azımsanamayacak kadar çok.

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Adana’da 14 Ocak tarihinde başlayan 15. Çukurova Kitap Fuarı hız kesmeden devam ediyor. Her gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan fuarda bu sene en çok ilgi gören ürünler BTS, anime, manga ve çocuk kitapları oldu. Bunun dışında küçük yaştaki okuyucular için çıkarılan futbol kitapları da gözden kaçmadı. Bu konuyla ilgili fuarda çocuk stantlarında görev alan 3 kişi ile konuştuk.

“KÜÇÜK YAŞA YÖNELİK SEKTÖRÜN BÜYÜDÜĞÜNÜ SÖYLEYEBİLİRİM”

Çocuk kitapları ve ürünleri satan bir stantın sorumlusu olan Cem Vargün de pandemiden sonra sektörde bir değişikliğe gidildiğini belirtti. Her stantın gelen müşteriden olabildiğince faydalanmak istediğini dile getiren Vargün, “Özellikle hafta arası çocuklar ağırlıkta geldiği için yetişkinler için kitap çıkaran yayınlar da çocuk kitaplarına yönelerek cirolarını artırmak istiyorlar. Bu yüzden küçük yaşa yönelik sektörün büyüdüğünü söyleyebilirim” dedi.

“FUTBOL KİTAPLARININ ÇOĞALMASI OKUYUCULAR İÇİN DE DEĞİŞİKLİK OLDU”

“Futbol kitaplarımız bizim geçen senelerde de vardı. İlk futbol kitabı yapan firmalardan biriyiz. Çok iyi satıyorduk. Pandemide de diğer firmalar kısmen bu tarafa yönelerek futbolcular ile ilgili ürünler, kitaplar çıkartmaya başladılar. Tabi bu sektöre de katkı sağladı” diyen Vargün, bu durumun fuara gelen ziyaretçiler için değişiklik, okurlar için de bir çeşitlilik olduğunu belirtti.

“MANGALARIMIZ YOK AMA ANİME-MANGA ÜRÜNLERİ STANTIMIZDA MEVCUT”

Vargün, fuarda çokça bulunan anime-manga ürünleri için de şunları söyledi:

“Anime ve manga ürünlerine gelecek olursak… Bu tüm dünyayı saran bir çılgınlık. Biz kitaplarını satmıyoruz. Ama ürünleri stantımızda mevcut. Üzerinde çalışıyoruz daha da geliştirip bu ürünlere diğer fuarlarda daha çok yer verebiliriz. İlgi de beklediğimizden çok daha iyi. Artan kağıt vb. fiyatlarından sonra ürünlere de doğal olarak zam geldi. Satışlar çok çok iyi değil abi ama dediğim gibi umduğumuzdan fazla.”

“OKULLARIN FUARA ZİYARETE GELMESİYLE ÇOCUK KİTAPLARI, SATAN STANTLARIN ÇOĞALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Çocuk kitapları yazarı olan Erkan Karasoy, Çocuk Edebiyatı’na genel olarak her sene ilgi olduğunu ve bu sene göründüğü üzere ilginin giderek artığını dile getirdi. Karasoy, “Genelde Türkiye’de yayınlanan, bulunan çocuk kitapları maalesef yabancı yazarlara ait. Türk yazarlar ve çizerler maalesef çok daha az. Ama son zamanlarda bu alana yönelim oldukça fazla. Bilhassa okulların fuara ziyarete gelmesiyle çocuk kitapları, ürünleri satan stantların çoğaldığını düşünüyorum. Yani insanlar kendilerinden önce kendi çocuklarına alışveriş yapmayı tercih ettiklerini düşünüyorum” dedi.

2015 yılından beri çocuk kitapları yazdığını dile getiren Yazar Karasoy, daha çok fantastik hikayeler kaleme aldığını söyledi.

“BTS, FUTBOL VB. KİTAPLARININ SATIŞLARI ÇOK DAHA İYİ”

“2019 yılından itibaren de BTS dediğimiz müzik gruplarını anlatan kitaplar, oyun kitaplarını kaleme almaya başladım. Bu yıl ilk defa futbol kitabı da yazdım. Ama sadece futbolcuların hayatı gibi basit bir şey yazmadım. Futbolu macera ile harmanlayarak bir eser ortaya çıkardım. Fantezi türünde yazdığım kitaplarımın satışları çok iyi. Fakat sizin de dediğiniz gibi BTS, futbol vb. kitaplarının satışları çok daha iyi. Bu satış potansiyelini görünce de yayınevlerinin o tarafa kayması çok normal. Çünkü arz-talep meselesi” diyen Karasoy, talep olduğu sürece yayınevlerinin onu karşılamaya çalışacağına da sözlerinde yer verdi ve konuşmasını sonlandırdı.

“OKUR KİTLESİ İÇİN NE ÖNEMLİYSE BİZ DE ONLARA ONU VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Tekir Kitap Stantı’nda görev alan Duygu Hanım, fuarda futbol ürünlerinin fazla olmasıyla ilgili “Hem çocukların spora olan ilgisi artış gösteriyor. Hem de ileriye dönük koydukları hedeflerine ulaşabilmek için birilerinden ilham almaya ihtiyaç duyuyorlar. Bunlar da çoğunlukla futbolcu ya da basketbolcular oluyor. Bu durum da bunlarla ilgili kitapların daha yoğun olmasına neden oluyor. Çünkü bir açıdan da hedefimiz satış yapmak. Ve okur kitlesi için ne önemliyse biz de onlara onu vermeye çalışıyoruz” diye aktardı.

“İNSANLAR ‘EĞER BİR KİTAP ALACAKSAK O DA ÇOCUĞUMUZA OLSUN DA ÇOCUĞUMUZ OKUSUN’ DİYE DÜŞÜNÜYOR”

Çocuklar için ürünlerin fazla olmasının başka bir nedeninin de insanların genel olarak artık çocuklarına kitap almayı tercih etmeleri olduğunu dile getiren Duygu Hanım, “Çünkü ekonomik açıdan insanlar zor durumda olduğu için bu durum kitaplara da yansıyor ve insanlar da ‘Eğer bir kitap alacaksak o da çocuğumuza olsun da çocuğumuz okusun’ diye düşünüyor. Fakat tüm bunlara rağmen çocuğuna kitap alamayanlar da çok fazla artan kitap fiyatları yüzünden” dedi.

“ANİME ÜRÜNLERİ VE MANGALARA ÇILGINLIK DERECESİNDE BİR İLGİ VAR”

Duygu Hanım son olarak şunları dile getirdi:

“Bol resimli ve macera kitapları özellikle çocukların çok ilgisini çekiyor. Bu yüzden de özellikle manga ve mangaya benzer kitapların satışları bu sene fuarda çok fazla. Bunun da ekran faktöründen kaynaklandığını düşünüyorum. Çocuklar artık uzun uzun okumayı tercih etmiyor. Bu yüzden biz de özellikle bu sene çizim kitaplarına da yöneldik. Kendi karikatür kitaplarımızı basıyoruz ve Japonya’da yeni çıkmış olan bir manganın satışını da yapıyoruz. Devamını da getireceğiz. Anime ürünleri ve mangalara çılgınlık derecesinde bir ilgi var. Çok farklı bir tarz gerçekten”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor