MİLLİ YÜZÜCÜ BİLBORDLARDA 65 YAŞ ÜSTÜNÜ YÜZMEYE TEŞVİK ETTİ: MEHMET YÜCEBİLGİÇ

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Mehmet Yücebilgiç 17 Ocak 1954 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu 23 Nisan, ortaokulu Ziyapaşa, liseyi ise tarihi Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1972 yılında Kara Harp Okulu’na(Harbiye) girdi. 2006 yılında Kurmay Kıdemli Albay olarak emekli oldu.

Yüzmeyi küçük yaşlarda merhum ağabey Namık Kemal Yücebilgiç’in yardımıyla DSİ Sulama kanalı ile Seyhan Baraj Gölü’nde öğrendi. Boğulmaların yoğun yaşanması nedeniyle 1969 yılında annesi Mehmet Yücebilgiç’i Atatürk Yüzme Havuzu’na yazdırdı.

Dönemin milli ve rekortmen yüzücüsü aynı zamanda antrenörlük yapan Ünsal Fikirci, Mehmet Yücebilgiç ile yakından ilgilenerek kurbağalama yüzmesine önerdi. Kısa zamanda milli ve rekortmen yüzücüler Mustafa ve Erdal Acet kardeşler, Tuncay Şenyüz, Ayhan Karataş, Faruk Morkal, Bora Özkök, Yılmaz Boztay gibi yüzücülerin antrenmanlarını izleyerek kendini geliştirdi. Ancak, bilgisi, deneyimi ve kendine özgü stiliyle kurbağa yüzen Ruhi Polisçi’yi model aldı.

1970-1971 yıllarında 100-200 metre kurbağalamada Türkiye birincisi olarak genç milli takıma seçildi. 1972 yılında Harp Okulu’na girerek uzun yıllar yüzmede Türkiye genelinde önemli dereceler elde etti. Görevi nedeniyle 45 yıl yüzmeye ara verdi. Dağcılık, bisiklet ve kayak sporunu geliştirdi.

Emekli olduktan sonra uzun yllar masterlarda rekorlar kırarak dikkati çekti. Hatta Kadıköy Belediyesi bilbordlara milli ve rekortmen yüzücü Mehmet Yücebilgiç’in fotoğrafını koyarak pandemi döneminde 65 yaş üstü kadın ve erkekleri yüzmeye teşvik etti.

Eşi Gülay,  çocukları Tuğçe ve Erinç ile spor sevdalısı olan Mehmet Yücebilgiç, sorularımızı şöyle yanıtladı;

Kendinizden söz eder misiniz ? Eğitiminiz, yüzmeye kaç yaşında nasıl başladığınızı anlatır mısınız ? 

Yüzmeyi 6-7 yaşlarında rahmetli olan ağabeyim Namık Kemal Yücebilgiç’in yardımıyla DSİ Sulama Kanalı ve Seyhan Baraj Gölü’nde öğrendim. Ziyapaşa Orta Okulu’nda elbiselerimi arkadaşlarıma teslim edip sulama kanalında akıntıya karşı yüzmekten büyük keyif alırdım. Rahmetli annem Adana ikliminin özellikle yaz sezonunda sıcak olması ve boğulmaların yoğun yaşandığı kentimizde benim sulama kanalı ve Seyhan Baraj Gölü’nde tehlikeli olduğu için yüzmemi istemezdi. Hatta her gün eve dönüşümde kolumu tırnağıyla hafifçe çizer ve benim salama kanalıma girdiğimi anlardı. Bu nedenle 1969 yılında beni etrafı palmiye ve hurma ağaçlarıyla çevrili havuza yazdırdı. İlk hocam rahmetli milli ve rekortmen yüzücü Ünsal Fikirci’ydi. Önceleri Ünsal Fikirci beni çok ciddiye almadı. Kurbağalama yüzmemi önerdi. Ancak, ben onu mahcup ettim. Kısa bir zaman sonra yarışmalara katılarak kendimi hissettirdim.  100-200 metre kurbağalamada gençlerde Demirspor lisansımla Türkiye rekoru kırdım. Ve genç milli takıma seçildim. Kıyafeti, yüzme konusunda bilgisi, donanımlı olması kurbağalama yüzmesi nedeniyle Ruhi Polisçi’yi model aldım. Bana sporun yanı sıra geleceğimin şekillenmesinde önemli destek verdi. Halen bayramlarda özel günlerde mutlaka ararım.

Kara Harp Okulu’nu seçmenizin özel bir nedeni var mı? Kaç yıl hizmet ettiniz ?  Ne zaman emekli oldunuz ve daha sonra neler yaptınız ?

Üniversite sınavlarında Orta Doğu Teknik Üniversitesini, Kara Harp Okulunu(Harbiye) ve merkezi sistemde Eczacılık fakültesini kazanmıştım.İdealim ODTÜ’ lü olmaktı ama o yıllar terör üniversitelerde çok yaygın olduğu için 1972 yılında biraz da Evrensel lider, baş komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrenim görmesi nedeniyle Kara Harp Okulunu(Harbiye) tercih ettim. Burada çok mutlu günler geçirdim. Özellikle yüzmede kendimi çok geliştirdim. Önemli dereceler elde ettim.  Hayatımda ilk kez kapalı Yüzme havuzu görmüştüm. Havuzda Askerlik görevini yapan Şahin Ciğer ve Cabbar Yuva kardeşimin de olması büyük bir şans idi.  Yüzme antrenörüm, beslenme uzmanım, doktorum spor ile ilgili tüm olanaklarım tam idi. Harp Okulları tüm branşlarda on gün sürecek Spor Şampiyonaları vardı. Yüzme antrenörüm Binbaşı Mehmet Yılmaz Komutanım; Kara Kuvvetleri Komutanı Eşref Akıncı’nın şimdiye kadar Denizcilerin kazandığı Şampiyonluğu bu yıl Kara Harp okulunun kazanmasını çok istediği emrini iletti. Ben o güne kadar, Kara Kuvvetlerinin Atış, Deniz Kuvvetlerinin; Yüzme, Futbolun da Hava Kuvvetlerinin namus gibi önem verdikleri spor branşı olduğunu yeni öğrenmiş idim. Yarışlar Deniz Harp Okulu Heybeliada’da yapıldı. Yarışmalar da çok çekişmeli geçti. 1972-1973 ve 1974 yıllarında ki şampiyonlukların hepsini birkaç branşta girerek Kara Harp Okulu’nun şampiyon olmasında rol oynadım. En büyük gururum Kara Kuvvetleri Komutanım Eşref Akıncı’nın istediği şampiyonluk kupasını kendi elinden almak idi. Ruhu şad olsun.

Rahmetli babanızın adını verdiğiniz kardeşin İhsan Faruk Yücebilgiç ile kurmay subay olup mezun olmanızın öyküsünü anlatır mısınız ?

Babam uçak kazasında öldüğünde annem kardeşime hamileymiş. Bu nedenle babamın adını verdik. Bir de en önemlisi 1845 yılından1987 yılına kadar ilk kez iki kardeş aynı anda kurmay olup Albay olarak emekli olduk. Harp Akedemileri tarihinde bu ilktir.

1975 Yılında Piyade Teğmen olarak mezun olduktan sonra kıt’a görevim nedeniyle yüzme sporuna 45 yıl ara verdim. 34 yıllık görevimi müteakip Kıdemli Kurmay Albay olarak 2006 yılında emekli oldum. Eşim Gülay ile birlikte mesleğim gereği öğrendiğim atıcılık,  golf, dağcılık, kayak, yoga, bisiklet gibi sporları geliştirdim.

Babanızın mekanı cennet olsun. Uçak kazası kaç yılında yaşandı ve nasıl olmuştu. Uygun bulursanız anlatır mısınız ?

Rahmetli babamı bebek iken 1954 yılında kaybettik. Babam Adana’dan Ankara’ya mal almak için gitmişti. Uçak Toros Dağları eteklerinde Kurttepe mevkinde havada infilak etti.  Kazada babamla birlikte 25 kişi öldü. Hayatını kaybeden kişiler arasında Ünlü Arkeoloji Profesörü ve siyaset adamı olan Remzi Oğuz Arık’da bulunuyordu. Bu kaza aileyi perişan etti. Annemin çabalarıyla aileden 2 albay yetişti.

