KURMUŞ: TÜPLÜ VE TÜPSÜZ DALIŞ KENT TRAFİĞİNDEN DAHA TEHLİKESİZ

Çukurova Sualtı Sporları Spor Kulübü’nün 3 yıldız bröveli eğitmeni Melike Kurmuş, “Tüplü ve tüpsüz dalış kent trafiğinden daha tehlikesiz. Yolda yürümek daha tehlikeli” dedi.

Aynı zamanda Sualtı Tanıtım Dalış Eğitmeni (Discover) diplomasına da sahip olan Melike Kurmuş, Bölge Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Çukurova Sualtı Spor Kulübü’nün 20 yıllık geçmişi ve deneyimi bulunduğunu, bu zaman içinde yüzlerce eğitmenin yanı sıra dalış merakı bulunanlara, teorik ve uygulamalı eğitimlerle tüplü ve tüpsüz dalışı sevdirdiklerini söyledi.

Dalış yapacak kimselerin öncelikle yüzmeyi iyi bilmesi gerektiğinin altını çizen Kurmuş, Dernek Başkanı Mehmet Fatih Talay, deneyimli eğitmenler Gültekin Özensel ve Akın Öznergiz’den büyük destek gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Çukurova Su Sporları Spor Kulübü, dalışı çok ciddiye almaktadır. Eğitmen yetiştirmenin yanı sıra özellikle tüplü dalış konusunda büyük talep var. Pandemi döneminde bu talepler azalsa da çevre sahillerde sistemli ve programlı şekilde kurslarımızı sürdürüyoruz. Dalacak kişilere öncelikle teorik ve yüzme havuzunda dersler veriyoruz. Daha sonra da açık denizlerde uygun yerlerde kursiyerlerle uygulamalı dalışlar yaptırıyoruz. Sualtı dünyasına giriş yapmak yani kısa bir süre için misafir olmak, misafir olacağımız bu ortam elbette yaşadığımız ortamdan çok daha  farklı ve uyulması zorunlu altın kuralları vardır. Bunların bazıları şöyle; asla nefes tutma, alkol alma, yoyo yapma (sürekli alçalıp yükselme) limitleri zorlama, doğaya zarar verme.”

DALIŞI 14 YAŞINDAN BÜYÜK SAĞLIKLI HERKES YAPABİLİR

Dalış eğitiminin alt sınırının 14 yaşını doldurmuş olması gerektiğine dikkat çeken Kurmuş, “ Üst yaş sınırı yok. Ancak dalış yapacak kişinin sağlıklı olması, ciddi rahatsızlığı bulunmaması gerekir. Profesyonel güvenli ekipmanı olması gerekir. Dalış farklı dünyaya geçisin en kısa yoludur. Sağlıklı olan herkes eğitmenler gözetiminde bunu denemeli. Limit ve kurallara uyulması halinde dalışın hiçbir tehlikesi yoktur. Kent trafiği ve yolda yürümek daha tehlikelidir” diye konuştu.

Sualtı Tanıtım Dalış konusunda da bilgi veren Kurmuş, burada ki hedefin, keşfetmek, bulmak ve çıkarmanın ön planda tutulduğunu da kaydetti.

TÜRKİYE’DE EN ÖNEMLİ DALIŞ NOKTALARI HANGİLERİ ?

Melike Kurmuş, Türkiye’de en önemli dalış merkezlerinin Antalya,  Kaş, Kemer, Kalkan, Bodrum, Karaburun, Marmaris, Gökçeada, Fethiye, Dalyan, Alanya; Ayvalık, Kuşadası, Çanakkale, Saros Körfezi, Adana. Karataş, Hatay Samandağ Çevlik, Mersin Boğsak ve Aydıncık olduğunu da sözlerine ekledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor