MODERN VÜCUT GELİŞTİRMENİN KISA TARİHİ (3)

Evet, vücut geliştirmede kalite artmıştı. Yarışmalarda, bu tarihten itibaren daha define, sertv e daha kütleli vücutlar görülmeye başlanacaktı.

Bu değişimde tabii ki sporcuların antrenman ve beslenme konusunda bilinçlenmeleri önemli bir etkendi fakat bir önemli etken daha vardı: Anabolik steroidler!

1940’lı yılların başı (testosterone isolated, 1935 ve testosterone propinote, 1938) sentetik testosteronun icadına denk gelmektedir.

Bu tarihten sonraki şampiyonluk vücutçular artık sokaklardaki insanlardan veya ilk modern vücut geliştirmecilerden çok farklı görüneceklerdi…

1945 yılına geldiğimizde sahnelere Clarence Ross çıktı halter kökenil bir sporcu olan Ross’un idman sistemi bugünkü modern vücut geliştirmeye çok yakındı. Kısa ve sert idmanlarla antik Yunan fiziğine ulaşılabileceğini gözler önüne sermişti.

Vücut geliştirme, olimpik halter gibi bir olimpiyat sporu olmadığından o yıllarda Amatör Atletözm Birliği’ne (AAU) bağlıydı, fakat vücut geliştirmeye duyulan ilgi arttıkça bu federasyon ihtiyaçları karşılayamayacak hale geldi ve sahneye Weider kardeşler çıktı.

1949 yılında International Bodybuilding Federation (IFBB, Uluslararası Vücut geliştirme Federasyonu) kuruldu.

Bu yıldan sonra yapılacak profesyonel yarışmalar IFBB Mr.America adıyla anılacaktı.

1950’li yıllara gelindiğinde sahnelere Steve Reeves çıktı. Reeves önce Mr.America (Bay Amerika), ardından Mr.Earth (Bay Dünya) ve en nihayetinde Mr.Universe (Bay Kainat) olarak gelecek on yıla damgasını vurmuştu.

Steve Reeves’in çok düzgün bir fiziği ve yakışıklı bir yüzü vardı. Reeves’i zirveye taşıyan yüzü değil fiziği olmuştu elbette.

O artık Avrupa’nın en çok kazanan oyuncusuydu, birçok flim ve TV şovunda boy gösterdi yıllarca hafızalara kazınan bir filmde Herkül karakterini canlandırdı.

O, zamanının Arnold Schwarzenegger’i idi, hatta Arnold’un da ileride belirteceği üzere, vücut geliştirmeye başlamasında Arnold’a ilham kaynağı olan kişiydi.

Reeves’ten sonra vücut geliştirme sembollüğünün bir sonraki varisi Reg Park olacaktı.

1958 Mr.Universi birincisi Park, Reeves’in ayak izlerini takip ederek oyunculuğa yöneldi ve İtalyan yapımı bir filmde Herkül karakterini canlandırdı. Herkül’ün yanı sıra yeril ve yabancı birçok filmde rol aldı.

DİANABOL ve DİĞER ANABOLİK STEROİDLER

Nihayet geldik 1960’lara. 1960 yılı vücut geliştirmede kırılma noktasıyda. Bu yıl “mass monsters”ların (kas canavarlarının) gelişinin habercisi olacaktı.

Oral bir anabolik steroid türü olan dianabolün icadının da bu yıla denk gelmesi bir tesadüften ibaret değildi.

1965 yılında Joe Weider rekabet ortamını artırmak için Mr.Universe’i kazanan sporculara yüksek para ödülü, şan ve şöhret vaat ederek Mr.Olympia’yı başlattı.

Kurulduğu tarihten günümüze dek, Mr.Olympia vücut geliştirmenin en üst mertebesi olarak kabul edilir.

Mr. Olympia yarışmasını ilk yılında kazanan vücut geliştirmeci, o zamana göre göz dolduran kütlesiyle Larry Scott oldu.

Evet, hepimizin biceps idmanında mutlaka yapmış olduğumuz Scoot Curl’un mucidi Larry Scott.

1966 yılında Lary Scott emekli olduktan sonra Olympia’yı ard arda üç kez göğüsleyen kişi Küba doğumlu Sergio Oliva oldu.

Sergio o zamana dek tanık olunmamış bir kütleye ve çatıya sahipti, incecik beli üzerined inanılmaz kütleli kasları ve muazzam bir kanat genişliği olan Oliva tam anlamıyla genetik (ve belki biraz da kimyasal) bir mucizeydi. (DEVAMI HAFTAYA)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor