KURBAN BAYRAMI

Ali AKILLI

2019 yılı Kurban Bayramı yaklaşırken ülkemizin huzur içinde bir bayram geçirmesini dilerim. İlimizde kurban olmaya uygun 11.889 Büyükbaş ve 142.625 Küçükbaş hayvan mevcuttur. Geçen yıl bu rakamlar büyükbaşta 11.239 ve küçükbaşta 109.074 idi. Ayrıca da ilimize Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan kurbanlıklar geldiğinde ki her yıl gelmektedir. Kurban hayvan sıkıntısı olmayacağı görülmektedir.

Vatandaşlarımızın kurban alırken mutlaka Belediyelerin belirlediği kurban satış yerlerinde kulağı küpeli ve büyükbaşlarda pasaportu olan hayvanları almalarını öneririz. Hayvanın kulağında küpe olması demek o hayvanın Veteriner Hekim muayenesinden geçtiğini ve sağlıklı olduğunu gösterir.

Satın alacağımız kurbanlıkların tüylerinin parlak, çevreyle ilgili, bakışlarının canlı olması, herhangi bir uzvunun eksik olmaması gerekmektedir. En doğru seçim Veteriner Hekiminize danışılarak yapılacak seçimdir.

Kurbanlık satış yerlerinde görevli Veteriner Hekimlere her zaman danışılabilir. Meslektaşlarımızın halkımıza yardım için orada olduğunu unutmamalıyız.  Kurbanlıkların kesim işleri de çok önemlidir. Her bayramda yurttaşlarımız kesimi kendisi yapmaya çalıştığı için kendilerini yaralamaktadır. Kesim mutlaka ehil kişilerce ve belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde yapılmalıdır. Ayrıca ehil olmayanların kesim yapması sonucu % 5 – 10 civarında etin israf olduğu ve derilerinde kesilmesi nedeniyle ekonomik değerini yitirdiği gözlenmektedir.

Yurttaşlarımız kurban kesiminden sonra etlerini klimalı bir odada ölüm sertliği geçinceye kadar bekletmelidir. Buzdolabında üst üste yığmadan saklamalı ve ertesi günü tüketmelidir.

Sonuç olarak belediyelerin satış yerlerinden alıp; belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesip Veteriner Hekim’lerimize muayene ettirilmesi herkesin yararına olacaktır.

İyi bayramlar…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor