MUTSUZ ANNELER VE MUTSUZ ÇOCUKLARIN DİLİ OLDUK

ADANA (BÖLGE)-Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği başkanı Çiğdem Akça, yaptığı yazılı açıklamayla Anneler Gününü kutladı; anneler ve çocuklarının sorunlarına dikkat çekti. Belli başlı sorunlara açıklık getiren Akça, bu konulara çözüm bulunmasını, toplumda ruh sağlığı bozulan insanların gün geçtikçe arttığını, acil önlemlerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

ÇKHD Başkanı Çiğdem Akça; ” Maalesef bu Anneler Gününde Adana’da, anneler daha buruk ve daha mutsuz. 

Hemen her evde işsiz, üniversite bitirmiş çocukların bulunduğu Adana’ya yatırım desteği sağlanmalı, bu çocuklar gençlerimize iş alanları açılmalıdır. Üniversite bitirmiş çocuğu olan kimi tanıyorsam işsiz. Çocuklar üniversite bitirmişler ama rencide olmayacak her işe talipler ama iş yok. Anneler işe girip, yuvasını kurmaya aday çocukları evde oturup anne-baba eline bakarken nasıl mutlu olabilir.

Bir başka sıkıntı ise çoğunlukla güvencesiz ve esnek işlerde çalışan kadınlar salgın nedeniyle ekonomik kaynaklarını kaybettiler. Sosyal yardımların kadınlara ulaşmasında büyük güçlük yaşanıyor, kadınların yoksullukları katmerleniyor. Çoğu zaman kendileri ve varsa çocukları için temel gıdaya dahi erişmekte güçlük çekiyorlar. Hali hazırda ekonomik kriz şartları nedeniyle bir hayli yaygın olan bu yoksulluk salgın nedeniyle daha da derinleşmiş durumda.

Sosyal izolasyonu sağlamak için evde kalınan şu günlerde özellikle aileleriyle yaşayan genç kadınların destek başvurularında artış gözlemledik. İzolasyon nedeniyle, destek aldıkları sosyal çevreden uzaklaşan kadınlar aile evlerinde şiddet gördüklerinde, destek mekanizmalarının gerektiği gibi işlemiyor olması nedeniyle şiddetten uzaklaşmakta güçlük çekiyorlar.

Koronavirüs salgını döneminde, kadına yönelik şiddetle mücadele için acil eylem planı çıkarılmadığı gibi infaz yasası nedeniyle kendilerine şiddet uygulayanın serbest bırakılması durumunda kadınların can güvenliğini korumak için önlem alınmadığını gördük.

Derneğimizin Çocuk ve Kadın Danışma Merkezine pek çok telefonla başvuru gelmekte, yoksul anneler, şiddet gören kadı ve çocuklar, işsiz gençler.. Toplum sessiz yardım çığlıkları atmakta,,”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor