Mantı, “Para, göçmen kuşlar gibidir. Varlığını korumak için göç eder”

ADANA (BÖLGE)-Finansal Okur Yazarlığın geliştirilmesi için düzenlenen eğitimde konuşan Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, Ekonominin olmazsa olmazı paranın varlığını devam ettirebilmesi için göçmen kuşlar gibi göç ettiğini söyledi.

“GÖÇMEN KUŞLARIN PRENSİBİ PARA İÇİNDE GEÇERLİDİR”

İŞKAD tarafından TUİK Adana Bölge Toplantı Salonunda verilen eğitim hakkında bilgi veren Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, “Göçmen kuşlar yaşamlarını devam ettirebilmek, daha kolay yiyecek bulmak ve daha ılıman bir iklime kavuşmak için yıl içerisinde bir kaç kez göç ederler. Göçmen kuşların uçuş rotalarını incelediğinizde bunu genelleyebilirsiniz.  Aynı prensip para için de geçerlidir. Para da varlığını ve gücünü artırmak amaçlı yıl içerisinde göç eder. Tek fark nereye göç edeceğini finansal okur yazarlığınız yoksa anlayamazsınız. Dolaşımda göç eden paranın büyüklüğü trilyonlarca dolar. Onlarca ülkenin kaderini değiştirecek kadar büyük ve etkindir. Nereden nereye göç edeceklerini tahmin edebilmek için dünya konjonktürünü takip edebiliyor olmak gerekli.”

“PARA HAREKETLERİNİ ANLAMAK GEREKLİ”

“Para yeryüzünde en kıt olan kaynak bu kaynağın hareket prensibini tercih standartlarını ve eğilimlerini anlamak gerekir. Ülkemizin, firmalarımızın, hane halkımızın bunu yorumlaması toplumsal ve ülke çıkarlarımız için önemli. Dolaşımdaki paraya liman olmak, farklı tasarruf sahiplerinin parası  ile kalkınmaya yönelik projeler kurmak kurulan bu projeler ile kendi ülkemizin tasarruf kaynaklarımızı oluşturmak, öz sermaye miktarlarımızı artırmak ve firmalarımızın finansal dayanıklılığını arttırabilmek bu döngünün bizim için bir sonucu olmalı. O yüzden bu döngüde iş insanı, emekli, öğrenci, evhanımı, işçi  dememeli finansal okur yazarlığa herkesi dahil etmeliyiz. İŞKAD olarak biz finansal okur yazarlık eğitimlerine iş dünyası ile başladık. Yarın üniversite öğrencilerimize ve evinde üreten kadınlarımıza bu eğitimlerin farklı modüllerini anlatacağız. Katılımcılarımız ABD 2 yıllık tahvil faizi  ile 5 yıllık tahvil faizi arasındaki makası yorumladıklarında aslında dünyayı ve önümüze gelecek konjonktürün ne olacağına dair artık bir yorum getirebilecekler.” dedi.

ZARURİ İHTİYAÇ

İş insanlarının yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı eğitimde gerek bireylerin gerek ise kurumların daha sağlıklı yarınlar için ekonomik planlama yapmasının, stratejilerini değişen şartlara göre revize etmesinin zaruri bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Hürriyet Finans yazarı Eral Karayazıcı, “İşte bugünkü eğitimde finansal okur yazarlık ile kalmayıp, varlık yönetimi dahil bunu nasıl yapabileceğimizi işledik, geleceğe senaryo yazarken yararlanacağımız radar paneli ve kullanım kılavuzunu masaya yatırdık.” diye konuşan Karayazıcı, İŞKAD’ın önderliğinde  bu eğitimlerin süreceğini bildirdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor