MÜSİAD Adana, 5 talebini ‘Genel Merkez’ine taşıdı
MÜSİAD Adana, bölge ekonomisine güç kazandıracak 5 başlıktan oluşan talep dosyasını MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’a sundu. MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, 2021’in Çukurova için yatırım yılı olmasını beklediklerini söyledi.
(HABER MERKEZİ)-MÜSİAD Adana Yönetim Kurulu Üyeleri MÜSİAD Genel Merkezi’ne yaptıkları ziyarette Çukurova Bölgesi’ne ekonomide hamle yaptıracak konuları Genel Başkan Abdurrahman Kaan’a ileterek destek istedi. MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, gündemdeki kamu yatırımlarının hızlandırılmasıyla Çukurova’nın tarımdan lojistiğe, sanayiden ihracata kadar her alanda ülke ekonomisine daha etkin destek verebileceğini söyledi. 2021’in Çukurova için yatırım yılı olmasını istediklerini belirten Kavak, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’a bölge ekonomisinde yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI
Çukurova’da üretilen narenciye, çiçek, çilek gibi tarımsal ürünleri daha uzak pazarlara daha yüksek katma değerle pazarlama isteğinin lojistik engele takıldığını belirten Kavak, “Seralarımızda yetişen ejder meyvemizi, sabahın erken saatinde topladığımız çileğimizi, narenciye ürünlerimizi aynı gün uzak pazarlardaki sofralara ulaştırmak istiyoruz. Ürettiğimiz çiçeği her gün Amsterdam pazarına taşıyacak kargo uçakları istiyoruz. Bu çerçevede 2022 Mart’ında biteceği belirtilen Çukurova Havalimanı’nın taahhüt edilen süreden de önce tamamlanması bölge ekonomisine güç katacak” dedi.
DOĞU AKDENİZ ANA KONTEYNER LİMANI
Türkiye’nin artan dış ticaretine yeni kapı olarak Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’da Doğu Akdeniz’de bir ‘Ana Konteyner Limanı’ yapılmasının yer aldığını belirten Başkan Kavak, Doğu Akdeniz’de limana sahip olmayan tek şehrin Adana olduğuna vurgu yaparak, “Tarımsal ve endüstriyel üretim gücüyle bölgenin merkezi konumundaki Adana, Türkiye’nin Ana Konteyner Limanı’na en uygun şehir. Mersin ve Hatay’daki konteyner limanlarının genişleyemez kapasitesi göz önüne alındığında yatırımın Adana’da gerçekleştirilmesi zorunlu hale geliyor. Adana olarak tüm bölgenin yararlanacağı bu yatırımın programa alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
İHRACATÇININ KONTEYNER SIKINTISI
Ana Konteyner Limanı yatırım talebinin yanı sıra son dönemde ihracatçının yaşadığı konteyner sıkıntısını da gündeme getiren Kavak, salgın nedeniyle konteyner kullanımında arz-talep dengesinin bozulduğunu, ihracatçıların yüksek lojistik bedelleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Kavak, bu sorunun Türkiye’de konteyner üreten şirketlere özel teşvikler verilerek aşılabileceğini, Ticaret Bakanlığı’nın bu yönde yaptığı çalışmaları desteklediklerini söyledi.
VARLIK FONU’NUN RAFİNERİ YATIRIMI
Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından birinin cari açık olduğunu, ekonomi yönetiminin bu sorunun aşılması yönündeki çabalarını takdirle karşıladıklarını belirten Kavak, “Özellikle petrol türevleri en önemli ithalat kalemlerimiz arasında yer alıyor. Bu çerçevede Türkiye Varlık Fonu’nun Ceyhan’da rafineri yatırımı yapma kararını takdirle karşıladık. Yeri belirlenen bu yatırımın bölgedeki diğer petrokimya yatırımlarını hızlandıracağını biliyoruz. Bölgemizi dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri haline getirecek rafineri yatırımıyla lojistikten metale, kimyadan makineye kadar her alanda dönüşüm sağlanacak. Bu yatırımla birlikte Doğu Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin Marmara’dan sonra yeni üretim üssü olacak. Yer tespiti yapılan 10 milyar dolarlık yatırımla ilgili sürecin hızlandırılması kimya OSB, yeni petrokimya tesisleri gibi büyük yatırımların faaliyete geçmesi çerçevesinde büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
TARIMSAL SULAMA YATIRIMLARI
Çukurova’nın tarımsal gücüne dikkat çeken MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’nin oluşturduğu Çukurova’da sulamaya elverişli 840 bin hektar alan bulunduğunu hatırlatarak, “Ancak bugüne kadar bu alanın ancak 485 binlik hektarlık alanı sulamaya açılabildi. Pandemi sürecinde tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye’nin tarımsal üretimini kısa sürede iki katına çıkarabilecek Çukurova topraklarının suyla buluşturulamamış diğer yarısı için modern kapalı sulama altyapısı yatırımına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çerçevede DSİ tarafından projelendirilen yatırımlar ödenek bekliyor” dedi.
KAAN: TÜRKİYE HER SORUNUNU AŞACAK GÜÇTE
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurahman Kaan da Türkiye’nin faiz, döviz açmazı dâhil ekonomideki her sorununu daha fazla üreterek çözeceğini belirterek, MÜSİAD Adana Başkanımız Kavak’ın bölge ekonomisine dair taleplerinin takipçisi olacaklarını söyledi.
MÜSİAD Adana’nın MÜSİAD Genel Merkezi ziyaretinde Başkan Burhan Kavak’ın yanı sıra Başkan Yardımcıları Mehmet Akif Akyıldız, Zeynel Abidin Üstemel, Yönetim Kurulu Üyeleri Cumali Kocabey, Niyazi Yüksel, Mustafa Ağıt ve Şahin İplikçi hazır bulundular. MÜSİAD Adana Yönetim Kurulu Üyeleri kendi sektörlerinde yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini de MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’a iletme imkânı buldu.