OKUMANIN ÖNEMİ

Okuma, yazılı veya basılı sözcükleri gözlerimiz, beynimizle algılama, kavrama ve yorumlamadır; sözcüklerden anlam çıkarmadır. Okuma, daha ziyade zihinsel bir faaliyettir.

Dünya üzerinde insanlardan başka okuyan, okuyabilen başka bir varlık yoktur; sadece insanlar okurlar.

Okuma alışkanlığı ne demektir?

Okuma alışkanlığı, okuma işini zevkle, isteyerek, severek yapmaktır. Okuma alışkanlığı, okumaktan mutluluk duymaktır. Okuma alışkanlığı kazanmış bir insan, okuyamadığı zaman rahatsızlık, eksiklik hisseden insandır.

Okuma, faydalı, güzel bir alışkanlıktır. Okuma alışkanlığı genellikle küçük yaşlarda aile ortamında kazanılır. Ailede anne veya babanın kitap okuması, çocuklar için güzel ve canlı bir örnek oluşturur. Anne veya babasını okurken gören çocuklarda kitaba karşı ilgi başlar.

Hele hele çocuğa seviyesine uygun, renkli ve resimli kitaplardan alıp hediye etmek, o kitapları okumak çocukta okumaya ve kitaba karşı olumlu duygular oluşturacaktır.

Ailede birlikte, düzenli ve sürekli okumalar yapılmalı, okuma teşvik edilmeli ve ödüllendirilmelidir. Her evde muhakkak küçük de olsa bir kitaplık oluşturulmalıdır.

Aile ortamında kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazanamamış çocuklar okulda, öğretmen vesilesi ile kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazanabilir. Aileden sonra kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı konusunda en etkili yer okul, en etkili kişi öğretmendir.

Evde ve okulda zaman zaman kitaplar hakkında konuşmalar yapılmalı, yeni çıkan kitaplar takip edilmeli, okunmuş kitaplar üzerine ailede, sınıfta görüşler alınmalıdır. Kitabın içeriği, anlattıkları üzerine konuşmalar yapılmalıdır.

Ara sıra kütüphanelerin ve kitapçıların gezilmesi eğlenceli ve faydalıdır. Devamlı surette market veya mağaza gezmesi yapanların ara sıra kitapçıları ve kütüphaneleri gezmeleri ne iyi olur; farklı da olur! Zamanın kıymeti, herkesçe bilinmektedir.

Geçen, harcanan hiçbir an asla geri getirilemez. Kafelerde, oyun ve eğlence salonlarında hoyratça harcanan, geri getiremeyeceğimiz zamanımızın bir kısmını da keşke kitaplıklarda geçirebilsek! Keşke daha fazla kitap okuyarak geçirebilsek!

Bir insana kazandırılabilecek en iyi alışkanlıklardan biri hiç şüphesiz, kitap okuma alışkanlığıdır. En kolay ve etkili öğrenme yollarından biri, okumaktır.

Günümüzde gelişmişliğin, kalkınmışlığın ölçütlerinden biri, okumaktır. Bir ülkede bir yıl içinde ne kadar kitap basıldığı ve satıldığı bir gelişmişlik ölçütüdür. Gelişmiş ülkelerde okumak bir yaşam biçimine dönüşmüştür.

Okumak, gelişmiş ülke insanları için adeta yemek, içmek gibi yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Gelişmiş ülke insanları otobüslerde, trenlerde, gemilerde, duraklarda, parklarda, tatilde buldukları her fırsatta okumayı bir alışkanlık haline getirmişlerdir.

Bizler maalesef çok okuyan bir toplum değiliz; bizde okuyan çok az ama televizyon izleyen çok fazladır. Her ailenin kendine göre dizi saatleri varken, okuma saatleri olmaması bir ayıptır, önemli bir eksikliktir.

Peki bir insan neden okumaz?

Okumamanın en önemli sebeplerinden biri, ailede okuyanın olmamasıdır. Ailenin okuma sevgisi aşılayamamış olmasıdır.

Bir başka sebep, kas gücünü, kaba kuvveti beyin gücünden üstün görmektir; halen daha bilginin güç olduğunu fark edemeyenler inatla okumamaktadırlar.

Bu sebeple özellikle anne ve babalar olarak çocuklarımıza rol model olma adına ve kendi kişisel gelişimimize katkı koyma adına ne kadar yoğun, stresli, üzgün vs. olursak olalım günlük kitap okumayı alışkanlık haline getirelim.

Bu sayede bizden sonraki nesillere kitap sevgisini aşılar ve aynı zamanda da kitap okuduğumuz süre zarfında bu dünyanın telaşından az da olsa sıyrılmış ve başka evrenlerde geziniyor olmanın mutluluğunu yaşamış oluruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor