Özel eğitimde Deha farkı

Adana’da, özel eğitim anlayışı üzerine, Deha Özel Eğitim Kurumu Kurucusu Denizhan Umut Şengün ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisiyle, özel eğitim sisteminin nasıl işlediğini ve öğrencilerin bakış açılarını konuştuk. Şengün, ülkemizin genç, çağdaş, kendisini ifade edebilen, özgür düşünen, doğru karar veren, bilgiyi ezberleyen değil, bilgiye nasıl ulaşılır çabası içerisinde olan eğitimli insan profiline ihtiyacı olduğunu söyledi.

Röportaj: Yener EKİNCİ

ÖZEL İNDİRİMDEN FAYDALANMAK İÇİN: 0 (554) 141 31 01

ADANA (BÖLGE) – Lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler çetin bir maratondan geçiyor. Zira, hedeflerine ulaşabilmek için disiplinli bir şekilde ders çalışmaya ve çalıştırılmaya ihtiyaçları var. Çoğu veli ise tabiri caiz ise çocuğunu yarış atı olarak motive etmeye çalışıyor. Uzmanlara göre, bu algı tamamen yanlış ve yıkılmak zorunda. Öğrencinin üzerinde baskı kurmak yerine, onu işinin ehli eğitimcilere emanet etmek, günümüz şartlarında en mantıklı olanı. Bu mantıktan hareket ederek, Cemalpaşa Mahallesi, Ordu Caddesi üzerinde yer alan Deha Özel Eğitim Kurumu’na ziyaret gerçekleştirip, öğrencileri nasıl hazırladıklarını sorduk. Merkezin kurucusu Denizhan Umut Şengün’ün verdiği cevaplardan anladık ki, eğitim sadece okumak ve yazmak değildir. Eğitim, kişinin bilgiyi kendisinin faydalanabilmesi için ve kişisel gelişimine katkı sağlamak için kullanmasıdır. Eğitim, insanlara aynı zamanda başkalarına bağlı kalmadan, kendi hayatlarını yönetebilme becerisini kazandırır. Hedeflerin ulaşan başarılı öğrenciler yetiştiren Denizhan Umut Şengün ve ekibi, disiplini ön planda tutan sistemleriyle, her türlü övgüyü hak ediyor. Şengün ile eğitim anlayışı üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajı ilgiyle okuyacaksınız. 

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’nın Ceyhan ilçesinde, 1993 yılında dünyaya geldim. Sırasıyla; Meryem-Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu, Niğde Ali Yalamancı Anadolu Lisesi ve Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni tamamladım. Mezun olduktan sonra özel eğitim kurumlarında kazandığım tecrübe sonrası, 2018 yılının temmuz ayında Deha Eğitim Kurumu’nu hizmete açtım. Boş zamanlarımı kitap okumaya ve ailemle vakit geçirmeye ayırıyorum.

Çatınız altında öğrencileri nasıl yetiştirmeye gayret gösteriyorsunuz?

Bir öğrenciye sınavı nasıl kazandırabiliriz ve onları iyi birer insan olarak nasıl yetiştirebiliriz? Sorusuyla, 3 öğretmen arkadaş yola çıktık. Aradan geçen sürede kadromuzu genişlettik ve öğretmen sayımızı 15’e çıkardık. Bütün heyecanımız ve çabamız öğrencilerimiz için. Bunun sonuçlarını da ‘başarı’ olarak aldığımızı söyleyebilirim. Sınavlarda ilk 500 ve ilk 1000’e giren öğrencilerimiz oldu. Yanı sıra, onlarca öğrencimiz Tıp Fakültesi, mühendislik fakülteleri ve Fen Lisesi’ni kazandı. Yetiştirmede esas aldığımız ilkelerimizi şöyle sıralayayım;

Kritik ve analitik düşünen: Seçme, kategorize etme, tümevarım, tümdengelme, benzetme, ayrıştırma ve soyutlama gibi kritik ve analitik düşünmenin tüm bileşenleriyle; günlük yaşantısındaki olağan, istemsiz, sistemsiz düşünmeden farklı; bilinçli, ilmi, hür düşünen… 

Milli ve manevî değerlere bağlı: Geçmişini benimseyip geleceğe umutla bakan, kendisi ve çevresiyle barışık, empati becerisi yüksek, özgüveni ile ayakları yere sağlam basan, bilgisiyle görgüsüyle etrafa ışık saçan…

Sorgulayan: Sorgulama ve araştırma yapmak için gereken özellikleri kazanmış ve öğrenmede bağımsız davranan. Öğrenmekten zevk alan ve öğrenme sevgisi yaşamı boyunca devam eden…

Bilgili: Yerel ve küresel alanlarda önem taşıyan kavram, fikir ve konuları araştıran; bunu yaparken geniş ve dengeli bir ders yelpazesinde kapsamlı bilgi birikimi edinip anlayış geliştiren…

İletişim kuran: Birden fazla dilde ve çeşitli iletişim şekillerinde kendinden emin bir şekilde fikirleri ve bilgileri anlayan, ifade eden. Takım çalışmalarında etkili ve istekli…

İlkeli: Doğruluk ve dürüstlükle, güçlü bir adalet ve hak anlayışı ile bireylerin, grupların ve toplumların haysiyetine saygı duygusuyla hareket eden, kendi davranışlarının ve bunların doğurduğu sonuçların sorumluluğunu üstlenen…

Açık-fikirli: Kendi kültürünü, kişisel geçmişini anlayıp değerini bilen. Diğer bireylerin ve toplumların bakış açılarına, değerlerine, geleneklerine açık…

Duyarlı: Başkalarının gereksinim ve duygularına karşı empati, merhamet ve saygı gösteren. Başkalarının yaşamlarında ve çevrede olumlu bir değişiklik oluşturmak için harekete geçen…

Risk alan: Tanımadıkları durumlara ve belirsizliklere korkusuzca ve ihtiyatla yaklaşabilen. Yeni rolleri, fikirleri ve stratejileri araştıracak bağımsızlığa sahip. Cesur ve inançlarını savunma konusunda sesini duyurmaktan çekinmeyen…

Dengeli: Zihinsel, fiziksel ve duygusal dengenin, kendisi ve başkalarının sağlığı için taşıdığı önemi anlayan…

 Öğrenciler veya veliler, sizce neden Deha’yı tercih etmeliler?

Şu an mevcutta 80 öğrenciye sahibiz. Maksimum 15 kişilik bir kontenjanımız daha var. Verimi düşürmemek adına, bu sayınız üzerinde öğrenci almıyoruz. Öncelikle tamamen şeffafız. Öğrenciye sunduğumuz dersler, olanaklar ve kitap setleri açık ve gerçek. Ders saatimiz diğer kurumlara oranla daha fazla. Birebir sınırsız dersler veriyoruz.  Öğrenci talep ettiği an, birebir ders alabiliyor. Öğrencinin gerçekten bir hayali ve hedefi varsa, biz bunu tamamen gerçekleştiriyoruz. Buraya gelip de, ‘’Sizden memnun kalamadım’’ diyen bir tek öğrencimiz yok. Başarısız olan öğrencilerimiz az da olsa var elbette. Fakat onlara da gidip sorsanız, kendi isteksizliklerinden dolayı başarı sağlayamadıklarını samimi bir şekilde söyleyeceklerdir.

Ödemeyi yaptıktan sonra sorumluluğu size bırakan velilerle karşılaştığınızda, nasıl bir tavır belirliyorsunuz?

Öğrencinin sınav sonuçlarını ve haftalık çalışmasını, yine haftalık olarak veliye bildiriyoruz. Her 3 ayda bir de veli toplantısı düzenliyoruz. Veli toplantılarına özen gösteriyor, ciddi anlamda hazırlanıyoruz. Deneme sınav sonuçlarını, öğretmenlerinin görüşlerini dosya halinde kendilerine veriyor, yine öğretmenlerimizle birebir görüşme sağlatıyoruz. Toplantıya katılmayan veli ile de karşı karşıya geliyoruz. Mutlaka gelmek zorunda.

Velilerin, herhangi bir kuruma kayıt yaptırmadan önce hangi kriterleri esas almasını tavsiye edersiniz?

Kuruma gittiğinde, öğrencisi mutlaka deneme derslerine girsin. Sistemi iyice tanısın ve kayıt kararını ondan sonra versin. Şu ana kadar bize gelip de kayıt yaptırmayan olmadı. Bu da bizim gurur kaynaklarımızdan bir tanesi.

Kısıtlı bir kontenjanınız kaldığınızdan bahsetmiştiniz. Bu röportajı okuyup da kayıt yaptırmak isteyen velilere özel bir indirim sağlamanız söz konusu olabilir mi?

Elbette. Bölge gazetesine özel, bu röportajı okuyup da gelenlere yüzde 25 gibi ciddi bir indirim uygulayabiliriz.

Bu röportajın gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor