ÖMER FETHİ GÜRER: ÜÇ AYDA 345 BİN 240 SIĞIR İTHAL ETTİK 532 MİLYON LİRA ÖDEDİK!

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye, 2025 yılının ilk üç ayında 345 bin 240 adet sığır ithal etti ve bu ithalat için 532 milyon 432 bin 82 dolar ödendi. Bu rakamlar, hayvancılık sektörünün ithalata bağımlı hale geldiğini gösteriyor. 2018 yılının ilk üç ayında 329 bin 404 adet sığır ithal edilmişti. AKP iktidarı, kendi rekorunu kırarak 2025 yılının ilk üç ayında 345 bin 240 adet sığır ithal etti. Bu, Türkiye tarihinde ilk üç ayda sığır ithalatında görülen en yüksek rakamdır. 2024 yılında toplam 373 bin 129 adet sığır ithal edilirken, 2025 yılının ilk üç ayında bu rakamın yakalanması, ithalatın giderek arttığını göstermektedir.2010 yılında başlayan hayvan ve et  ithalatında 12 milyar dolar yurt dışına dövizimiz gitti .” diye konuştu.

 

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının tarım ve hayvancılık politikalarındaki başarısızlıkların sonuçlarını ortaya koyan çarpıcı veriler paylaştı. Gürer, “Türkiye, 2025 yılının ilk üç ayında 345 bin 240 adet sığır ithal etti ve bu ithalat için 532 milyon 432 bin 82 dolar ödedi” dedi..

Gürer, hayvancılık sektöründe ithalata bağımlılığın her geçen yıl arttığını belirterek, AKP iktidarında her gelen bakanın “3 yılda hayvan ithalatı bitecek” söylemine rağmen ithalatın artarak devam ettiğini vurguladı. Türkiye tarihinin ilk 3 ayında yapılan en yüksek hayvan ithalatının AKP iktidarında gerçekleştiğini ifade etti.

2025’TE HAYVANCILIKTA İTHALAT REKORU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye, 2025 yılının ilk üç ayında 345 bin 240 adet sığır ithal etti ve bu ithalat için 532 milyon 432 bin 82 dolar ödendi. Bu rakamlar, hayvancılık sektörünün ithalata bağımlı hale geldiğini gösteriyor. 2018 yılının ilk üç ayında 329 bin 404 adet sığır ithal edilmişti. AKP iktidarı, kendi rekorunu kırarak 2025 yılının ilk üç ayında 345 bin 240 adet sığır ithal etti. Bu, Türkiye tarihinde ilk üç ayda sığır ithalatında görülen en yüksek rakamdır. 2024 yılında toplam 373 bin 129 adet sığır ithal edilirken, 2025 yılının ilk üç ayında bu rakamın yakalanması, ithalatın giderek arttığını göstermektedir.2010 yılında başlayan hayvan ve et  ithalatında 12 milyar dolar yurt dışına dövizimiz gitti .” diye konuştu.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN ETİ İTHALATI DA TIRMANIŞTA

“2025 yılının ilk üç ayında 118 bin 827 ton taze veya dondurulmuş büyükbaş hayvan eti ithal edildi. Bu rakam, son 14 yılın en yüksek seviyesindedir.” diyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2011 yılının aynı döneminde 217 bin 881 ton büyükbaş hayvan eti ithalatı yapıldığını hatırlatarak, AKP iktidarının 14 yıl sonra yine yüksek miktarlarda büyükbaş hayvan eti ithal ettiğini belirtti.

BAKANLARIN VAATLERİ GERÇEKLEŞMİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yeni gelen Tarım Bakanı’nın hayvan ithalatını üç yıl içinde sona erdireceğine dair sözler verdiğini hatırlatarak, bu vaatlerin hiçbirinin gerçekleşmediğine dikkat çekti. “Her gelen bakan, ithalatın biteceğini vaat ediyor, ancak süreç ithalata daha fazla bağımlılık yaratıyor. Üretimi artırmak yerine ithalata yönelmek, sadece kısa vadeli bir çözüm ve ülke ekonomisine büyük zarar veriyor.” dedi.

YERLİ ÜRETİCİ DESTEKSİZ BIRAKILDI

Gürer, ithalat politikalarının yerli üreticiyi tamamen devre dışı bıraktığını belirterek, “Artan ahır giderleri ile yem, gübre ve enerji maliyetleri nedeniyle üretici dayanamaz hale geldi. Ancak iktidar, yerli hayvancılık yapanı desteklemek yerine çareyi ithalatta arıyor. Bu durum çiftçimizi bitiriyor, köylüyü tarımdan koparıyor.” ifadelerini kullandı.

HAYVANCILIKTA ACİL REFORM GEREKLİ

Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin hayvancılıkta sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için ithalat politikalarından derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Yem maliyetlerini düşürecek, üretimi teşvik edecek ve çiftçilerin borç yükünü hafifletecek adımların atılması gerektiğini ifade eden Gürer, “AKP iktidarının plansız politikalarının bedelini üreticimiz ve halk ödüyor.” dedi.

Gürer hayvan hastalıkları ve buzağı ölümlerinin kabul edilebilir değerler üzerinde olmasının da hayvancılığı sorunlu kıldığını belirtti. Ömer Fethi Gürer” 1-10 arası hayvanı olan kaba yem üretmiyorsa, 12 ay kapalı alanda hayvan bakarak gelir sağlaması artık olası değil,” diye konuştu.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor