Muhasebeciler Korona riski altında

(HABER MERKEZİ)-Her gün bir çok müşteri ve çalışanı ile temas halinde olan muhasebecilerin de risk altında olduğunu  belirten Adana SMMMO Başkanı Turgut TETelli,, “Her gün binler hatta on binlerce fatura ve evrakı kayıt altına alan 110 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 5 bin Yeminli Mali Müşavir ile 100 binlerce çalışanı ve aileleri virüs riski altında.. Bu nedenle beyan ve bildirim süreleri uzatılmalı ve meslek mensuplarımız evde kalmalıdır. Bu süreçte tahsilat sorunu yaşayacak olan meslek mensuplarımıza da açıklanan ekonomi kalkanında yer verilmelidir” dedi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp, hızlı bir şekilde dünya geneline yayılarak küresel salgın haline dönüşen corona virüs sorunu devam ediyor. Corona Virüsü’nde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlemler artırıldı. Salgın kapsamında hem kamu hem de özel sektör gerekli önlemleri alıyor.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanmak üzere açılan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini desteklediklerini ifade eden Turgut Telli, “Koronavirüs pandemisi nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda uygulanmak üzere açılan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin sosyal ve ekonomik açıdan sağlayacağı faydaya inanıyor ve destekliyoruz. Bu kapsamda, ekonomik tedbirler arasında yer alan vergisel tedbirleri doğru ancak eksik buluyoruz” diye konuştu.

Corona riskine karşı beyan ve bildirim sürelerinin uzatılması ve muhasebeci meslek mensuplarının evde kalması gerektiğine dikkat çeken Adana SMMMO Başkanı Turgut Telli, şöyle konuştu;

“Ülkemizde 110 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 5 bin Yeminli Mali Müşavir, 18 bin Stajyerimiz ile birlikte ülke genelinde faaliyet göstermekteyiz.  77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası, TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir. Başta TÜRMOB olmak üzere 85 oda yönetim kurulları, tüm meslektaşlarımız, çalışanlarımız ve ailelerimizle birlikte önce sağlık diyoruz. Ortak çağrı olarak beyan ve bildirimlerin ertelenmesini ekonomi kalkanında göz ardı edilen meslektaşlarımıza da yer verilmesini istiyoruz.

     Ülkemizde riskin en yüksek seviyede hissedildiği bugünlerde tahsil edilecek tüm vergilerin hesaplanmasına temel oluşturan mali belgelerin sağlıklı bir şekilde toplanması, yerinde veya muhasebe bürolarından kayıt edilmesi ve beyannamelerin hazırlanması hem doğru değil, hem de imkânsızdır.

Tehdit ortadan kalkıncaya kadar evden çıkılmamasının en yetkili makamlar tarafından tavsiye edildiği ve işverenlerin dahi işine gitmekten çekindiği bir ortamda, mali müşavirler yaşamları ile sorumlulukları arasında çaresiz bırakılmamalıdır.

Bugün yalnızca kendimiz değil, ailelerimiz, çalışanlarımız ve hizmet sunduğumuz toplumun tüm kesimleri büyük risk altındadır. Muhasebe meslek camiası olarak, etkileşim içinde olduğumuz 1 milyona yakın insanın yaşam hakkının riske edilmemesi konusunda haklı taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz.

Bu nedenle Mart ayı içerisinde verilmesi gereken Şubat ayına (KDV 1-2, Muhtasar, MuhSGK, Damga Vergisi, Turizm Katılım Payı, Ba-Bs, GEKAP vb.) tüm beyan ve bildirim sürelerinin ertelenmesini, ve mücbir sebep halinin kabulünü,

Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin ertelenmesini,

e-Defter beratlarının yüklenme sürelerinin ertelenmesini,

vergi incelemelerinin ertelenmesini istiyoruz.

Ayrıca bu süreçte yaşanacak tahsilat sıkıntıları göz önüne alındığında,

Meslektaşlarımızın da Vergi, SGK, Bağkur primlerinin ertelenmesi ve mevcut kredilerinin Mart, Nisan, Mayıs ayları taksitlerinin ertelenmesi gerektiğinde kobi kredileri ile kredi desteği destekleri sağlanmalıdır. “

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor