Korkut, “Süt ve et krizi derinleşir!”

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA  (BÖLGE)– Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, çiğ süt primlerinin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesinin üreticiyi adeta perişan edeceğini bildirdi. Yerel seçim öncesinde çiğ süt destekleme priminin 10 kuruştan litre başına 25 kuruşa çıkarıldığını hatırlatan Korkut, seçimden sonra destekleme priminin 25 kuruş olarak devam etmesinin beklendiğini ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçede para olmadığını gerekçe göstererek çiğ süt primini litre başına 10 kuruşa düşürmesinin yanlışlığını vurguladı.
TARIMA AYRILAN PAY YÜZDE 0.5’İ GEÇMİYOR!
2006 tarihli Tarım Kanunu’nun ‘Tarımsal Desteklemelerin Finansmanı’ başlıklı 21. Maddesinde ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz’ ifadesine yer verildiğini ancak 2006 yılından bu yana tarıma ayrılan desteğin yüzde 0.5’i geçmediğini ifade etti.
Tarım, gıda ve hayvancılığın stratejik ve yaşamsal bir önem taşıdığını, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde tarıma ayrılan payın yıllık değil 6 yıllık belirlendiğini ve 2014-2020 zarfında 960 milyar Euro’luk bütçenin yüzde 40’ının (380 milyar Euro) tarım ve kırsal kalkınmaya ayrıldığını vurgulayan Korkut, AB ile Türkiye’nin tarımdaki aktif nüfus oranı bakımından benzerlik taşıdığını ancak bir tarafta yüzde 40, diğer tarafta kanunla belirlenmesine rağmen yüzde 1 kaynak dahi ayrılmadığını söyledi.
Türkiye’nin kaynakları doğru kullanmasının önemine işaret eden Feyzullah Korkut, “Her şeye para buluyoruz ama maalesef konu çiftçi olunca kaynak sıkıntısından bahsediyoruz” diye konuştu.
SÜT ÜRÜNLERİNDE İTHALATIN YOLU AÇILIYOR!
Çiğ süt destekleme priminin düşürülmesinin yetmediği gibi kararın Mayıs 2019’dan itibaren, yani geriye dönük uygulamaya konulduğunu söyleyen Korkut, “Zaten tarım destekleri çok geç ödeniyor. Mayıs-Haziran dönemi süt primleri henüz üreticinin eline geçmedi. Prim desteğini 25 kuruş bekleyen üretici 10 kuruşla hayal kırıklığı yaşadı. Kasım ayında olmamıza rağmen üreticiye ilk 4 aylık süt destek primi hariç hiçbir ödeme yapılmaması zaten durumun vehametini gözler önüne seriyor. Şimdi, Kasım ayı ortalarında çiğ süte 30 kuruşluk zam bekleyen çiftçimizin geriye dönük hak ettiği primleri de elden gitmiş oldu.
Türkiye’de çiftçinin el üstünde tutulması gerekirken diğer sektörlerle karşılaştırıldığında tam anlamıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade eden Korkut, süt ve süt ürünlerinde ithalatın yolunun açılmasını da eleştirdi
SÜT HAYVANLARI KESİME GİDİYOR!
Çiğ süt prim desteklerinin düşürülmesinin süt ve süt ürünleri üretimin gerilediği bir dönemde Türkiye hayvancılığına darbe vurduğunu kaydeden Korkut, şunları söyledi:
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 112 bin 365 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 azalış gösterdi. Bu azalışın en büyük nedeni yem fiyatlarındaki artıştır. Yem fiyatlarındaki artışı karşılayamayan üretici süt veren hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldı. Çiğ süt priminin düşürülmesi bu olumsuz tabloyu hızlandıracaktır. Sonuç olarak üreticinin elindeki süt veren ineklerin kesime gönderilmesi yakın zamanda et krizinin de derinleşeceğini göstermektedir.”
ZMO Adana Şube Başkan Adayı, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, kabinenin Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz durumu göz önüne alarak soruna çözüm bulması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor