NİSAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI

(HABER MERKEZİ)- Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Dr. Gökhan Şahin Güneş tarafından hazırlanan “Öğrencilerin Beklentisi Hızlı Yükseliş” başlıklı Hanehalkı Enflasyon Beklentileri: Nisan 2025 araştırma notununa göre enflasyon oranında artış görüldü

Rapora göre, bir yıl sonrasının ortalama hanehalkı enflasyon beklentisi bir önceki aya kıyasla 1,5 puan artarak yüzde 61,2 oldu.

Enflasyon beklentisi dağılımına göre katılımcıların yüzde 26,7’lik bir oranla bir yıl sonrasının enflasyon oranının yüzde 41-60 arasında olacağını tahmin etti.

Önümüzdeki bir yıl içinde enflasyon oranının yüzde 38,1 seviyesinden daha düşük olacağını bekleyenlerin oranı geçen aya göre 0,9 puan artarak yüzde 26,5 oldu.

Enflasyon beklentisinin kadınlarda daha yüksek olduğu görüldü. Enflasyon beklentisi kadınlarda yüzde 64, erkeklerde ise yüzde 59,7 olarak kaydedildi.

Yaşa göre değerlendirme enflasyon beklentilerinin bir önceki aya kıyasla sadece 45-54 yaş grubunda düştüğünü, diğer yaş gruplarında ise yükseldiğini gösterdi.

Öğrencilerde aylık beklenti yüzde 12,7 arttı 

Anket sonuçları ortalama enflasyon beklentilerinin iş durumuna göre değiştiğini gösterdi. Bir önceki aya kıyasla ortalama enflasyon beklentisi günlük/yevmiyeli çalışanlarda 3,4 puan, öğrencilerde 12,7 puan, ücretli özel sektör çalışanlarında 8,4 puan yükseldi.

Emekli olup çalışmayanlarda 1,4 puan, kendi hesabına çalışan veya işverenlerde 0,1 puan, maaşlı devlet çalışanlarında 3,7 puan, işsiz ama iş aramayanlarda 3 puan, işsiz ve iş arayanlarda 1,3 puan ise düştü.

Buna göre enflasyon beklentilerinde en büyük düşüş maaşlı devlet çalışanlarında görülürken en yüksek artış öğrencilerde görüldü.

Güncel verilere göre ortalama enflasyon beklentisi emekli, çalışmıyor grubunda yüzde 63,2, günlük/yevmiyeli çalışan grupta yüzde 64,6, kendi hesabına çalışan veya işveren grubunda yüzde 55,1, maaşlı devlet çalışan grubunda yüzde 55,7, öğrencilerde yüzde 71,4, ücretli özel sektör çalışanlarında yüzde 63,4, işsiz ama iş aramayanlarda yüzde 60,6, işsiz ve iş arıyor grubunda ise yüzde 62,2 oldu.

İş durumuna göre enflasyon beklentileri değerlendirmesi en düşük enflasyon beklentisinin kendi hesabına çalışan veya işverenlerde (yüzde 55,1), en yüksek enflasyon beklentisinin ise öğrencilerde yüzde 71,4 olduğunu gösterdi.

MERKEZ BANKASININ ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Nisan ayına ilişkin “Sektörel enflasyon beklentileri”ni açıkladı. Piyasa katılımcıları için enflasyon beklentisi 1,0 puan artarak yüzde 25,6 seviyesine, reel sektör için 0,6 puan artarak yüzde 41,7 seviyesine yükselirken, hane halkı için değişmeyerek yüzde 59,3 seviyesine gerçekleşti.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Piyasa katılımcıları anketi, iktisadi yönelim anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi ile finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hane halkının 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentileri derlenerek sektörel enflasyon beklentileri elde edilmiştir.

2025 yılı Nisan ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri bir önceki aya göre, piyasa katılımcıları için 1,0 puan artarak yüzde 25,6 seviyesine, reel sektör için 0,6 puan artarak yüzde 41,7 seviyesine yükselirken, hane halkı için değişmeyerek yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor