KORONAVİRÜS’TEN DOLAYI 2020 TOKYO OLİMPİYATLARI TEHLİKEDE

Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyat oyunları, tüm dünya sporcularını kaynaştırmak, yarıştığı dalda en büyüğünü belirlemek ve hepsinden öte ülkelerarası barışı sağlamak adına yapılan en büyük etkinliktir.

Modern Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu Fransız Baron Pierre Coubartin ilk oyunların 1896 yılında antik olimpiyatlar gibi Yunanistan’da başlatılmasını sağlamıştı. 4 yılda bir yapılan olimpiyat oyunları şimdiye dek, Rio 2016’da Zika virüsü, Moskova 1980 ve Los Angeles 1984’te boykot tartışmaları, Münih 1972’de terör saldırısı, Montreal 1976’da Afrika boykotu vardı. Ancak 1896’dan bu yana oyunlar sadece 1916 Berlin’de birinci dünya savaşı, diğerleri ise 1940 Tokyo, 1944 Londra’da ikinci Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilmişti.

Şimdiye dek, hiçbir dönemde olimpiyatlar Müslüman bir ülkede yapılmadı. En iyi hazırlandığımız, ancak politik nedenlerle kaybettiğimiz 2020 Olimpiyat Oyunları’nın Tokyo’ya verilmesinin en büyük handikaplarından birisi Fukuşima’da nükleer sızıntı olmasıydı. Sporcu, hakem, antrenör, yönetici ve spor medyası mensuplarının sağlıklarını önemsemeyen Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyeleri şimdilerde virüs nedeniyle olimpiyat oyunlarını iptal etmemek için çaba gösteriyorlar. Bir ülkeye olimpiyat verilmesi için bazı kriterler var. Bunlar, terör, salgın, trafik, havaalanı, yatak sayısı, çevre ve iklim, spor tesisleri, olimpiyat sporcusu, olimpiyat seyircisi, devlet ve halk desteği gibi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 3 bin kişinin ölümüne neden olan, 6 kıtada 90 ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs için IOC Başkanı Thomas Bach, İsviçre‘nin Lozan kentinde yaptığı açıklamada,  “Sizi temin ederim ki toplantıda ‘iptal’ ya da ‘erteleme’ kelimeleri dahi kullanılmadı. Toplantı gündemimizde böyle bir şey yoktu. Tamamen oyunların hazırlıklarına odaklanmış durumdayız” dedi.

Japonya Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto, IOC ile imzalanan sözleşmeye göre, oyunların 2020 yılı içinde düzenlenmesi gerektiğini belirterek, 7 yılda 26 milyar dolar harcadıklarını, 25 Temmuz-9 Ağustos arasında planlanan tarihte yapılması için yoğun çaba harcadıklarını ancak sözleşmeye dayanarak yıl içinde başka bir tarihte de gerçekleştirilebileceklerini açıklamıştı.

Olimpiyatlar öncesindeki test organizasyonları koronavirüs salgını gerekçesiyle iptal edilmiş ve IOC Üyesi Dick Pound da oyunlarla ilgili kararın Mayıs sonuna kadar verileceğini duyurmuştu.

Benim de üyesi olmaktan gurur duyduğum Türkiye Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı, Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’de erteleme olmayacağından söz ederek “Pound’un, IOC adına bir şey söylemesi mümkün değil. Kendisi IOC yönetiminde değil. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Cenevre’deki Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte durumu takip ediyor. Şu an itibarıyla iptal, erteleme asla söz konusu değil. Japonya gerekli tedbirleri alıyor. Bu tür spekülatif söylemler karşısında da reaksiyonel şekilde cevap veriyor. Japonya’nın bu süreci yönetememesi gibi bir durum asla söz konusu değil. Böyle bir konu ne IOC’nin ne de Japonya’nın gündeminde yok” ifadelerini kullandı.

Hava yolları bazı ülkelere sefer yapmıyor, Venedik Film Festivali, Cenevre’de otomobil Fuarı, Formula 1, Teknoloji Fuarı, birçok uluslararası spor, turizm, ekonomi etkinlikler iptal edildi. Çin’de yapılması gereken Dünya Okçuluk Şampiyonası Antalya’ya alındı. Başta İtalya olmak üzere birçok ülke futbol karşılaşmalarını ileri tarihe erteledi veya seyircisiz oynanmasını önerdi.

1996 yılında ABD’nin Atlanta Kenti’nde gerçekleştirlen olimpiyat oyunlarına gazeteci olarak Anadolu Ajansı’ndan 4 kişi gitmiştik. Her sporcunun, hakem, antrenör ve yöneticinin rüyası olan olimpiyatları yaşamak bana da nasip oldu.  Büyük güvenlik önlemi alınmasına rağmen, havadan zeplinle izlenmesine rağmen 42 yere bomba ihbarı yapıldı. Olimpiyat parkında bombanın birisi patlatıldı. Bir güvenlik görevlisi öldü. İyi görüntü almak için olay yerine sırtında 15 kilo ağırlıkta kamera ile koşarak giden TRT Muhabiri Melih Uzunyol’da kalp krizinden vefat etmişti. Melih için tören yapmıştık.

Salgının faturası : 90 bini aşkın vaka, 3 bini aşkın ölüm. Dileğimiz yakın zamanda virüsün tamamen bitmesidir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor