Mantı, “Girişimcinin ruhu olmalı”
HABER: Eylem USNEKER
ADANA (BÖLGE)-İŞKAD’ın konuğu olan RIOT Strategic Advisory’in Ceo’su, Harvard Innovation Lab ve Harvard School’da mentör olarak görev alan Sarah Endline, ‘Amerikan Rüyasına dönüşen girişimciliği ve ekosistemini anlattı.
MANTI, “DÖNEM, İŞ ARAMAYIP İŞİ YARATMA DÖNEMİDİR”
Adana Seyhan Oteli’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasında girişimciliğin yeni yüzyıl tanımının ‘Huzurlu Rahatsızlık’ olduğunu ifade eden Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, “Girişimcilik; rahatını sürekli bozmak isteyenlerin ruh halidir. Hayatını da sınırlarını da yeniden belirleme hamlesidir. Kaç girişim, başıma icat çıkarma söylemleri altında hayat buldu bilemeyiz ama artık dönem, icat çıkarma dönemidir, parlak fikirlerin peşinden koşma dönemidir. İş aramayıp işi yaratma dönemidir. Bu yüzden yeni kuşak yeni işleri, yeni ihtiyaçları anlamalı ve bu işleri tüketici ile buluşturmamız lazım.” dedi.
YENİ İŞLERDE RİSK ALMA ANLAYIŞI DA DEĞİŞTİ
Artık girişimcilerin yalnız olmadığı bir döneme girdiklerinin altını da çizen Başkan Mantı, “Yeni işlerde risk alma anlayışı da değişti. Optimal parlak bir fikir için çok rahat yatırımcı bulunabilir, erken yol alınabilir. Bir girişimcinin finansa ulaşma şartları da kamu ve bir çok özel kurum sayesinde daha iştah kabartıcı durumdadır. Yeni nesil bir girişimin ruhu olmalı, sadece raf ürünü olarak paketlenmemeli, ürün ya da hizmet piyasa koşulu için dizayn edilirken toplumun bireyin veya bir neslin manevi değerlerine de hitap etmelidir. Biz İŞKAD olarak girişimciliğin ve bu uğurda emek harcayacak tüm kadınlarımıza yol gösterecek tüm projelerin en büyük destekçisiyiz.” diye konuştu.
ENDLINE, “KARARLARINIZDAN HEMEN VAZGEÇMEYİN”
Girişimcilik ekosistemleri ve bir sonraki girişimcilik neslinin geliştirilmesi konularında İŞKAD üyelerine bilgiler aktaran Sarah Endline, Girişimcilerin ısrarlı, amansız ve kararlarında hemen vazgeçmeyen insanlar olması gerektiğini söyledi.
ALANINDA EN İYİ OLANLARI ŞİRKETİNİZ ÇATISI ALTINDA BULUŞTURUN
Endline, “Bir girişimde bulunurken, şirket kurarken ya da yeni bir ürün geliştirirken insan merkezli olunmalı ve şirket çalışanlarına karşı son derece şeffaf davranılmalıdır. Alanında en iyi olanları şirketiniz çatısı altında buluşturun. Ayrıca şirketin gelecek hedeflerinin çok spesifik ve yüksek olması gerekir. Girişimciler farklı konularda yardımlarını alıp, sosyalleşebilecekleri küçük gruplara sahip olmalılar. Bu konuda İŞKAD büyük bir görev üstlenebilir ve önemli bir ihtiyacı karşılayabilir. Başka bir husus da girişimciler kendilerini asla yalnız hissetmemelidir. ABD’deki Kadın Girişimler Türkiye’deki Kadın Girişimcilerle benzer özelliklere sahipler.” diye konuştu.