MASKEDEN MODA OLUR MU?

Ocak ayı itibari ile tüm dünyayı etkisi alan coronavirüs salgını Türkiye’de de Mart ayı itibari ile görülmeye başlandı.  Dünya genelinde yüzbinleri bulan ölümler ve milyona yaklaşan vakalar ile birlikte tüm dünya aradan geçen aylara rağmen virüs olan imtihanını sürdürüyor.

Kış ayına doğru yavaş yavaş ilerlediğimiz bu günlerde dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de vakalarda da artışlar yaşanmaya başlandı. Yaz ayında oranla ölümler, ağır hasta sayıları ve yeni vakalar her geçen gün artmaya devam ediyor.

Uzmanların hemen hemen her gün ekranlara çıkıp açıkladığı üzere bu virüsle mücadelede olmazsa olmazımız maske, mesafe ve hijyen konuları daha dikkat etmektir. Vaka sayılarının artması ile birlikte ilk etapta birkaç ilde uygulanan zorunlu maske uygulaması tablonun kötüleşmeye başlaması ile birlikte Türkiye genelindeki bütün illerde zorunlu hale getirildi.

Maskelerin en önemli koruyucu olması ve zorunlu olarak da takılıyor olması ile birlikte maske üretiminde ciddi manada bir artış oldu. Artan üretim beraberinde bir maske modası da doğurdu. Çarşıya pazara çıktığınızda her sokak başında maskelerin satıldığını görebiliyorsunuz. İnsanların ilgisini çeksin diye her tür kumaştan hazırlanmış maskeler mi ararsınız ya da çocukların dikkati çekmek için çizgi film karakterlerinden hazırlanmış maskeler mi ararsınız envaye çeşit maskeyi piyasada bulmak mümkün hale geldi.

Maske günümüzde çok sayıda kişi için oldukça karlı bir kazanç kapısı haline geldi. Hatta ve hatta çoğu ünlü manken, şarkıcı kimi ararsanız kendi markalarına ait maskeler üretip satmaya başladılar. Gördüğümüz kadarı ile satışları çok iyi gidiyor yani bu işten iyi para kazanıyorlar.

İnsanların satış yapmaları, ürettiklerini rahatlıkla pazarlayabilme olanaklarına kavuşmaları elbette çok önemli bir durum çünkü bir şekilde ekonominin çarklarının dönmesi lazımdır. İnsanların maske üretip satmalarına karşı değiliz ancak üretilen maskeler standartlara uyularak mı üretiliyor yoksa sadece moda olsun göze hoş görünsün, giyilen kıyafetle birbirini tamamlasın diye mi hazırlanıyor bunu merak ediyorum. Uzmanların tavsiyelerine göre kullanılması gereken ve koruyuculuğu en fazla olan maskeler cerrahi maskelerdir. Bu maskeler, sızdırmazlık oluşturmak için tasarlanmış, sıkı oturan maskelerdir. Valfsiz maskeler, hem hava girişini hem de çıkışını filtreleyerek iki yönlü koruma sağlar. Bu maskeler düzgün kullanıldığı sürece takan kişiyi de korumak için tasarlanmıştır.

Görüp inceleme fırsatı bulduğum için söylüyorum çoğu maskede herhangi bir koruyuculuk yok. Yetişkinlerin, çocukların dikkatini çekmek için hazırlanmış uyduruk ürünler birçoğu…

İnsanların son zamanların en kazançlı gelir kapısı olarak gördükleri maske üretimlerinin çok sıkı bir şekilde denetlenmesi ve insanların bilinçli bir şekilde maske kullanmaları konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.

Unutulmamalıdır ki maske moda için değil sağlık için takılmalıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor