‘ÖĞRETMENLER VE SENDİKALAR EĞİTİM YASA TEKLİFİ İSTEMİYOR’

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada, AKP hükümetinin getirdiği Öğretmen Meslek Kanunu Teklifi’ni eleştirerek, Öğretmenlik Meslek Kanunu çözüm değil, sorunları derinleştiriyor dedi.

Gürer, kanunun öğretmenlerin temel sorunlarına çözüm getirmediğini ve eğitim sistemindeki sıkıntıları daha da derinleştirdiğini belirtti. Gürer’in konuşmasında öğretmenlerin yaşadığı zorluklar, eğitimdeki aksaklıklar ve önerilen yasanın yetersizlikleri üzerinde durdu.

SENDİKALAR VE ÖĞRETMENLER REDDEDİYOR

AKP’nin 22 yıllık iktidarında birçok defa eğitim sistemine yönelik yasa teklifleri sunduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu teklifin öğretmen sendikaları tarafından kabul edilmediğini şu sözlerle dile getirdi:

” İşin ilginci, bu teklifi öğretmen sendikaları farklı görüşte olmalarına rağmen hiçbiri kabul etmedi. Öğretmen sendikaları kabul etmedi, öğretmenler kabul etmedi, bizim milletvekili arkadaşların aklına böyle bir kanun teklifi gelmiş. Ya, bunu uygulayacak, uygulanacak yerdekilerin kabul etmediği kanun teklifini niye burada dayatıyorsunuz, geçirmeye çalışıyorsunuz?”

Gürer, bu durumu eleştirerek, öğretmenlerin kabul etmediği bir yasa teklifinin dayatılmasının mantıksız olduğunu ve eğitimin “yazboz tahtası” haline getirildiğini ifade etti.

“GETİRİLEN KANUN TEKLİFLERİ İTİRAF GİBİ”

AKP iktidarlarının bir getirdiğini tekrar kaldırdığını ama burada da bir itirafta bulunduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Eğitim fakültelerinde bizim verdiğimiz eğitimler yetersiz, eğitim akademisiyle bunu güçlendirelim. Gene kanunun içeriğinde olan bir değişiklikle bir de cezaları arttıralım.” Yani “Öğretmenlere 657’de memurlarla ilgili düzenlemelerde yer alanının dışında yeni yasalarla, yeni düzenlemelerle cezaları arttıralım.” diyorsunuz. Arkadaşlar, öğretmenlerin gerçekten sorunları var. Bu getirmiş olduğunuz kanun teklifinde bu sorunları içeren, bunlara çözüm üreten bir anlayış yok. Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmen mesleğinin itibarını yükseltmek ve kaygılarını ortadan kaldırmak için gerekli adımların atıldığı bir kanun teklifi değil.”

Bu düzenlemenin öğretmenlerin motivasyonunu düşürdüğünü ve mesleğin itibarını zedelediğini belirten Gürer, öğretmenlerin giderek sistematik bir şekilde yoksullaştırıldığını ve toplumsal saygınlığının düşürüldüğünü ifade etti.

ÖĞRETMENLER ARASINDAKİ ADALETSİZLİKLER

Gürer, konuşmasında öğretmenlerin farklı statülerde çalıştırılmasından kaynaklanan ayrışmalara da dikkat çekti. Ücretli, vekil, PIKTES öğretmeni ve usta öğreticiler gibi statü farklarının öğretmenler arasında adaletsizliğe yol açtığını vurguladı ve şu eleştiride bulundu:

” Daha önceki süreçlerde öğretmen olmanın ayrıcalığı vardı ama giderek öğretmenler arasındaki adil olmayan ayrımlar, ayrıştırmalar sorunlar üretti. Ücretli öğretmen, vekil öğretmen, PIKTES öğretmeni, usta öğreticiler; ayrıştırdınız, ayrıştırdınız. Kanun teklifiyle keşke tüm öğretmenlerin kadrolu olmasına yol açacak bir düzenleme getirseydiniz, onların var olan sorunlarına çözüm üretseydiniz. Öğretmenler mutsuz arkadaşlar. Mutsuz öğretmenin yetiştireceği öğrenci toplumsal yapı içinde verimli olamaz çünkü yeterli eğitim alınmıyor.”

Gürer, mutsuz öğretmenlerin başarılı bir eğitim veremeyeceğini ve bu durumun toplumsal yapıyı olumsuz etkilediğini belirtti.

EĞİTİMDEKİ SORUNLAR TOPLUMSAL PROBLEMLERİN KAYNAĞI

Eğitim sistemindeki yetersizliklerin birçok toplumsal sorunun temelinde yattığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işsizlikten madde bağımlılığına kadar geniş bir yelpazede sorunların kaynağının eğitimin eksiklikleri olduğunu savundu. Eğitimdeki sorunların geleceği tehdit ettiğini belirten Gürer, “Bugün bu ülkede yaşanan sorunların temel kaynağı eğitim sisteminin yetersizliğidir. Madde bağımlılığından tutunda işsizliğe kadar eren süreci yaratan, bu sistemdeki sorunları oluşturan eğitimin içine düşürüldüğü durumdur.” dedi.

AKP’NİN EĞİTİM POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin eğitim politikalarını sürekli değiştirdiğini ve istikrarsız bir yapıya dönüştürdüğünü şu örnekle eleştirdi:

“Bir atasözü söyle deseniz: ‘Deveye sormuşlar: Boynun niye eğri?’ ‘Nerem doğru ki?’ demiş. Kaçıncı kez aynı kanun tekliflerini kanunlaştırıyorsunuz, Anayasa Mahkemesinden dönüyor, ondan sonra tekrar Meclisin önüne getiriyorsunuz.”

MECLİS MEŞGUL EDİLİP, HALKIN SORUNLARI GÜNDEME GETİRİLMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aynı kanun teklifleriyle meclisin meşgul edildiğini belirterek,Anayasa Mahkemesinden dönüyor, ondan sonra tekrar Meclisin önüne getiriyorsunuz,Çözüm üretecek olgu muhalefeti, öğretmen sendikalarını, bu işte bilgiye, birikime sahip olanları dinlemek. öğretmen liselerini kaldırıyorsunuz.Millî Eğitimde bir Bakan Yardımcısını dinliyorum, 4+4+4’ü ne kadar tartışmıştık, diyor ki: “Onunla ilgili düzenleme ihtiyaç durumuna geldi, sonuncu 3 olsun.” Ya, bunlar nasıl iş? Değiştirdiğiniz bir sistem, eğitim, gelecek, çocuklarımız, bu ülke. Bir işi yaparken doğru yapalım arkadaşlar. Bunun hem ülkeye faydası olsun hem geleceğe faydası olsun. Anlayış değişikliği yalnız “Ben bilirim, ben dedim, ben de istiyorum, böyle olacak.” noktasına indirgenmesin.” dedi.

SAĞLIK AÇISINDAN AKILLI TAHTALARIN ETKİLERİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eğitim teknolojilerine yönelik bir eleştiri getirerek,

“Keşke akıllı tahtaların yaydığı radyasyonun öğrencilere ve öğretmenlere olumsuz etkilerini konuşsak belki de çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin sağlığı açısından daha faydalı bir iş yapmış oluruz.”

YASA TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

CHP’li Ömer Fethi Gürer, konuşmasının sonunda Öğretmen Meslek Kanunu Teklifi’nin geri çekilmesi gerektiğini ve öğretmenlerin beklentilerini karşılayan, eğitim sistemini güçlendiren bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Gürer, şu sözlerle konuşmasını tamamladı:

” Söyleyecek laf çok ama şunu kabul etmek lazım ki beceriksiz elde ağaç sapı bile sırıtır, geldiğimiz durum bu. O anlamda bu kanun teklifinin çekilmesini çok kere söyledik. Tarihe not düşelim, mutlaka bununla ilgili yaşanan sorunları tekrar biz bu Mecliste görüşeceğiz.”Desi.Gruplar adına milletvekili konuşmaları sonunda kanun açık oylama yapıldı. AKP’li 100 Milletvekilinin Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu Cumhur ittifakı oyları ile  genel kuruldan geçip kanunlaştı.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor