Özel eğitimde önlem ve denetim istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, otistik çocuklar için devlet okullarında oluÅŸturulan özel sınıflarda bazı eÄŸitmenler tarafından yeterli özenin gösterilmediÄŸi, gerekli eÄŸitim ve öğretimin verilmediÄŸine yönelik ÅŸikayetleri Meclis gündemine taşıdı. Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, “Bu ÅŸikayetler ilgili il, ilçe milli eÄŸitim müdürlüklerine ve okul yönetimlerine de yapılmasına raÄŸmen neden gerekli önlemler, inceleme ve denetimler yapılmamaktadır?” dedi.
“BAKANLIK TEDBİR ALMALI”
Türkiye’de otistik çocukların bağımsız yaÅŸayabilmeleri, davranış problemlerini en aza indirerek ihtiyaç duydukları becerileri kazanabilmeleri için Otistik Çocuklar EÄŸitim Programı uygulandığını ifade eden CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, ÅŸunları kaydetti:
“Program otistik çocukların özelliklerine ve eÄŸitsel ihtiyaçlarına göre 3-6 yaÅŸ, 7-11 yaÅŸ ve 12-15 yaÅŸ ÅŸeklinde üç ayrı geliÅŸim evresine göre düzenlenmiÅŸtir. Bu program, özel eÄŸitim okullarında verildiÄŸi gibi, örgün eÄŸitim veren devlet okullarımızda da oluÅŸturulan Otistik Çocuklar EÄŸitim Merkezleri (OÇEM) ve diÄŸer kaynaÅŸtırma sınıfları eliyle uygulanmaktadır. Özel eÄŸitim gereksinimi olan çocuklarımız için, Anayasamızın 42’nci maddesi ile eÄŸitim sistemimizi düzenleyen diÄŸer yasal düzenlemelerde Milli EÄŸitim Bakanlığına görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu çerçevede otistik çocuklarımızın özel eÄŸitime ihtiyacı olduklarından, bakanlık her türlü gerekli tedbiri alarak topluma yararlı bireyler haline gelmeleri yönünde çalışmalar yürütmelidir.”
“ŞİKAYETLERE İLİŞKİN DENETİM YAPIYOR MUSUNUZ?”
Hazırladığı soru önergesini Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması talebiyle TBMM’ye veren Ayhan Barut, ÅŸu sorulara yanıt aradı:
“1. Türkiye genelinde otistik çocuk sayımız kaçtır? Hangi ilimizde kaç otistik çocuk yaÅŸamaktadır? Bu çocuklarımızın eÄŸitim çağında ve öncesinde yaÅŸ aralığına göre dağılımları nedir?
2. Türkiye genelinde Otistik Çocuklar Eğitim Programı uygulanan özel ve resmi ‘Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) sayısı kaçtır?
3. Bu özel ve resmi eğitim kurumlarının illere göre sayısal dağılımı ile eğitim verilen öğrenci sayısı kaçtır?
4. Hangi il ve ilçe merkezlerinde otistik öğrenciler için özel sınıf/sınıflar oluşturulmuştur? Oluşturulmayan il ve ilçeler var mı? Varsa neden oluşturulmamıştır?
5. 3 – 6 yaÅŸ, 7 – 11 yaÅŸ ve 12 – 15 yaÅŸ ÅŸeklinde üç ayrı geliÅŸim evresine göre düzenlenmiÅŸ program ülkemizin her ilinde veya ilçe merkezinde veriliyor mu? Verilemeyen yaÅŸ aralığı varsa neden? Bu eksikliÄŸin giderilmesi için bir planlamanız olacak mı?
6. Otistik öğrencilerle çalışan özel ve resmi okullardaki öğretmenlerimizin sahip olmaları gereken nitelikler nelerdir? Bu niteliklere ve özelliklere sahip olmayan görevlendirmeler yapılmış mıdır?
7. Otistik öğrencilerin bulunduğu OÇEM’lerde kullanılan eğitim öğretim materyalleri nelerdir? İhtiyaç duyulan bütün araç gereç ve ekipman tüm resmi ve özel okullarda mevcut mu? Değilse neden?
8. Bakanlık tarafından özel ve resmi okullarda eğitim alan otistik öğrencilerimiz ile öğretmenlerinin süreç içinde değişimleri, gelişimleri, etkileşimleri açısından belli bir denetim yapılıyor mu? Hangi aralıkta veya sıklıkta denetim yapılmaktadır? Sonuçları nedir?
9. Otistik çocukları için devlet okullarında oluşturulan özel sınıflarda bazı eğitmenler tarafından yeterli özenin gösterilmediği ve gerekli eğitim ve öğretimin verilmediği şikayetleri veliler tarafından bizlere kadar ulaştırılmaktadır. Bu şikayetler ilgili il, ilçe milli eğitim müdürlüklerine ve okul yönetimlerine de yapılmasına rağmen neden gerekli önlemler, inceleme ve denetimler yapılmakta mıdır?
10. Otistik çocuklarımıza eğitim verilen resmi ve özel eğitim merkezlerindeki sınıflara kamera sistemi kurulmasına ilişkin veli talepleri vardır. Bakanlık olarak velilerin bu talebini karşılamak adına bir talimatınız olacak mı?
11. Otistik Çocuklar Eğitim Programı kapsamında eğitim öğretim yapan özel ve resmi kurumlardan program kapsamında eğitim vermediği tespit edilen ve adli, idari ve cezai bir işlem yapılan kurum/kurumlar oldu mu? Hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
12. Özellikle Adana ilimizde otistik çocuk sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın ilçelerimize göre dağılımı nedir? Otistik çocuklarımızın eÄŸitimleri için Adana’da hizmet veren özel ve resmi okul/sınıf sayısı kaçtır? Adana’da yaÅŸayan otistik çocuklarımıza 3 – 6 yaÅŸ, 7 – 11 yaÅŸ ve 12 – 15 yaÅŸ aralığındaki bütün eÄŸitimleri verilebiliyor mu? Verilemeyen yaÅŸ aralığı var ise bu eksikliÄŸi gidermek için bir çalışmanız olacak mı?
13. Ülkemiz genelinde gerekli eÄŸitim öğretim verilerek bugün toplumsal hayata katılan otistik öğrenci sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın eÄŸitim öğretim sonrası takibi yapılmakta mı? Hangi iÅŸ kolunda hangi mesleklere kazandırılmış kaç otistik çocuÄŸumuz bulunmaktadır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor