Minibüsçü esnafı genel sokağa çıkma yasağı istiyor
Adana Minibüsçüler Odası Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, korona virüsün yayılmasına karşı alınan ‘evde kal’ tedbirleri, ulaşım sektörünün bel kemiğini oluşturan minibüsçü esnafını çaresiz duruma düşürdü. Gündelik nafakalarını çıkarmak için zor şartlar altında çalışmak zorunda kalan dolmuşçular, taşıyacak yolcu bulamayınca perişan hale geldi. Nihat Sözütek, toplam 25 minibüs kooperatifinde ekmek yiyen yaklaşık 4 bin 500 kişinin mağdur olduğunu ve zor günler yaşadığını ifade ederek, kurtuluşlarının genel sokağa çıkma yasağı getirilmesinde olduğunu söyledi.
(BÖLGE ÖZEL) – Ülke genelinde, korona virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında, her bireyin kendi karantinasını uygulayarak evinde kalması, ulaşım sektörünü de olumsuz etkiledi. Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, toplam 25 minibüs kooperatifinde ekmek yiyen yaklaşık 4 bin 500 kişinin mağdur olduğunu ve zor günler yaşadığını ifade ederek, bir an evvel genel sokağa çıkma yasağının getirilmesini talep etti.
GÜNLÜK KAZANIP, GÜNLÜK YİYEN İNSANLARIZ
Başkan Sözütek, gazetemize yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının dışında en fazla olumsuz etkilenen sektörün kendilerininki olduğunu ifade etti. Dolmuşların, sabahın erken saatlerinden başlayıp gece yarısına kadar boş da olsa servis yaptığını hatırlatan Nihat Sözütek, ‘’14 yolcu kapasitelik araçlara 7’den fazla yolcu almama yasağı getirildi ancak 7 yolcu bile bulunamıyor. Bulunsa bile o kadar sayıda yolcu zaten kar bırakmaz. Bizler günlük kazanıp, günlük yiyen insanlarız. Esnafımız 30-40 lirayla evlerini geçindirmeye çalışıyor. 25 kilometrelik mesafeye giden araçlar iki yolcu ile gidip, boş dönüyorlar’’ dedi. Sözütek, genel sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini gerektiğini belirtti. PETROL OFİSİ MAZOT DESTEĞİ VERMELİ
Büyükşehir Belediyesi’nin destek kapsamında günlük 10 litre mazot yardımında bulunmasını da değerlendiren Başkan Sözütek, ‘’Meclis toplanabilirse gündeme gelecek. Bu iyi niyetli girişimden yana teşekkür ediyoruz ancak bu da yetersiz kalır. Belediyenin de imkanları ortada. Üzerinde çok büyük bir sorumluluk var. Bizi kurtaracak kadar yardım yapamaz. O nedenle bize belediyenin değil, devletin destek vermesi gerekir. Bilindiği üzere, devletin Petrol Ofisi adında bir kurumu var. En az 25 litre mazot desteğini devlet verse, 10 litre de belediyeden alsak, 35 litre mazot bizi fevkalade geçindirir’’ dedi.
BANKALAR BİNDİKLERİ DALI KESİYORLAR
Sözütek, ‘’Salgın bitse ve hayat bugün normale dönecek olsa, ekonomik anlamda toparlanma süreci en az bir yıl sürer’’ diyerek, esnafa verilen kredilerde vadenin uzatılmasını ve faiz uygulanmaması gerektiğini dile getirdi. Bugünkü şartlarda faizler düştüğünü ama esnafın kredi kullanamadığını söyleyen Sözütek, ‘’Ekonominin çarklarının dönmesi için mutlaka etkin uygulanan bir sicil affı getirilmeli. Bankalar bindikleri dalı kesiyorlar ama farkında değiller. Uzun yıllardır esnaflık yapanlar, kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle çeklerini, kredilerini ödeyemez noktaya gelebiliyor ve bunlar da o kişilerin siciline işleniyor. Bankalar ise bu durumda olanları bugün destekleyip yaşatmak yerine sicillerine bakıp kredi vermiyorlar. Unutulmamalı ki ekonomide çarklar durursa bundan en çok etkilenen de yine o bankalar olacaktır’’ dedi.