Nihat Köse: Çok fakülte kurmak sorunu çözmez

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, binası ve öğretim üyesi olmayan veteriner fakülteleriyle, laboratuvarı olmayan hastanelerle mesleki sorunların çözülemeyeceğini vurguladı.

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Almanya’da 5, Fransa’da 6, İtalya’da 7 veteriner fakültesi varken, Türkiye’de fakülte sayısının 35’e çıkarılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Basında kırmızı et sorununun konuşulmadığı bir gün bile yok. Sanırım, yetkililer Türkiye’deki hayvancılık sorununu veteriner hekim sayısını artırarak çözebileceklerini sanıyorlar. Veteriner hekim sayısını artırarak, Türkiye’nin hayvancılığını kurtaramazsınız. Bu sorunun çözümü için daha ciddi ve akılcı politikalar ile kararlı yöneticilere ihtiyacımız var” dedi.
 
 FAKÜLTELERDE HASTANE BULUNMASI ŞART
Fakülte sayısının 50 ya da 100’e çıkarılmasının kimseye bir fayda sağlamadığını belirten Köse, “Türkiye’de 35 fakülte var ama 15’inde hastane var, gerisinde yok. Laboratuvarlar bile bulunmuyor. Hastane olmadığı için hocalar tedavi yapamıyor, öğrenciyi eğitemiyor,  İlaç yazamıyor. Veteriner fakültelerinin son sınıfında öğrenciler intörn hekim olarak görev yaparlar ama fakültenin hastanesi yok, nasıl yapacak?” diye konuştu. Hastane kurmak için 1/5000’lik planda müstakil bir binaya ihtiyaç duyulduğunu ama ödenek olmadığı için bu binaların yapılamadığını dile getiren Nihat Köse, “Fakülteler, öğrencileri serbest veteriner hekimlerin kliniklerine gönderemiyorlar. Gönderse de SGK kanunlarına göre öğrencinin başına bir şey gelse, iyilik yapmak üzere yanına alan arkadaşın başı derde giriyor” ifadesini kullandı. Konya Ereğli’de kurulması planlanan fakülteye kararnamede veterinerlik fakültesi denilmesini eleştiren Nihat Köse, şunları söyledi; “Binası ve öğretim üyesi olmayan fakültelerle, laboratuvarı olmayan hastanelerle hayvancılıkta yaşanan sorunları çözemeyiz. Açılan fakülteye veterinerlik fakültesi diyenlerle de bu sorunu çözemeyiz. Türkiye’de tıplık fakültesi, dişlik fakültesi olmayacağına göre veterinerlik fakültesi de olmaz. Bunu yazanlar da yaptıkları yanlışların farkında değildir. Kararnamede veterinerlik fakültesi ifadesinin de düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor