“Mimar Sinan’ı saygı ile anıyoruz”
ADANA (BÖLGE)-Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 431.yılında saygıyla anıyoruz” dedi.
Ozan Tüzün, “Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur. Yapıtları ayrıca; “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş; Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınmıştır.
Büyük Usta Mimar Sinan’ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, başta karar vericiler olmak üzere herkesi çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Ülkemizde gerçekleştirilen yerel yönetim seçimlerinin hemen sonrasına gelen bu önemli günde TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi olarak, kente dair değerlendirmelerimizi bilgilerinize sunmak istiyoruz.
Kentimiz; yöneticileri, sivil toplum örgütleri, meslek odalarıyla, toplum menfaatine uygun fikirlerin yayıldığı, demokrasi anlayışı ve kentli haklarına saygılı bir ilişkiler ve kararlar merkezi olarak sorunların üstesinden gelecek kapasitededir.
Ekonomik krizin her alanda hissedildiği ülkemizde pek çok kentle beraber Adana’da birçok olumsuzlukları barındırmaktadır. Sizlere ulaştırdığımız raporda, imar barışı ve kaçak yapılaşma, kentsel dönüşüm, ulaşım, imar planları, yönetmelik kaosu gibi hemen sayabileceğimiz çözüm bekleyen hususlara dair açılımları ve görüşlerimizi inceleyebilirsiniz.
Mimar Sinan’ı andığımız bugün, daha iyi bir yapılı çevre elde edilmesine yardımcı olacağına inandığımız Mimarlık kavramı hakkında bilgi vererek, kapsamının yerel yöneticilerimiz tarafından benimsenmesi ve uygulamaya sokulması en önemli temennimizdir.
Barınaktan kentsel tasarım boyutuna kadar yaşam alanlarını düzenleyen yapı ve mekân tasarımı etkinliği olan mimarlık, toplumun gereksinmelerine, yapısına, ekonomik verilere, teknolojik gelişmelere bağlı olan bir sanattır. Mimarlık yapıtı farklı disiplinlerin, bilimlerin ve uzmanlıkların katkılarını bünyesinde bulundurur; bilim, sanat, teknik ve insan yaşamıyla doğrudan ilişkili olarak, her yurttaşın hakkı olan nitelikli yaşam çevrelerinin oluşturulması için gerekli olanakları sunar. Bu olanakları gerçekleştirmek üzere; toplumsal hakların elde edilmesinde, kaynak ve birikimlerin doğru kullanılmasında, kültürel / sanatsal yaşamın vazgeçilmez parçası olan mimarlığın şemsiyesi altında ortak çalışmalar öneriyoruz.
Mimari tasarımın, işverenin ihtiyaç programı ile birlikte insanı ve yaşamı doğanın bir parçası olarak ele alması, çevrenin koşulları ile bütünleştirerek bir araya getirmeyi amaçlayan kapsamı düşünüldüğünde, kentlerimizde taşınmazlarının sahibi ve işvereni olarak yerel yönetimler önemli bir role sahiptir. Bu nedenle, nitelikli mimarlık için, proje ve elde edilen yapılarında, örnek oluşturacak yüksek bir mimari kalite sunması, tasarım ve uygulamanın uzun ömürlü olması beklenir.
Bu gerekçeler, kamu yapıları için mimar ve proje seçiminin, mimari tasarım yarışmaları yoluyla elde edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Mimari tasarım yarışmaları, işverene tasarıma ilişkin farklı çözümleri görme, bunlar üzerinde çalışma ve ortaya çıkacak yapının kalitesini garanti altına alma olanağını verir, mimarlığın ve algısının gelişimini destekler. Elde edilen çok sayıdaki alternatif çözüm, çevrenin gelişimiyle ilgili seçenekler üzerine yapılan kamuoyu tartışmalarında toplumun katılımına katkıda bulunur ve farklı bakışlar sunar.
Toplumun katılım ve katkısının her alanda alınması, sürdürülebilir bir kent modeli için gerekliliktir. Kentimizin, büyük ve çılgın projelerle değil, yaşamı kolaylaştıran, insanlarımızın mutluluğuna katkı verecek dokunuşlara, planlamaya, ortak akıl için kentli haklarını esas alan birlikte üretme çabasına ve tüm bunları yerine getirmek üzere yerel yönetimlerin koordinasyonuna ihtiyacı vardır.
Bu özel günde büyük usta Mimar Sinan’ı saygı ile anıyor. Kentlerimizi gelecek kuşaklara hazırlayacak, toplumun büyük beklenti içinde olduğu yerel yöneticilerimize yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.”