Muhammet Köse, Mithatpaşa’da değişim için kolları sıvadı

Genç, dinamik, çalışkan ve çözüm odaklı anlayışıyla Seyhan ilçesine bağlı Mithatpaşa Mahallesi’nin muhtarlık görevine talip olan Muhammet Köse, ciddi projeleriyle dikkat çekiyor. ‘’Mithatpaşa’da değişim başlıyor’’ sloganıyla yola çıkan Köse, yoğun seçim çalışmalarına kısa bir ara verip sorularımızı yanıtlayarak, seçilmesi halinde hayalinde ki Mithatpaşa Mahallesi’ni nasıl oluşturacağına dair detayları gazetemize anlattı.

***

 

HABER: YENER EKİNCİ

Muhtarlıklar, vatandaşlara en yakın birimler olması, temsil ve katılım bakımından geniş imkanlar içermesi, hizmetlere erişim ve ihtiyaçların tespitinde birinci basamakta yer alması, komşuluk kültürünün ve dayanışma ağlarının güçlü olması gibi özellikleri nedeniyle yerelde eşitliği sağlamada öncü aktörlerden…  Bu bağlamda, dirençli bir Adana’nın inşasında da, Türkiye’ye özgün bir yönetim modeli olan muhtarlık kurumunun önemi her geçen gün artıyor. Mahalle kültürünün gelişebileceği noktasında ise kadın muhtarların bir adanmışlık içinde yürüttükleri çalışmaları onları daha özgün kılıyor. ‘’Mithatpaşa’da değişim başlıyor’’ sloganıyla yola çıkan muhtar adaylarından Muhammet Köse; bilgisi, birikimi ve donanımının kazandırdığı farkındalık ile aldığı sorumluluğu layıkıyla yerine getirebilecek güçlü bir isim olarak dikkat çekiyor. Yoğun seçim çalışmalarına kısa bir ara verip sorularımızı yanıtlayan Muhammet Köse, seçilmesi halinde hayalinde ki Mithatpaşa Mahallesi’ni nasıl oluşturacağına dair detayları gazetemize anlattı.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da, 1986 yılında Dünya’ya geldim. İlk, orta ve lise öğrenimimi bu kentte tamamladım. 10 yıl Devlet hastanesinde görev yaptıktan sonra özel şirketlerde yönetici pozisyonunda çalıştım. Sivil toplum kuruluşlarında da aktif görevlerim devam etmekte. Bu kapsamda birçok proje hayata geçirdim.

Yaşadığınız mahalleye muhtar olma fikri sizde nasıl oluştu?

Mevcut muhtardan memnun olmayıp da aday arayışında olan bir seçmen kitlesi olduğunu fark ettim. Bu insanlar bana ulaşarak muhtarlığa adaylığımı koymam yönünde öneride ve istekte bulundular. Kendileriyle oturup konuştuk ve bu yola çıkmaya karar verdim.

Mithatpaşa Mahallesi’ni tanımlamanız gerekirse neler söyleyebilirsiniz?

Son dönemde yoğun göç almasına rağmen, mahalle sakinlerinin büyük bir bölümü yıllardır aynı sokakta, aynı evde ikamet ediyor. Herkes birbirini tanır. Mahalledeki esnafın bile büyük bir bölümü yine yıllardır bu mahallede yaşayan insanlardır. Dolayısıyla mahalleye ihtiyacı olan hizmetlerin gelip gelmediğinin hepimiz farkındayız.

“KADIN GİRİŞİMCİLERE İŞ OLANAĞI SAĞLAYACAK EN UYGUN MAHALLEYİZ”

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ortada ve bundan da en fazla ev kadınları etkileniyor. Çünkü akşam tencerede bir şeyler kaynatacak ve sofraya koyacak onlar. Çocuğunu okula gönderirken beslenme çantasına ne koyacağını düşünen onlar. Tek başına evin reisinin çalışması ailenin geçinmesine yetmiyor. Doğal olarak kadının da ev ekonomisine katkıda bulunması şart… Ev hanımlarının hem boş vakitlerini değerlendireceği takı-tasarım, elişi veya benzer ürünleri tasarlayıp bunu satabileceği çok daha fazla alan yaratılabilirse, inanın bu kentin insanları çok daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürecektir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle nice yuvaların dağıldığını, şiddetin, boşanmaların arttığını biliyoruz. Öyleyse toplumsal huzuru sağlamanın yollarından birinin kadının aile bütçesine katkı sağlaması olduğunu bilmeliyiz.

Mahallenizin temel sorunları ve sizin bu sorunlara yaklaşımınız, çözüm önerleriniz nelerdir?

Sosyal ilişkilerin gelişimi yetersiz. Öncelikle bu soruna yöneleceğiz. Ulaşım, altyapı, aydınlatma ve temizliğe hassasiyet göstereceğiz. Bunlardan yana çok fazla sorun yaşıyoruz çünkü. Engelli arkadaşlarımız için hayata geçmiş güncel projeler yok. Yaşlılar için parklardan başka alan göremiyoruz. Yaşlıların sosyalleşip güzel vakit geçirecekleri alanlar inşa ettirmeye gayret göstereceğiz. Belediye binasına ulaşım da halk için oldukça zahmetli, onun da çaresine bakacağız. Elektrik, su, kanalizasyon gibi sorunların devam ettiğinin bilincindeyim. Hala yeterince ışıklanmayan mahalleler, caddeler olduğunu da biliyorum. Yağmur yağdığında göllenme sorunuyla karşılaşıyoruz. Kaldırım ve yolların bakımsızlığını, kanalizasyon sorunlarını her platformda dile getireceğiz. Anlatmakla bitmeyecek kadar çok sorun olduğunun bilincinde ve farkındayım. Ben sorunların sadece farkındayım demekle yetinmiyorum. Ben sorunlara çözüm üreterek ilerlemekten yanayım. Duyduğumuz sorunların çözümlerini düşünüyor ve mahalle halkıyla ortak projeler üretiyoruz.  Çünkü herkes dertleri dinler; ama az kişi bu sorunları çözer. Ben çözen olmaktan yanayım.

Seçmenlerin genç ve dinamik adaylardan yana tercih kullanmaları sizce ne derece önemlidir?

Bu sorunuzu muhtarlık bazında değerlendirmek istiyorum. Toplum yapısının temel öğelerinden olan muhtarlık kurumu, yerel yönetimlere vatandaş katılımının arttırılmasına önemli katkılar sunuyor. Vatandaş, muhtarlık kurumları aracılığıyla resmî kurumlarla daha kolay ilişki kurma şansı kazanmaktadır. Mahalle hayatının ve komşuluk ilişkilerinin öne çıktığı bu dönemde mahallelerde gelişecek katılımcı modeller ve yapılanmaların hayatı daha kolaylaştıracağı aşikar… Bu konuda yapılacak çalışmalara öncelik tanınmalı. Genç, dinamik ve girişimci muhtarlarla sağlanabilir bu saydılarım.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor