MODERN VÜCUT GELİŞTİRMENİN KISA TARİHİ (4)

1970 yılında Arnold Schwarzenegger’in gelişiyle birlikte podyumlar çok çetin bir rekabete sahne olacaktı.

Aronld ilk başarısını henüz 19 yaşındayken Ulusal Amatör Vücut Geliştiriciler Derneği (NABBA) Mr.Universe olarak yaşadı.

Devamında 1969 pyılında Olympia’ya katıldı ve Sergio Oliva’nın ardından ikinci oldu. Bu ikincilik Arnold’un profesyonel arenada aldığı ilk ve son yenilgiydi.

Arnold devam eden altı Mr.Olympia yarışmasında art arda şampiyon olacak ve vücut geliştirme tarihine adını altın harflerle yazdıracaktı.

Arnold’un başarısı film yapımcılarının da dikkatini çekti ve 1975 yılında Arnold’a şöhreti getiren ve sinema sektörüne atılmasını sağlayan “Pumping Iron” belgeseli çekildi.

Bu tarihten sonra Aronld emekli olup sinema sektörüne kendini adadı ve vücut geliştirme camiasında büyük bir saygı gördü, ta ki sansasyonel 1980 Mr.Olympia’ya dek.

Çok tartışılan bu yarışmada, nispeten yetersiz fiziğine rağmen Weider kardeşlerin torpili ile birinci yapıldı.

Arnold’un sonrasında Mr.Olympia’da Frank Zane adında estetik bir rüzgar esti.

Zane’nin şamipyonlukları kütle canavarlarına verilmiş bir mola gibiydi. 90 kilogramın altınad fiziği ile Zane tam üç kez Mr.Olympia olmayı başarmıştı.

Matematik öğretmeni olan Zane’nin lakabı kimgayer idi ve vücut geliştirmeyi eğitmen olarak sağlıklı bir şekilde uzun seneler devam ettirdi.

Vüuct geliştirmeyle yaşlanan nadir profesyonellerden olan Zane bunu belki de kütle canavarı olmamasına borçludur.

Pumping Iron filminde Aronld’un yardımcı oyunculuğunu yapan kankası Franco Columbu Arnold’un hemen ardınadn 1976 yılında Mr.Olympia oldu.

O sıralar Mr.Olympia uzunlar ve kısalar olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Kısa kategorisinde olmasına rağmen Mr.Olympia unvanını elde eden tek vücutçu Franco Columbu idi.

Arnold’un şaibeli 1980 Olympia’sından sonra 1981’de kendi şaibeli Olympia’sına imza attı ve tüm otoritelerce tartışılan Olympia’lardan birinde yetersiz bacaklarıyla birinci oldu.

Eğer ki vücut geliştirmenin tarihinde söz ediyorsak Lou Ferrigno’dan bahsetmezsek ayıp etmiş oluruz.

Ferrigno hiç Mr.Olympia olamadı fakat uzun boyu ve kütleli fiziği ile yapımcıların dikkatini çekmeyi başardı. Herkül ve asıl tanınmasının nedeni olan Hulk dizilerinde halak kendini ve vücut geliştirmeyi sevdirdi.

Yetmişli yıllar vücut geliştirmenin altın çağı olarak adlandırılır. Modern vücut geliştirmenin temelleri bu dönemed atılmış ve halk tarafından kabul görüp sevilmesi bu dönemde başlamıştır.

Bu gelişmede şüphesiz ki Weider kardeşlerin payı çok büyüktür. Öyle bir organizasyon düşünün ki tüm dünyadaki rakiplerini %98’i aynı spor salonunda (Gold Gym) idman yapmakta idi.

Fakat benim şahsi kanaatimce body buildingin “mass monster”a dönüştürülmesinde de Weider kardeşlerin payı çok büyüktür.

Vücut geliştirme, Weider’lerin ürettiği supplementlerin satışlarını desteklemek ve dergi satışlarını arttırmak için izlenen bir stratejinin kurbanı olmuştur.

Vücut geliştirmenin doğuşuna sebep olan “grecian ideal” unutulmuştur. 60’lı yıllarda anabolik steroid kullanımının yaygınlaşması sonucu günümüzde amatör olarak spor yapan vücut geliştiricilerinin yarısından fazlası maalesef anabolik steroidleri kullanmaktadır.

KAYNAK: httpp://www.bodytr.com/steroidsiz-vucut-gelistirme-yapanlar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor