OKUL KAYIT PARASI VAR MI?

Okulların kayıt döneminin başlaması ile birlikte bazı okullardaki bazı idarecilerin okula bağış adı altında velilerden para istedikleri biliniyor.

Yasal olmamasına rağmen kayıt parası adı altında para alan idareciler ayrıca başarılı olarak tabir edilen öğretmenlerin sınıflarına çocuklarını vermek isteyenlerden de ayrıca ücret talep ediyor.

Bu gibi durumlara maruz kalanların ise kendi tercihleri doğrultusunda okula bağış yapmak isteyenlerin haricinde, okul idarecilerin direktifi ile okula mecburen para ödeyenlerin ise bu okul ve okul idarecilerini şikayet etmeleri gerekiyor.

MEB tarafından yayınlanan takvime göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak. Okula uyum haftası kapsamında, birinci sınıf öğrencileri 2 Eylül’de ders başı yapacaklar. İlkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, MERNİS adres bilgileri esas alınarak, herhangi bir başvuru gerektirmeksizin e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

Çocuklarını okullara kayıt yaptırmak isteyen veliler kayıt parası hakkında detayları merak ediyor.

Peki Okul kayıt parası var mı, ilkokul ve anaokulunda kayıt parası alınabilir mi?

Okullarda zorunlu bağış yasal mı?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kayıt için para isteyen okul müdürleri gündeme geldi. Velilerin bu konuda dikkat etmesi ve ilgili makamlara şikayette bulunmaları gerekiyor.

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1’inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 2-6 Eylül’de uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.

MEB tarafından ilkokul öğrencilerinin kayıt tarihleriyle ilgili açıklama yapıldı. Millî Eğitim Bakanlığınca 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilk ve ortaokula başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, MERNİS adres bilgileri esas alınarak herhangi bir başvuru olmaksızın e-Okul sisteminden tamamlandı.

İlkokul 1. sınıflarda şube ve sınıf öğretmeninin belirlenmesi ile 5.sınıfa başlayacak öğrencilerin şubelerinin belirlenmesi ise Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne bağlı olarak ağustos ayının son haftasında gerçekleştirilecek.

Okulların kayıt dönemlerinin başlaması ile birlikte de okul kayıt parası gündeme geldi. Çok sayıda velinin mağdur olduğu bu durum karşısında şikayetçi olmak gerekiyor. Velilerin kayıt sürecinde kayıt parası adı altında para istenildiğinde haklarını bilmeleri ve bu duruma maruz kaldıklarında mutlaka şikayetçi olmaları gerekiyor.

Okullar hiçbir şekilde kayıt parası ya da okul aile birliğine bağış adı altında velilerden para isteyemeyecek. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler MEB şikayet hattı 444 0 632 hattını arayarak şikâyette bulunabilir. Ücret talep eden okul müdürlerini şikayet etmek için velilerin bağlı bulundukları İlçe Eğitim Müdürlüklerine gidip dilekçe vermeleri gerekiyor.

Yapabileceğiniz bir diğer yöntem ise CİMER’e şikayet etmektir. CİMER’e yapılan şikayetler kısa sürede sonuç bulup yetkili okul ve müdürlükler denetlenecektir.

Haklarınızı bilin ve sizlerden zorla kayıt parası isteyen okul idarecilerine asla boyun eğmeyin.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor