“Muharrem’in kırmızı çizgisi Adana Demispor”

Adana Demirspor’un efsane sporcusu Muharrem Gülergin’in anısına düzenlenen Foto Muharrem ve Bizim Çocuklar Belgeseli’nin galası yapıldı. Etkinlikte konuşan Muharrem Gülerıin’in eşi Hale Gülergin, “Muharrem’in üç sevdası vardı. Evlenmeden önce Demirspor, daha sonra ailesi, çocukları ve Adana… Muharrem Gülergin’in şeker hastalığı nedeniyle iki ayağının kesildiğini, hasta yatağında bile Demirspor’un maçlarını takip ettiği ve sorunların çözümüne destek olduğunu” söyledi.

(BÖLGE ÖZEL)-Adana Demırspor’un efsane sporcusu Muharrem Gülergin’in eşi Hale Gülergin ‘’Muharrem hasta yatağında bile Demirspor’un maçlarını takip eder ve kulübün sorunlarının çözümüne destek olurdu’’ dedi.

Hale Güiergin, Seyhan Beiediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘’Fofo Muharrem ve Bizim Çocuklar Belgeseli’’nde yaptığı konuşmada eşi Muharrem Gülergin’in sporun her branşında yetenekli olduğu gibi çok iyi bir aile reisliği yaptığını, Demirspor ve Adana sevdasının vefat ettiği güne kadar sürdüğünü anlattı.

 Babalarını model alan başta milli voleybolcu Nalan ve Sonay olmak üzere TRT’nin düzenlediği yarışta ikinci olarak dikkati çeken penaltı kralı merhum Hakan ile Kaan’ın da sporda başarılar elde ettiklerini anımsatan Hale Gülergin, şöyle devam etti:‘’Muharrem bizlere güzel günler yaşattı. Ancak erken kaybettik.  Muharrem başta yüzme ve sutopu olmak futbol, atletizm, masa tenisi ve sporun tüm branşlarında yetenekli  biriydi.  Kadro ve ekonomik olarak Demirspor’dan çok iyi olanaklara sahip İstanbul sutopu kulüpierine kafa tatarak ‘yenilmez armada’ unvanı alınmasını sağladı. Çok ileri yaşlarda Demirspor’un kendine ihtiyacı olduğu için yüzme, sutopu ve futbola devam eden Muharrem’in  3 büyük sevdası vardı.  Birincisi evlendikten sonra ben ve çocuklar, Demirspor ve Adana. Muharrem aynı zamanda iyi bir lider ve antrenör, tüm sporcuları ağabeyi, yerinde babaları ve sırdaşlarıydı. Muharrem Adana’da hatta Türkiye’de spor ailesi tarafından sevilen, sözü dinlenen, herkesin saygı gösterdiği hayırsever biriydi.’’

-HAKAN’I TRAFİK KAZASINDA KAYBETMEK GÜLERGİN AİLESİNİ YIKTI-

 TRT penaltı yarışmasında Tanju Çolak’ı eleyerek Levent Eriş’in ardından ikinci olan çocukları Hakan Gülergin’i  henüz 13 yaşında trafik kazasında kaybettikten sonra ailenin  çok perişan olduğunu ifade eden Hale Güilergin ‘’Muharrem Şeker hastasıydı. Hakan’ı trafik kazasında kaybettikten sonra hepimiz bunalıma girdik. Muharrem’in  iki ayağı dizden aşağı kesildi. Yine de kendini bırakmadı. 71 yaşında yaşamını kaybederek bizi ve sevenlerini üzdü’’ diye konuştu.

TERİM: ‘’MUHARREM AĞABEY HER KONUDA BİLGİ KÜPÜYDÜ’’

Belgeselde Muharrem Gülergin’i anlatan Fatih Terim, O’nun komple sporculuğunun yanı sıra, antrenörlük, liderlik, ağabeylik, babalık yönünün çok güçlü olduğunu, kendisinin Galatasaray ve Milli takımlarda oynaması ve antrenörlük yapmasında Gülergin’in emeğinin bulunduğunu kaydetti.

 Yüzme Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana İl Temsilcisi Ruhi Polisci, Gülergin sayesinde kentte yüzme ve sutopunun sevildiğini ve yaygınlaştığını, o dönemlerde milli takıma giden sporcuların tamamına Gülergin’in desteğinin olduğunu, Gülergin’ın işletmeciliğini yaptığı Gar Lokantası’nda sporcuları 3 öğün yemek yiyerek doğru beslendiklerini ifade etti.

AYMAN:  ‘’SIRADA MANŞI İLK GEÇEN ADANALI NESRİN OLGUN VAR’’

Belgeselin yapımcı ve yönetmeni Murat Ayman,  Adana Baraj Lisesi’nin ardından Ankara Üniversite’si Siyasal Bilgiler Faküitesi’ni  tamamladı,  20 yıldır belgesel çektiğini, Sinemacılar Birliği üyesi olduğunu,  lise yıllarından bu yana  Adana Demirspor’un deplasmanda bile maçlarını kaçırmadığını belirtti.

Belgesel üzerinde 10 yılı aşkın zamandır çalıştığını, spor ailesinden büyük destek gördüğünü ifade eden Ayman şöyle devam etti;

‘’Daha önceleri, Fransa ve İngiltere arasında soğuğu, akıntısı ve yüksek dalgasıyla bilinen Manş Denizi’ni, hem de rekorla geçen Erdal Acet’in ‘Erdalın Kanalı’ belgeselini yapmıştım. Büyük ilgi görmüştü.  Erdal’ın Kanalı 2010 yılında TRT tarafından jüri özel ödülüne layık görüldü. Daha sonra 2013 yılında İstanbul Kalkınma Alansı’nın desteğiyle  ‘Egitilebilir Zihinsel Engelli Çocuklara, Sinema Yoluyla Meslek Edindirmek’ amacı taşıyan ‘Deniz Yıldızı Projesi’ni gerçekleştirdim.  Özellikle Muharrem Gülergin Belgeseli’ni hazırlarken çok duygulandım. Başta eşi Hale hanım olmak üzere, takım arkadaşları, Fatih Terlm gibi üzerinde emeği olan sporcular 20 kadar dostları ile konuştum. Bu vesile ile Muharrem Gülergin’e hayranlığım katlanarak arttı. İlk kez açıklıyorum yeni düşündüğüm belgeselde Manş Denizi’ni,Türkiye’de  ilk kez yüzerek geçmeyi başaran Nesrin Olgun Aslan’ı düşünüyorum. Belgesele destek verenlere minnettarım.’’

-BELEDİYE BAŞKANLARI YOKTU-

Ayman, belgeselin galasına başta vali olmak üzere Büyükşehir ve tüm ilçe Belediye Başkanları’nı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü ve bir çok üst düzey bürokratı bizzat davet etmesine rağmen çoğunun gelmemesini yadırgadığını ve üzüldüğünü de sözlerine ekledi.

Etkinliğe, Güiergin’in eşi Hale ve çocukları Kaan ve Sonay, geçen dönem CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, eski yüzücü ve futbolcular ile spor severler yoğun ilgi gösterdiler.

-BELGESELDE MUHARREM GÜLERGİNİ KİMLER ANLATTİ ?-

Belgeselde, Milli Takımlar Eski Teknik Direktörleri Coşkun Özarı, Metin Türel, Fatih Terim, Ruhi Polisci, Turhan ve İlhan Demirdal. Nejat Nakkaş, Eser Özaltındere, Selami Tekkazancı, Yaşar Kartal, Ali Hikmet Aydınoğlu (Coral), Rasin Gürcan, Nuri Şengezer, Turgay Renklikurt, Sıtkı Kulak, Erdal Acet,  Fahri Gez, Aytaç Pekkoçak merhum Muharrem Güiergin’i anlattılar.

-FOFO VE BİZİM ÇOCUKLAR BELGESELİ OKULLARDA-

 Bu arada belgeseli izleyen spor insanları, Muharrem Güiergin’in yaşamı, başarıları, sporcu, antrenör ve yöneticilik öyküsünün Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle tüm okullara ve spor kulüplerine gösterilmesi çalışması yapılması önerisi getirildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor