LGS’ye son 1 ay kala neler yapılmalı?

HABER: SELMA USNEKER

ADANA (BÖLGE)-Eğitim Uzmanı Koray Varol, LGS’ye 1 ay kala öğrencilerin nasıl bir yol izlemesi konusunda bilgiler verdi.

LGS’ye 1 ay kala sınav heyecanı yaşayan öğrencilere dair tüyolar ve önerilerini paylaşan Eğitim Uzmanı Koray Varol; “Konu eksiklerinin neler olduğunu belirlerken deneme sınavlarında yanlış yaptıkları konular onlara yol gösterici olacaktır. Bir başka deyişle, her deneme sınavı sonrasında kazanımlara göre doğru yanlış analizi yapması gereken öğrenciler yanlış yaptıkları soruların konularına dönüp tekrar çalışmalıdırlar. Bu anlamda denem sınavları oldukça yol göstericidir” dedi.

Uzun bir süre emek verilen sürecin sonuna yaklaşıyoruz. Öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin beklentileri çocukların çalıştıkları doğrultuda bir sonuç almak. Bu sürecin nasıl geçirdiğinin oldukça önemli olması ile beraber son bir ayın nasıl geçirildiği de yine çok önemlidir. Var olan eksiklerin giderilmesi, öğrenilmiş konuların pekiştirilmesi, farklı tarzda sorular ile pratik yapılması için sınava hazırlık sürecinin son dönemleri oldukça kritik bir öneme sahiptir.

  DEMENE SINAVLARI YOL GÖSTERİCİDİR

 Öncelikli olarak öğrenciler konu eksiklerini gidermeye çalışarak bu bir ayı tamamlamaya gayret etmelidirler. Konu eksiklerinin neler olduğunu belirlerken deneme sınavlarında yanlış yaptıkları konular onlara yol gösterici olacaktır. Bir başka deyişle, her deneme sınavı sonrasında kazanımlara göre doğru yanlış analizi yapması gereken öğrenciler yanlış yaptıkları soruların konularına dönüp tekrar çalışmalıdırlar. Bu anlamda deneme sınavları oldukça yol göstericidir. 

   Var olan konu eksiklerinin tamamlanmasının ardından bu konular ile ilgili soruların çözülmesi oldukça önemlidir. Tekrar edilen konunun tam olarak öğrenilip öğrenilmediğinin fark edilmesi için soru çözüm pratikleri oldukça önemlidir. Kimi zaman öğrenciler konu tekrarı yaparken, o konuyu anladıklarına dair bir fikir geliştirirler. Fakat var olan soru çeşitliliği içerisinde o konuya dair anlaşılmayan bir kısmın olduğu fark edilebilir. Bu nedenle tamamlanan konu eksiklerinden sonra soru çözümü yapmak oldukça önemlidir.

   ÖĞRETMENLERİNİZDEN DESTEK İSTEYİN

Konu eksikleri tamamlanırken öğretmenlerinden ya da konuyu bilen arkadaşlarından destek alabilirler. Özellikle kısıtlı bir sürenin kaldığı göz önünde bulundurulduğunda eksikler tamamlanırken oldukça pratik olmak önemlidir. Bu nedenle de pratik ve verimli bir yoldan konu eksiklerinin giderilmesi için öğretmenlerden destek istemek oldukça önemlidir.

   Konunun yalnızca ana çizgilerine değil her konunun bütün alt başlıklarına ve kazanımlarına hâkim olunmasını gerekmektedir.

   Öğrenciler yalnızca konu eksiklerini tamamlama ile değil aynı zamanda bildikleri konuları tekrar etmeye de zaman ayırmalıdırlar. Çünkü bilinen konular da tekrar edilmedikçe unutulmuş, detayları silikleşmiş olabilir. Konular birçok alt başlık ve kazanım barındırdığı için sürekli tekrarı gerektiren bir çalışma şeklini benimsemek son bir ay için de oldukça önemlidir. Eksik olduğu konular tamamlandıkça ve konuların tekrarını yaptıktan sonra bunlarla ilgili soru çözümü yapması, konuları pekiştirmesini sağlar.

   Ailelere düşen de bazı görev ve sorumluklar vardır.  Ailelerin, sınav sonucu ne olursa her zaman çocuklarını destekleyeceklerini çocuklarına söylemeleri oldukça önemlidir. Önemli olan sonuçtan ziyade çocuğun süreç boyunca gösterdiği çabadır. Bu nedenle, aile çocuk ile iletişim kurarken bu süreçte harcadığı emeği dile getirmeye dair geri bildirimlerde bulunmalıdır. Sonuç ne olursa olsun onun gösterdiği çabanın önemli olduğunun altının çizilmesi önemlidir. Böylece çocuklar, hayatta hedefledikleri noktaya ulaşmak için asıl yapmaları gerektiğinin çaba harcamak olduğunun da bilincini kazanmış olur. Bu özellikle de başarı ile yakından ilişkili bir özelliktir.

   Ailenin koşulsuz sevgi ve destek ortamı sunması da yine benzer şekilde oldukça önemlidir. Sonuç ne olursa olsun bunun onların sevgisinde bir şeyi değiştirmeyeceği, normal yaşamlarının olduğu gibi devam edeceği mesajını çocuğa doğru bir şekilde vermesi çocuğun kendini daha iyi hissetmesine olanak sağlar.

   Sınava son bir ay kala ailelerin olumsuz eleştiriden ziyade yapıcı, destekleyici, güven verici bir tutum sergilemeleri, çocukların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

   SOSYALLEŞMEYE DE İHTİYAÇ VAR

Eğer öğrenci sınav kaygısı yaşıyorsa bu kaygı aile bireyleri tarafından da konuşulmalıdır. Kaygının olduğu yerde zihinden geçen bazı olumsuz senaryolar da vardır. Bu kaygıya nelerin neden olduğunu, ne düşündüğünü, zihninden geçen olumsuz senaryoları konuşmak çocuk için rahatlatıcı olacaktır. Çocuğun dile getirdiği olumsuz senaryolar içerisinde alternatifler üretmek, eğer o durum gerçekleşirse bile neler yapabileceğini konuşmak çocuk için önemli bir güven kaynağıdır.

   Stresin arttığı bu süreçte öğrencinin ders dışında sosyalleşme ihtiyacı da artacak. Aileler bu noktada, çocuğa destek olmalıdır. Birlikte geçirilecek sosyal etkinlik, bir pazar kahvaltısı, bir piknik kısacası pandemi şartlarının izin verdiği ölçüde aileyle geçirilecek küçük zamanlar, çocuğun bu ihtiyacını en doğru şekilde karşılayabilir. Bir öğrencinin bu adımların hepsini düzenli bir şekilde tamamlaması da ona başarıyı getirir. Sınava girecek bütün öğrencilere başarılar dileriz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor