MAÇ KEYFİ EZİYET OLUYOR!

Anadolu’da bazı şehirler var, Süper Lig’de oynayan takımı var ama o şehrin insanları bunun ne anlama geldiğini bilmiyor. Şehrin yöneticileri insanları takımlarına sahip çıkmaya, oynanan karşılamalara katılmaya davet ediyor. Yeni yeni statlar yapılıyor, insanlar maçlara götürülüyor.

Adana’da ise durum bunun tam tersi…

Adanalılar iki köklü takıma sahip olmanın zenginliğini yaşamak istiyor. Bugün Adana hem Süper Lig’de hem de TFF 1 Lig’de mücadele veriyor. Anadolu’da iki ayrı futbol takımına sahip olan kaç şehir var?

Diğer şehirlerde insanlar maça teşvik edilirken, Adana’da insanların maça gelmemesi için adeta bir canhıraş uğraş veriliyor. Nasıl mı?

Hükümeti eliyle bakanlık Adana’ya UEFA standartlarında devasa bir stat yaptı. Ama stada uluşmak öyle kolay olmuyor. Taraftar isyanda…

Toplum olarak lüksü seviyoruz, toplu taşımayı kullanmak istemiyoruz. Önceden karşılaşmalar Adana 5 Ocak Stadı’nda oynanıyordu. Maçtan çıkanlar dört koldan dağılıyordu. Ama Yeni Adana Stadı için maalesef aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Stadın önünde 3 şeritli Çatalan Caddesi yer alıyor. Fakat bu şeridin biri bariyer ile kapatılıyor. Mesela bunu anlamak mümkün değil. Hani yol dar olur, genişletmek mümkün olmaz. İnsan bunu anlar. Ama 3 şeritli yolu maçın olduğu gün, yani en yoğun trafiğin olduğu zaman kullanamayacaksam bunun ne anlamı var?

Ayrıca Adana İl Emniyet Müdürlüğü her hafta stadı bariyer ile neden çeviriyor? Onca emeğe yazık değil mi? Yeni Adana Stadı’nın dört bir yanı zaten duvar ile çevrilmiş, yeniden bunun dışına neden bariyer çekiliyor ve stadın çevresindeki yollar daraltılıyor. Mesela Çatalan Caddesi ile stat arasında üzerinde demir şebekenin olduğu duvar var. Hem de yerden en az 10 – 15 metre yüksekliğinde… Mesela buraya bir de bariyer çekip 3 şeritli yol neden 2 şeride düşürülüyor?

Böyle bir uygulama Türkiye’nin acaba başka hangi şehrinde yapılıyor? Eski stadın çevresinde yine yol ve sokaklar trafiğe kapatılıyor, insanlar mağdur ediliyordu. Şimdi bu bariyerler ile stat binası kimden korunuyor yada neden korunuyor?

Sonra Adana Büyükşehir Belediyesi acaba stadın ana çıkış kapısına mesela yürüyen merdivenli üst geçit yapmayı hiç düşündü mü? Çünkü araçların bir bölümü stadın karşısındaki ara sokaklara park ediliyor. Ve insanlar maçtan çıkıp karşı yola geçmek istediğinde araç trafiği durmuş oluyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin stadın önüne alt yada üst geçit yapmak için gerekli mali bütçesi yoksa, Adanalı futbolseverler bu parayı kendi arasında toplar. Yeter ki; çözüm noktasında ortaya somut bir proje çıkarılıp konulsun…

Maalesef Adana’da taraftarın maç keyfi çileye dönüşüyor. Bu gerçeği gören Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar alternatif yol projelerini devreye sokana kadar 2 kulüp başkanından yardım isteyemez mi? Kulüp başkanları taraftara çağrı yapsa, maça özel araçlarla değil toplu taşıma araçları ile gelmeleri hususunda… Ve Adana Büyükşehir Belediyesi otobüsleri de belli saatlerde taraftarı şehir merkezinden alıp stada getirse güzel olmaz mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana’ya yapmış olduğu en güzel yatırımlardan bir tanesi Yeni Adana Stadı olmuştur. Ama maalesef Adana bu değerine de sahip çıkamıyor. Bu stat sayesinde Adana, spor turizminden pay alabilecek bir imkana sahip oldu. Çünkü iklim şartlarının yanı sıra Yeni Adana Stadı bu imkanı veriyor.

Ama maalesef spor turizmi şöyle dursun, insanlar stada ulaşmak için ayrı bir eziyet, maç çıkışında da evlerine gitmek için ayrı bir eziyet yaşıyor. Bence artık bu tür yanlışlardan dönülmeli, insanların spora alan ilgileri bu tür uygulamalarla ve ilgisizliklerle törpülenmemeli. Adana’da renkler farklı olabilir ama yaşanan eziyet aynı ve bu eziyetin artık sona ermesi gerekiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor