MARKA OLAN KURTULUŞ KUPASI MARATONU’NA SESSİZ HAZIRLIK

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99 yılı anısına bu yıl 11. gerçekleştirilecek olan Adana Uluslararası Kurtuluş Yarı Maratonu Milli Mücadele yıllarında verilen kahramanlığa yakışır bir şekilde yapılması en büyük dileğimizdir.

Salgın nedeniyle maratonun geçtiğimiz yıllarda ki gibi şölen,  karnaval ve spor turizmi havasında geçmeyeceğinin farkındayız. Pandemi nedeniyle yabancı sporcular katılamayacak. 2001 ve yukarı yaşlarda kız ve erkek sporcunun katılacağı 21 kilometrelik maratonla ilgili yeteri kadar duyuru yapılmaması eleştirilere neden oldu. Belediye otobüslerine, havaalanı ve otogara, kentin hareketli caddelerine afişlerin yanı sıra billboardlarla duyuru neden düşünülmedi?

10 Ocak Pazar günü yapılması hedeflenen, belediyenin sponsorluğunda 132 bin TL ödül dağıtılacak olan maratonla ilgili,  spora önem veren ve geçen yıl halk koşusunda eşofmanıyla ön saflarda yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın bir tarafına eski milli atlet ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, diğer tarafına Büyükşehir Belediyesi Spor Daire Başkanı İsmail Güneş’ ile birlikte basın toplantısıyla sokağa çıkma yasağı nedeniyle seyircisiz de olsa maraton ile ilgili kapsamlı açıklama yapması doğru olmaz mıydı?  

Spor insanı ve gazeteci olarak 10 maratonu izledim ve haber de yaptım. Atatürk anıtı önüne sadece çelenk bırakmakla kentin kurtuluşu kutlanmaz. Kurtuluşu daha farklı etkinliklerle güçlendirmek gerekir. Hakkını teslim etmek gerekirse Gençlik ve Spor İl Müdürü Eski Milli Atlet Fazlı Bayram Hadi, maratonun mimarı olarak 2010 yılında Vali İlhan Atış’ın da desteğini alarak ilk maratonu başlatmasıyla kurtuluş etkinliklerini taçlandırmıştı.

“Göç gide gide düzelir” veya “Göç yolda düzelir” sözü benim her zaman doğru bir tespit olarak dikkatimi çekmiştir. Daha önceki yıllar Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz ve Hüseyin Sözlü, geçen yıldan başlayarak Zeydan Karalar’ın para ve diğer ödülleri artırarak maratonun marka olmasını sağladılar.

Bu bağlamda: Adana’nın hava koşulları, kentin tanıtımı adına tarihi mekanların seçilmesi, sporcu sağlığı ön planda tutularak güzergahın trafiğe kapatılması gibi başarılı organizasyon nedeniyle Kurtuluş Maratonu hem Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), hem de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (IAAF) yarışma takvimine alınması sağlandı.

Dünyanın en büyük 6 maratonu World Marathon Majors adıyla anılıyor. Bunlar New York, Londra, Boston, Berlin, Chicago ve Tokyo’da gerçekleştirilen maratonlar. ABD’nin en prestijli Dünyaca ünlü Boston Maratonu 1897 yılında 22 kişiyle başlamış. Günümüzde ise bu maratona dünyanın tüm ülkelerinden 60-70 bin kişi katılıyor.

Türkiye’nin en prestijli maratonu olan Kıtalararası Avrasya Maratonu 1979 yılında başladı. Ayrıca ülkemizde Balıkesir’de İsmail Akçay, Tarsus, Mersin, Samsun, Trabzon, Antalya, Darıca, Şanlıurfa, Eymir Gölü, Bozcaada, Alanya,  Kapadokya ve Avanos ve Atatürk’ü Anma Koşuları’na büyük ilgi gösterilmektedir.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle belki de seyircisiz gerçekleşecek maratonun, yerel bir TV kanalıyla protokol yapılarak naklen yayınlanması sağlanmalı. 20 gün içinde farklı yetkililer tarafından 3-4 kez basın toplantısı yapılarak duyuru eksikliğinin yanı sıra gündemde tutulmalıdır.

Bu arada, yıllardır her gün 30-40 kilometre antrenman yaparak maratonlara hazırlanan ve büyük bir heyecanla koşan 65 yaş üstü atletlerin Kurtuluş Maratonu’na alınmamaları da “yine dışlandık” serzenişlerine neden oldu.

Özellikle Başkan Zeydan Karalar’ın “SAĞLIK EMEKÇİLERİ İÇİN KURTULUŞA KOŞUYORUZ” sloganı ile pandemi de büyük özveride bulunan sağlık emekçilerine armağan etmesi de çok anlamlı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor