‘ÖĞRENCİLERİ BARINMA SORUNU BEKLEMEKTEDİR”

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ile birlikte üniversite öğrencilerinin barınma sorununu Meclis’e taşıdı.

Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ile birlikte, üniversite öğrencilerini yurtların yetersiz sayıda olması nedeniyle barınma sorunu beklemektedir. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrenciler, pandemi sürecinin ardından yüz yüze eğitime tekrar geçilmesi ve içinden geçilen ekonomik krizin etkisi ile ev kiralarındaki fahiş artış nedeni ile barınma sorunu yaşamaktadır. Üniversite öğrencileri “barınamıyoruz” diyerek, barınma sorununa dikkat çekmektedir.

Öğrencilerin yaşadığı barınma krizi devam ettiği sürece üniversite öğrencileri dernek ve vakıf adı altında açılan tarikat ve cemaat yurtlarına yönelmektedir.  Cemaatlere ait olduğu gerekçesi ile özel yurtlarda kalmamayı tercih eden birçok öğrenci ise barınma sorununu çözememektedir. Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri barınma koşullarına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkına eşit erişimin sağlanması için; KYK yurt kapasitesi artırılmalı, talep eden öğrenciler için kalıcı ve geçici barınma imkanları ücretsiz olarak sağlanmalıdır, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmalıdır.”

HDP Adana Milletvekili Hatimoğulları, konuya ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasap’ın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Soru önergesinde;

  1. 2022-23 eğitim yılı üniversite öğrenci sayısı ve KYK yurtlarının kapasitesi kaçtır? Geçtiğimiz yıl KYK yurtlarına başvuran öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir?
  2. Türkiye’de üniversite öğrencilerinin kalabileceği toplam yurt sayısı ve kapasitesi nedir? Yurtların kaçı kamu/kaçı özeldir?
  3. Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için barınma imkanı sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
  4. KYK yurtlarına yerleştirmelerde ayrımcılık, torpil vs. yaşanmaması ve özel yurtlardaki fiyatların denetlenmesi hangi sıklıkla yapılmaktadır?
  5. Üniversite öğrencisi sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmaya yönelik bu yıl için Bakanlığınızın çalışmaları olmuş mudur?
  6. 6. KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?
  7. Cemaatlere ait olduğu iddia edilen özel yurtlar denetlenmekte midir? Bu konuda çalışmalarınız nelerdir?
  8. Özel yurtların ve ev kiralarının yüksekliği sorununu çözmek için acilen hayata geçirmek üzere planınız var mıdır?
  9. Özel yurtlara sağlanan devlet desteği ne kadardır? Bunlar hangi Vakıflara ait hangi yurtlardır?
  10. 2023 bütçe çalışmalarında öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorununu çözmek üzere bütçe talebiniz olacak mıdır?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor