KONUT SIKINTIMIZ ARTIYOR

Adana’da yaşanan imar ve konut sorununu bilmeyen yoktur. Adana’da yaşanan imar sorunu nedeniyle çarpık kentleşme almış başını gidiyor.

Adana’da hızla açılan yeni yerleşim alanlarında artık arsa kalmadı, şuanda ise imarlı arsa miktarı tavan yapmış durumdu. Tabi bu da üretilen konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Seyhan’da 2-3 kat evler birbirine girmiş beklerken, Çukurova’da apartmanlar almış başını gidiyor. Yüreğir’deyse kimin evinin nerede bitip nerede başladığı belli bile değil. Sarıçam’da ise şimdilik böyle bir sorun yok ama imarsız geliştiği için diğer 3 ilçede gelinen sonuçla karşılaşması uzun sürmeyecek gibi görünüyor.

Peki Adana’nın imar sorunu çözülebilir mi? Eğer çözülebilecekse; nasıl çözülür? Kimse burada imar sorununu benim çözmemi beklemesin. Çünkü bir köşe yazısı ile imar sorunu çözülecek olsaydı, gazeteciler sayesinde dünyada sorun kalmazdı.

İmar sorunu çözülmez ama herkes mutlu olabilir. Şuanda devlet eski apartmanların yıkılıp yeniden yapılması için bazı teşvikler sunuyor. Ancak bunu vatandaşımız bilmediği gibi, bilmek de aslıda istemiyor.

Tabi bunu gören bazı uyanık müteahhitler ise bu durumu hemen fırsata çeviriyor. Hemen bir tane para edecek, köşe başındaki eski bir apartmanı buluyor. Apartmanda da bir konut alıp, sonrasında apartmanın yıkılması için resmi işlemleri başlatıyor.

Tabi apartmandaki insanların daireleri 135 metrekare olabilir. Ancak 135 metrekarelik bir daire yerine müteahhit ev sahibine 75 metrekarelik 0 bir daire uygun görebilir.

Ve birde çoğunluğu elde etmişse, buna itiraz edenin vay haline. Tabi insanlar bunu kabul etmek istemiyor, ancak bazı müteahhitler bu işten korkunç paralar kazanıyor. Çünkü yasadaki ve mevzuattaki boşlukları iyi biliyorlar.

Ki, zaten bir binanı dönüşümü için resmi olarak başvuru yapılması gerekiyor. Bakanlıktan gelen ekipler yaptıkları inceleme sonrasında eğer o bina depreme dayanıklı değilse, tahliye edilmesi gerekiyor.

İşte tam burada müteahhit devreye giriyor ve adeta bir kahraman oluveriyor. Ancak perdenin arkası hiçte değil.

İşte benim üzerinde durmak istediğim konuda bu… Adana’da yaşanan imar sorunu nedeniyle insanlar, yıllarca biriktirmiş oldukları paralarla almış oldukları evleri böyle müteahhitlere kaptırmasın.

İsterim ki, dönüştürülen binalar tek tek mercek altına alınsın. Yıkılan binanın değeri ile yapılan bina arasındaki değer ortaya çıkarılsın. Konut sahibi olarak vatandaşın kaybı, müteahhit olarak da yüklenici firmanın bu işten kazancı net ve herkesin anlayabileceği bir dille ortaya çıkarılsın.

Aksi durumda konut sektöründe sorun ve sıkıntılar bitmeyeceği gibi, olan yine vatandaşa olmasın…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor