KLİMALAR NEDEN ÇALIŞMIYOR

Adana’da toplu taşıma araçlarında klima kullanılmasının zorunlu olmasına rağmen pek çok dolmuş ve otobüs şoförü türlü bahanelerle klimalarını çalıştırmıyorlar. Vatandaşlar bu duruma tepki gösterdiklerinde ise ‘git istediğin yere şikayet et’ diyerek vatandaşları korkutup, sindirmeye çalışıyorlar.

Adana’da sıcak hava insanları bunaltıyor. Sıcak altında kısa mesafeleri bile yürümek istemeyen Adanalılar bindikleri dolmuş ve otobüslerde klimaların açık olmamasına tepki gösteriyorlar. Adana’da yaz aylarında toplu taşıma araçlarında klima çalıştırmanın zorunlu olduğunu söyleyen Adanalılar bu kuralı pek çok dolmuş ve otobüs şoförünün ihlal ettiğini ifade ederken dolmuş ve otobüslerin özellikle sıcaklıkların tavan yaptığı bu zamanlarda denetlenmesini istiyorlar.

Adana sıcak hatta ve hatta çok aşırı sıcak bir memleket. İçinde bulunduğumuz Ağustos ayı da çok sıcak ve bunaltıcı geçiyor. Yaz mevsimlerinin serin geçtiği şehirlerde klima bazılarına lüks gelebilir ancak Adana gibi sıcağın insanları eritecek kıvama geldiği yerlerde klima adeta bir zorunluluktur. İnsanlar bu zamanda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya gayret gösteriyorlar. Ancak işe gidenler, kendi hususi işleri olanlar için ise sıcak havalara rağmen insanlar dışarı çıkmak zorunda kalıyorlar. Özel aracı olanlar özel araçları ile seyahat ederken çoğu insan ise toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalıyor. Toplu taşıma kullananların ise Adana’da yaz mevsiminde en büyük şikayetleri klimaların çalıştırılmamasından oluyor.

Adana’da zaten bazılarını istisna tutmakla birlikte dolmuş ve otobüs şoförleri burunlarında kıl aldırmıyorlar. Vatandaşlara kaba saba davranan şoförlere bir de klimayı neden açmıyorsun dediniz mi küfretmiş gibi algılıyorlar ve sizinle tartışmaya başlıyorlar. Tartışmanın sonunda ise hepinizin de çoğu zaman şahit olduğunuza inandığım şekliyle ‘git istediğin yere şikayet et’ ile bitiyor. Bu kadar emin konuşuyorlar. Çünkü biliyorlar ki şikayet etseniz de onlar için bir yaptırım olmayacak. Biliyor ki bir yetkili çıkıp da dolmuşları, otobüsleri denetlemeyecek ve yolcular bu sıcaklarda nefes almadan, seslerini çıkarmadan yollarına devam etmek zorunda kalacaklar.

Ancak herkes şunu bilmelidir ki bu kadar başı bozluk gerçekten çok fazla. Sıcak deyip geçmemek lazımdır. Kalp rahatsızlığından, tansiyona kadar çok sayıda riskli durumu sıcaklar tetikliyor. Tabi çalışmayan klimaların yanı sıra balık istifi üst üste alınan yolcular ile birlikte cehenneme seyahat de başlamış oluyor. Adana zaten şehir içi ulaşımda en pahalı iller arasında yer alırken bırakın da vatandaş dolmuşa bindiğinde rahat rahat yolculuk edebilsin.

Buradan yetkililere sesleniyoruz. Lütfen artık şu dolmuşları, otobüsleri bir zahmet denetleyin. Adana gibi bir memlekette klimanın zorunluluk olduğunu bilin ve ona göre hareket edin. Yapılan şikayetleri ciddiye alarak sebeplerini araştırın.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor