Orhan Sümer: Gençlere daha çok iş alanı açın

CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Sümer, TBMM Genel Kurulu’nda üniversite öğrencilerin sorunlarını ve gençlerin işsizlik sorunlarını gündeme getirdi ve “Bugün her 5 gençten birinin işsiz, genç işsizliğinin yüzde 22,3’e yükseldiği ülkemizde gençlerimize bakıp istihdam alanı açtığınızı söyleyebilir misiniz?” diye sordu.

Aladağ’daki yurt yangını davasının bugün Kozan’da görüleceğini belirten Sümer, tüm devlet yurtlardaki sorunların araştırılmasını istedi ve iktidar partisi üyelerine “Sizler ‘hayır’ dedikçe yüreklerdeki yangın daha büyüyor.  Sizler ‘hayır’ dedikçe, Aladağ’ın alevi hepimizi sarıyor. Çünkü Aladağ davası bir yürek davasıdır. Bu dava bir vicdan davasıdır” dedi.

ADANA (BÖLGE)-CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Milletvekili Orhan Sümer, gençlerin sorunlarını TBMM Genel Kurulu’na taşıdı.

Sümer, partisinin grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve kendisinin de ilk imzacı olarak hazırladığı ülkemizdeki gençlerin sorunları araştırma önergesi üzerine konuştu. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir” diyerek onlara olan güvenini vurguladığını hatırlatan Sümer, “Şurası bir gerçektir ki, gençlerini önemsemeyen, geleceğine yatırım yapmayan hiçbir ülke gelişemez. Gençlerini ekonomik ve sosyal hayata katmayan, eğitimine önem vermeyen, onlara hak ettiği istihdam alanlarını açmayan hiçbir ülke ayakta kalamaz” dedi

Türkiye’de bugün ülkemizdeki kayıtlı işsiz sayısının 3 milyon 700 bini bulduğunu, her 5 gençten birinin işsiz, genç işsizliğinin oranının ise yüzde 22.3’e yükseldiğini hatırlatan Sümer, “Böyle bir ortamda gençlerimize bakıp istihdam alanı açtığınızı söyleye bilir misiniz? Diplomalı işsizliğin rekor kırdığı ülkemizde gençlerimize bakıp eğitim olanaklarından yararlandıklarını söyleyebilir misiniz?” diye sordu Sümer, “Özellikle üniversite mezunu gençlerimize yeni iş olanakları yaratmak, hak ettikleri atamaları gerçekleştirmek devletimizin boynunun borcudur” dedi.

EĞİTİMDEKİ SORUNLAR HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Eğitimdeki sorunların her geçen gün adeta bir kartopu gibi büyüdüğüne dikkat çeken Sümer, paralı hale getirilen eğitimin; giderek laik, bilimsel ve çağdaş temelinden uzaklaştırıldığını vakıflara, derneklere devredilmek istendiğini söyledi. Yoksul ailelerin çocukları eğitimden uzaklaştığını, uyuşturucu başta olmak üzere her türlü suça sürüklendiğini ifade eden Sümer, yükseköğrenim şansını yakalayan gençlerin ise yurt, kredi ve burs gibi sorunlar yaşadıklarını anlattı.

YURT SORUNU KANGREN OLDU

Yükseköğrenimde özellikle barınma konusunun kangren haline geldiğini anlatan Sümer, bugün her beş üniversite öğrencisinden sadece birine devlet tarafından barınma hizmeti verildiğine işaret ederek “Bu sorun, artan öğrenci ve üniversite sayısına bağlı olarak, yeni mağduriyetler yaratmaktadır. Üniversiteyi kazanan çocuklar kadar, aileleri de mağdur olmaktadır. Farklı şehirlerden gelen ve maddi durumu iyi olmayan öğrenciler, sırf bu nedenlerle istismar edilmektedir. Bugün adı ne olursa olsun Milli Eğitim değerlerine aykırı eğitim verenlerin; evlatlarımızı zehirlemesine, onları istismar etmesine artık kayıtsız kalınmamalıdır TOKİ tarafından yurt hamlesi başlatılmalı, iki yılda bu sorun tamamen ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

O GEÇİT YAPILMALI

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yerleşme şansı bulan öğrencilerin de sorunlarının burada bitmediğini, yurtların temizliğinden, ulaşım sorunlarına; taciz iddialarından sunulan yemeklerin kalitesine kadar pek çok sorunla karşı karşıya kaldığına işaret eden Sümer, Adana’daki Mahmut Sami Ramazanoğlu Kız Yurdu ve Fevzi Çakmak Kız Yurdu önündeki yolda öğrencilerin can güvenliği konusunu gündeme getirdi. Yolun güvensiz durumundan dolayı üniversite öğrencilerinin karşıdan karşıya geçerken sorun yaşadıklarını anlatan Sümer, “Daha geçtiğimiz günlerde burada yaşanan kazada bir öğrencimiz yaralanmıştır. Daha fazla üzücü haberler almamamız için bu geçit hemen yapılmalıdır” dedi.  Sümer, “Bir yandan sınavların stresiyle boğuşan gençlerimizin; başka sorunlarla uğraşmaması için denetimlerin sıkılaştırılması gerekmektedir” dedi.

ALADAĞ BİR YÜREK YANGINIDIR

Yurt konusuyla ilgili olarak, Aladağ’da yaşanan elim hadiseyi de gündeme getiren Sümer, yurt yangınına ilişkin davanın bugün Kozan’da görüleceğini anımsattı. Aladağ’daki yurt yangını ile dağ köylerinde bin bir zorlukla eğitim almaya çalışan çocukların durumunun daha net olarak görüldüğünü belirten Sümer, yangından sonra TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonunun raporundaki hiçbir önerinin hayata geçirilmediğini söyledi. Sümer, şöyle dedi:

“Geçen dönem görev yapan komisyon, 512 sayfalık rapor hazırladı. Alınması gereken önlemleri tek tek sıraladı. Ama; gereken dersler bir türlü çıkarılamadı. Mevzuat yerinde saydı, Yurtlarda sorunlar her geçen gün katlanarak arttı. Sorarım size daha neyi bekliyoruz? Sizler ‘hayır’ dedikçe yüreklerdeki yangın daha da büyüyor. Sizler ‘hayır’ dedikçe, Aladağ’ın alevi hepimizi sarıyor. Çünkü Aladağ davası siyasi bir dava veya bir hukuk davası değildir. Aladağ davası bir yürek davasıdır, bu dava bir vicdan davasıdır” dedi.

Sümer, iktidar partisi milletvekillerine eğitimdeki ve yurtlardaki sorunlara daha fazla duyarlılık göstermelerini ve konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını kabul etmelerini istedi. Ancak, önerge kabul edilmedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor