Okullarda iş sağlığı ve güvenliği

Necati ULAŞTIRICI

İş Güvenliği Uzmanı

Her yıl okullarda meydana gelen kazalar neticesinde onlarca öğrenci, eğitimci ve veliler yaralanmalı veya ölümlü kazalarla maalesef baş başa kalmaktadır.

Bu kazaları belli başlı sıralarsak en çok vakanın öğrencilerin düşerek yaralanması şeklinde meydana geldiğini görmekteyiz. Diğer belli başlı kazalar ise yemekhaneler de ,kazandairelerivarsa çamaşırhanelerde  yangın, laboratuvarlarda kimyasalların uygunsuz kullanımı, elektrik güvenliği yetersizliği (kaçak akım, çocuk kilitli prizler vb.), okul binalarının yapısal sorunları (okul dış kapıları, lavabolar, çatılar vb.), trafik araç güvenliği sağlanamaması, yapısal olmayan araç/gereçlerin sabitlenmemesi,  özel politika gerektiren öğrencilerin genel sağlık kontrollerinin yapılmaması, okul bahçesi düzensizliği(ağaçlar , büstler, bayrak direkleri vb.), sağlık meslek liseleri için kesici/delici alet yaralanmaları, okulda ki iş ekipmanlarının kontrolünün yapılmaması şeklindedir.

Peki, çözüm önerileri nelerdir?

  1. Okullarda iş sağlığı ve güvenliği mecburi dersler arasına alınmalı,
  2. Okullar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği NACE kodunun değiştirilerek okulların Az Tehlikeli sınıftan, Tehlikeli sınıfa çıkartılması ve belirli bir öğrenci kapasiteye bağlı okullarda iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmeli, (Not: CİMER üzerinden şahsım adına başvuruda bulundum ve bakanlıktan incelenecek yanıtı aldım.)
  3. Risk analizi ekibi ile risk analizleri yapılmalı, tüm personele eğitim verilmeli,
  4. Okulların İSG açısından düzenli denetlenebilmesi için gerekli yasal alt yapı oluşturularak, iller genelinde kurulacak uzman bir ekip ile( (İş Güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve kıdemli idareciler) okulların İSG analiz raporu çıkartılıp ve bu rapor doğrultusunda ivedilikle önlemler alınmalı,
  5. Okullarda acil durum eylem planları doğrultusunda tatbikatlar (yangın, deprem, tahliye vb.) her yıl yapılmalı, (acil durum ekipleri ve tüm personel)
  6. Okullar yapısal ve yapısal olmayan tehlikeler yönünden incelenmeli ve önlemler alınmalı, (Sabit olmayan dolaplar, düşme riski olan okul kapıları, okul dış duvarları vb.)
  7. Okullarda ki laboratuvar güvenliği çerçevesinde kimyasalların güvenli kullanımı ve kişisel koruyucu donanımların ulaşılabilirliği sınırsız olarak sağlanmalı,
  8. İş ekipmanlarının bakım, kontrol ve güvenli kullanımı sağlanmalı, (Asansör, fırın, laboratuvar güvenlik kabinleri vb.)
  9. İş sağlığı yönünden içme suyu analizleri yapılmalı,
  10. Yangın güvenliği çerçevesinde erken uyarı sistemleri, yangın söndürme ekipmanları, belirli yerlerde otomatik yangın söndürme sistemleri ve acil çıkışların (yangın merdiveni, acil aydınlatma vb.)uygunluğu sağlanmalı,
  11. Elektrik güvenliği (kaçak akım/topraklama/paratoner kontrolleri, çocuk kilitli prizler vb.)önlemleri alınmalı,
  12. Tüm öğretmen ve idarecilerin ilkyardım sertifikası alması zorunlu hale getirilmeli,
  13. Okul güvenliği rehberi standartlara uygun olarak çıkartılarak , tüm okulların bu rehbere göre planlaması yapılmalı,
  14. İş sağlığı yönünden tuvaletler, mutfaklar, kantinler ve genel alanların temizliği enfeksiyon yönünden devamlı kontrol edilmeli,
  15. Öğrencilerin okula giriş/çıkış alanları trafik güvenliği/emniyet yönünden uygun hale getirilmeli,
  16. Öğrencilerin yüksekten düşme tehlikeleri için tüm önlemler alınmalıdır.

Yukarıda yazdıklarımız alınması gereken önlemlerin belli başlı olanlarıdır.

Sonuç olarak;

Bu kuralları yazmak 5 dakikamızı,

Bu kuralların yapılması için toplantı 2 saatimizi,

Bu kuralları uygulamak 1 ayımızı alır.

Peki, bu yaptıklarımız ne yapar.

Ailelerin bizlere emanet ettiği öğrencilerimiz için güvenli bir okul,

Eğitimcilerimiz için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı,

Velilerimiz için ise gözü arkadan kalmadan evlatlarını bıkabilecekleri bir yuva sağlar.

Bu planlar üzerinden okullarda İş Sağlığı ve Güvenliği adım adım planlanarak, kısa vadede çözülebilecek sorunlar tespit edilip öncelik verilmeli, uzun vadede ise ek düzenlemeler yapılmalıdır.

Son söz;

Mustafa Kemal Atatürk der ki ‘Her işin esas hedefine kısa ve kestirme yoldan varmak arzu edilmekle beraber, yolun kabul edilebilir, mantıklı ve özellikle ilmi olması şarttır.’.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor