Oda başkanlarına pandemi anlatıldı
(HABER MERKEZİ)-Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, TMMOB’a bağlı Odaların Şube Başkanlarına Kovid-19 pandemisi ve korunma yollarını anlattı.
SALMAN, “PANDEMİ KONUSUNDA AYDINLANMAK İSTEDİK”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan TMMOB İKK Adana Sekreteri Erol Salman, “Pandemi sürecinde görülen vakalar bizleri oldukça ürkütmüştür. Bu virüsü tam tanıma ve almamız gereken tedbirlerin ciddiyeti konusunda aydınlanmak istedik. Hem kendimizi hem de yakınlarımızı koruma adına yapılacakları yetkili ağızdan almanın önemini bilen insanlar olarak dostumuz, paydaşımız Uzm. Dr. Selahattin Menteşe bizlere verdiği değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. “ diye konuştu.
UZM. DR. MENTEŞ, “KORUNMA TEDBİRLERİNE UYMAK ŞART”
Belirtileri aynı olan mevsimsel grip ve korona’nın kış aylarında daha fazla artacağına dikkat çekerek oda başkanlarına yapılması gerekenleri anlatan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Mevsimsel grip ile Covid-19’un belirtilerinin aynı. Nezleyle Covid-19’un ya da gribin ayrımı kolay olmakla birlikte, mevsimsel grip ile Covid-19’un ayrımı çok zor. Ancak test ile ayrıştırılabiliniyor. Bu yüzden maske kullanımı – fiziki mesafe ve hijyene uyulmasıyla birlikte bağışıklığı güçlendirecek sağlıklı beslenilmesi gerekir.” dedi.
MEVSİMSEL HASTALIK VE KOVİD-19’UN BELİRTİLERİ AYNI
Virüslerin kış aylarında daha fazla yayılıp daha iyi bir ortam bulduğunu söyleyen Uzm. Dr. Menteş, “Kışın Covid-19’da ikinci dalganın yanı sıra grip enfeksiyonlarının yaygınlaşması yönünde de endişeler var. Her ikisi de yüksek ateşle başlıyor ve en sık görülen belirtiler boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, karın ağrısı ve ishal.. Covid-19’u gripten ayıran ise solunum sıkıntısı olmasıdır. Mevsimsel gribin halk arasındaki adı paçavra hastalığıdır. Yani kişiyi paçavraya çeviriyor. Ayrımları çok zor. Peki! Bu ikisini nasıl ayırabiliriz? Covid-19 çok hızlı bir şekilde akciğere indiğinden dolayı öksürük ve nefes darlığı, akciğer bulgusu da veriyor. Grip üst solunum yolunda kalıyor. Ancak bağışıklık sistemi zayıf insanlarda o bunu yapabiliyor. Tabi ki Covid-19 için önlemlerimizi alacağız ve aynı zamanda mevsimsel grip için de önlemlerimizi almalıyız. Aslında her iki hastalığın da önlemi aynı: Yani o üç ilke dediğimiz; maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmeliyiz. Bunun yanında diğer önemli bir konu da beslenmemize dikkat etmeliyiz. Belki ek olarak C, D vitamini almak zorunda kalabiliriz. Sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışmalıyız. Dünyada her yıl mevsimsel girip kaynaklı yaklaşık 200 bin insan hayatını kaybetmektedir. Bunların çoğu immün sistemi baskılanmış, belli bir yaşın üstündeki, KOAH hastalığı olan, akciğer kanseri ya da buna benzer hastalığı olanlarda görürüz. Fakat covid-19’un ki daha saldırgan, daha öldürücü ve daha kötü seyreden bir hastalık. 65 yaş üstü ve risk grubunda olan insanların mutlaka grip aşısı yaptırmasını öneriyoruz.”
PANDEMİLERDE ÇÖZÜM İŞBİRLİĞİYLE OLUR
Unutmamak gerekir ki hiç bir pandemi tedavi yöntemiyle bitirilmemiştir. Pandemilerde çözüm sahada alınır ve bu işbirliğiyle olur. Hep birlikte mücadele edilirse olur. Tek başına bu iş olmaz. Aslında bu virüs bize bir şey söylemek istiyor. Siz doğayı yok ederseniz daha çok kötüsüyle karşılaşabilirsiniz. Denizlerimiz, sularımız kirlendi. Topraklarımız yine aynı.. Küresel iklim krizi ortada. İnsanoğlu bu doğada sadece zincirin bir halkası olduğunu unutmamalıdır.” şeklinde konuştu.