KIZ LİSESİ MÜZE AÇILIŞI VE GELEN BEKLENTİLER
Kız Lisesi Mezunları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin Müze teşebbüsünü açılış davetiyle öğrenmiştik. Açılıştan bir gün önce, Tarihi Kız Lisesi Binasının geçmişinden, giriş kapısındaki yazıtı ele alarak bahsetmiştik.
Önceki köşemizde de açılışın ilk safhasını sunarken, binanın 90 yıldır Kız Lisesi olarak tanındığını ve bu adın korunmasına değgin düşüncelerimizi açıkladık. Netice olarak da, hangi koşullar ve görüşler altında olursa olsun, teşebbüsü sonuçlandıran Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e ve Dernek yöneticilerine bir kez daha teşekkür ediyor ve tekrar açılış notlarımıza dönüyoruz.
VALİ YARDIMCISI JESTLE GELDİ
Vilayet Yönetiminde Kadın Vali Yardımcısı olduğunu duymamıştım. Törende öğrendim. Sayın Huriye Küpeli Kan, bahçeye mavilerin tatlı esintilerini yayan özgün bir giysisiyle geldi. Resmiyetin gereksiz asık suratlılığından eser bile taşımayan içten, dost ve sıcak davranışlarına tanık olmanın beni bu kadar sevindireceğini düşünemezdim. Giysisi ile ilgili olarak da, “Bir Yörük Toplantısındaydım, oradan doğruca buraya geldim” diye açıklama yaptı.
Güler yüzlü idareciler bana güven ve mutluluk kadar Adanalı olmamdan dolayı gurur vermiştir. Mukadder Öztekin, Ali Rıza Aydos, Oğuz Kağan Köksal ve Cahit Kıraç defalarca görüştüğüm güler yüzlü valilerdi. Yakından tanımasam da, eminim, Yeni Valimiz Sayın Köşger de bu niteliği taşıyor. Günü onurlandıran Vali Yardımcımız Sayın Huriye Küpeli Kan da, güler yüzüyle tatlı havayı yoğunlaştırdı.
KADIN EGEMENLİĞİ
Adı üstünde: Kız Lisesi. Tabii ki kadın egemenliği hüküm sürecekti. Kurdele kesilirken de, üst düzey temsilcimiz Huriye Hanım’ın solunda Dernek Başkanı Sayın Belkıs Yakıcı, Çukurova İlçesi Başkanlık Yarışındaki adaylardan Sayın Firdevs Cingözler yer aldı. Solunda da Kadın Milletvekillerimizden Sayın Ayşe Sibel Ersoy vardı. Vali Yardımcımızın konuşmasına başlarken Firdevs Hanım’dan “Cumhur İttifakı Adayı” diye bahsetmesini, hafif tertip siyaset olarak algılayanlar olmadı değil.
MÜZE HAKKINDA
Dedik ya; teşebbüs…Gönül isterdi ki, tarihe kök salmış eğitim yuvasının sadece bodrumu değil, diğer bölümleri de aynı atmosferi koruyan amaçlara tahsis edilmiş olsun.
Bu bir tarafa, son derece önemsediğim ve gelecek için temel niteliğinde değerlendirdiğim çabalar için diyeceklerim var. Elbette oldukça önemli birkaç fotoğraf ve bir iki eşya yanı sıra bazı yerel gazete ilk sayfaları ve pirinç metal üstündeki sunumlarla bodrum katının ancak yarısı doldurulabilmiş. Elimde, temel atmadan tutunuz, deprem tahribatına dek sayısız eski fotoğraf var. Uygun görürlerse derneğe vermeye hazırım. Bu fotoğrafların bir kısmını da kullanarak devasa pano üzerinde binanın tarihteki yolculuğunu yansıtabilirler.
Bir köşeye de, ülke çapında ün yapmış mezunlara yer verilebilir. Bu mezunlar arasında, 1934 öncesindeki Erkek Lise öğrencileri de yer alabilmeli bence. Aklımdayken ekleyivereyim; Kız Lisesi Müdiresinin at koşulu görkemli makam arabasının da fotoğrafı var bende. İlginç olabilir. Hatta olanaklar elverirse, aynı arabanın duplikasyonu da buraya konulabilir.
Müze, Adana’mıza hayırlı uğurlu olsun.