İstanbul’da Kadıköy Belediyesi tarafından bilbordlarda fotoğrafınız vardı. Orada ne anlatılmak isteniyordu ?

Pandemi nedeniyle özellikle 65 yaş üstü kimseleri adeta günah keçisi yaptılar ve çok üstlerine gittiler. Adana’dan Cabbar Yuva ve Gürhan Bencan abimle buluştuk. Gürhan ağabeyin milli sporcu olan kızı Sibel Bencan Dinçer, Adana’da havuzda yüzmemi, depar ve dönüşlerimi kontrol etti. Artık yarışmalara fikren de hazırdım. 2018 yılında İlk kez Aquamasters Masterlar Yüzme yarışmalarına katıldım. İlk iki Yarışmada 65-69 Yaş Grubunda Türkiye Birinciliği ve Türkiye rekorunun sahibi oldum. Meslektaşım Erkan Tokyürekli, master yüzme antrenmanlarıma destek oldu. 2018 ve 2019 yıllarında toplam otuz iki Adet Masterlar Yüzme yarışmalarına katıldım. Yedi kez Türkiye Rekoru kırdım. Türkiye birincilikleri elde ettim. Avrupa şampiyonalarına katılmayı hedefliyorum. Bu arada geçen ay İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nden, Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Spor Kulübü Masterlar takımına geçtim.

Son 3-4 yılda Türkiye genelinde masterlarda yaptığımız dereceler ve rekorlarım Kadıköy eski Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun dikkatini çekmişti. Rızamı alarak billboardlarda “Mutlu İnsanlar Mutlu Hikâyeler” başlığında 65 yaş üstü kadın ve erkekleri spora teşvik etmek için çalışmalara gönüllü olarak katkı sağlamamı istediler. Açık radyoda söyleşi programları ve Adanalı Fulya Öztürk’ün CNN Türkte röportajına katıldım. Sonra da  Fulya Öztürk’ün havuzda birlikte yüzdüğümüz Sarper Öztürk’ün kızı olduğunu öğrendim ve mutlu oldum.

RUHİ POLİSÇİ: “YÜCEBİLGİÇ TÜM SPORCULAR İÇİN ROL MODEL OLDU”

Yüzme Federasyonu eski yönetim kurulu üyesi, eski il temsilcisi ve yüzme otoritesi Ruhi Polisci, kendini model alan Mehmet Yücebilgiç’in çok kurallı, disiplinli bir sporcu olduğunu belirterek, “Mehmet Yücebilgiç spordaki başarısı, sebatlı ve çalışkan olması, askerlikte Albaylığa kadar yükselmesiyle tüm sporculara iyi model oldu” dedi.

Bundan 40-50 yıl önce havuzlarda milli ve rekortmen sporcuların beslenme ve eğitim gibi iki önemli eksiklerinin bulunduğunun altını çizen Polisçi, şöyle devam etti:

“Havuzdaki milli sporcuların beslenme sorunun Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Oka ile kaptan, antrenör, efsane sporcu Muharrem Ağabey’in Gar Lokantası’ndaki yemekleriyle çözümledik. Ne yazık ki üniversite okuyanlar azınlıktaydı. Zorluklara rağmen Harp Okulu’nu kazanan Mehmet Yücebilgiç’in ayakları kuvvetliydi. O’na kurbağalama yüzmesini önerdim. Benim stilimi aldı. Çok çalıştı ve istedi. İyi bir sporcu olarak bölge ve Türkiye genelinde önemli dereceler elde etti. Harbiye’ye girmesinde de yüzmenin faydası oldu.  Davranışları, arkadaşlarıyla ilişkileri, nezaketiyle her yönüyle mükemmel birisiydi. Bana sorarsınız 10 puan üzerinden 10 numaraydı. İstanbul’da yaşamasına rağmen beni ihmal etmez. Sürekli arar. Emeklerim helal olsun. Yolu açık olsun” 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor