Özel gereksinimli bireyler su ile terapi ediliyor

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Su Dünyası Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin sağladığı imkanlardan faydalanan 140 özel gereksinimli öğrenci; sosyal, akademik ve sportif başarılarıyla dikkat çekiyor.  Çukurova ilçesine bağlı Karslılar Mahallesi’nde hizmet veren merkezde yürütülen çalışmalar hakkında, Genel Müdür Derya Baş ve Hidroterapist Deniz Mete’den bilgiler aldık.

Özel eğitim nedir?

Derya BAŞ: Bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal özellikleri bakımından akranlarından farklı özellikleri olan çocuklara özel olarak yetiştirilmiş personel ve özel olarak düzenlenmiş çevrede verilen eğitim hizmetlerine, özel eğitim hizmetleri diyoruz.

Burada vermiş olduğunuz hizmetler nelerdir?

Hizmetlerimiz, özel gereksinimli bireylere yöneliktir. Burada, çocuklarımız için sunulan birçok eğitim olanağı bulunmaktadır. Özel bir gereksinime sahip olmak bireyin toplumun dışında kalması için asla bir neden olarak görülmemelidir. Özel gereksinimli bireylere yönelik verilen eğitimlerin her biri, bireylerin toplum içerisinde daha sağlıklı bir hayat sürmeleri amacı ile sunulur. Bünyemizde sağlanan olanaklar, alanında deneyimli ve uzman bir eğitmen kadro tarafından sunulur. Başlıca özel eğitim uygulamalarımız şunlardır;

* Otizm

* Gelişim bozukluğu

* Serebral palsi

*Down sendromu

* Özel öğrenme güçlüğü

* Rehabilitasyon uygulamaları

Özel eğitim ve rehabilitasyon neden gereklidir?

Özel eğitim ve rehabilitasyonu gerekli kılan birçok durum vardır. Temel olarak günümüzde özel gereksinime sahip olan bireylerin toplumdan dışlanması yerine topluma katılması için birçok faaliyet yürütülmektedir. Bu faaliyetlerden biri de özel eğitim imkanlarıdır. Özel eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları bireylerin özel olan gereksinimlerin karşılanması ve daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için gerçekleştirilir. Yediden yetmişe her yaş grubuna hitap eden özel eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları mevcuttur. Özel gereksinimli bireyler için sunulan özel eğitim bir ayrıcalık değil ihtiyaçtır. Bu bağlamda devlet destekli olarak sunulan birçok olanak bulunmaktadır. Özel eğitim merkezimiz tarafından özel gereksinimli bireylere sunulan tüm eğitim olanakları devlet destekli olarak ücretsiz sunulmaktadır. Özel eğitim ve rehabilitasyonu gerekli kılan hususlar, bireylerin toplum ile iç içe ve kendilerini gerçekleştirerek bir hayat yaşama gerekliliğidir. Özel eğitim merkezlerinde sunulan olanaklar özel gereksinimli bireylerin gelişimlerinin takip edilmesi, eğitim gereksinimlerinin karşılanması için ihtiyaçtır.

Özel eğitim almanın faydaları nelerdir?

* Bireyin toplum içerisinde daha aktif olmasına olanak tanır.

* Fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı bir hayatı olanaklı kılar.

* Bireyin kendini gerçekleştirmesine imkan tanır.

* Bireyin ihtiyaçlarına yönelik eğitim almasını sağlar.

* Özel gereksinimi olan bireylerin ebeveynleri için danışmanlık ve rehberlik olanağı sunar.

* Yediden yetmişe her yaş grubu için uygun bir özel eğitim olanağı bulunmaktadır.

* Özel eğitim olanakları özel gereksinimli bireyler için ayrıcalık değil ihtiyaçtır.

Özel eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları tamamen ücretsiz mi?

Özel eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları, günümüzde devlet destekli olarak sunulan uygulamalardır. Gerekli raporların alınması sürecinden sonra özel eğitim imkanlarından tüm özel gereksinimi olan bireyler faydalanabilmektedir. Özel eğitim ve rehabilitasyon, kısa sürede sonuç veren uygulamalar bütünü değildir. Bir eğitim ve gelişim süreci olarak değerlendirilmesi gereken özel eğitim bireyin gelişimi için süreklilik gereken uygulamalardır. Özel eğitim ve rehabilitasyon uygulamalarına ihtiyaç duyan çocuğu olduğunu düşünenler, rapor sürecini başlatmalıdır. Özel eğitim olanaklarından faydalanmak için gerekli raporların alınması bir süreç gerektirir. Rapor alma sürecinde, ücretsiz danışmanlık olanaklarımızdan faydalanmak isteyenler, iletişim kanallarımızı kullanabilirler.. Özel gereksinimli bireyler için özel eğitim olanaklarından faydalanmak zaruriyettir. Bununla birlikte özel eğitim olanaklarından faydalanmak için belirli bir yaş düzeyine ulaşılması zorunluluğu yoktur. Erken teşhis ve erken eğitim süreci bireylerin daha sağlıklı bir geleceğe sahip olmaları için büyük önem taşıyan hususlardır.

Kimler merkezinizden faydalanabilir?

Özel eğitim ve rehabilitasyon uygulamalarından faydalanmak için bireyin özel gereksinimi bulunması şartı aranmaktadır. Bu bağlamda bebeklikten yaşlılık sürecine kadar özel gereksinime bağlı olarak rehabilitasyon uygulamaları bireylere sunulmaktadır. Özel gereksinimli bireylere yönelik gerçekleştirilen özel eğitim uygulamaları her yaştan birey için mümkündür. Bebeklikten itibaren teşhis konulması ile birlikte vakit kaybetmeden özel eğitim hizmetlerinin alınmaya başlanması gerekir.

Sizi tanıyabilir miyiz? Kendinizden bahseder misiniz?

Deniz METE:  Adana’nın Seyhan ilçesinde, 1987 yılında dünyaya geldim. Sırasıyla; Yunus Emre İlköğretim Okulu, Çukurova Elektrik Lisesi, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum.  Özel Sporcular Spor Federasyonu ve Bedensel Engelliler  Spor Federasyonu 2. Kademe Yüzme Antrenörüyüm . 15 yıllık özel eğitim geçmişimde, yüzlerce bireylere olumlu dokunuşlarda bulundum . Yüzme alanında bireyleri nörolojik, psikolojik ve ruhsal rahatlama ile sağlıklı yasam biçimini belirleyerek Türkiye Şampiyonası yüzme müsabakalarına hazırlıyorum. Tedavi yönteminde ise ‘Aquaterapi’ yapmaktayım. Yurt içi ve yurt dışı projelerine de imzalar atarak, yüzme popülasyonunu biraz daha zirveye taşıdım. Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu’nda, 3 yıl milli antrenörlük yaptım. Adana’da iki sporcum ciddi anlamda ileriye adım attı, bir sporcum da şu an aktif olarak bedensel engelli milli yüzücü…  Aynı zamanda, Siyah Kuşak Spor Kulübü’nün başkan yardımcısı olarak görev yapıyorum. Özel Su Dünyası Rehabilitasyon Merkezi’nin de hidroterapisti ve beden eğitimi öğretmeniyim. Yüreğir Belediyesi Engelli Yüzme Branş Sorumlusuyum…

Merkez çatısı altında, branşınıza uygun olarak ne gibi eğitimler veriyorsunuz?

* Down Sendromlu çocuklarda kas gevşekliği olduğundan, kas güçlenmesi için küçük yaş grupları için oyunsal eğitimler veriyorum.

 * Otizm çocuklarda nörolojik-kas gelisimi- koordinasyon becerileri – adaptasyon ve iletişim becerileri çalışmaları yapmaktayım.

* Mental retardasyonlu öğrenme güçlüğü adı altındaki çocukların ise kalıcı belleklerini daha çok güçlendirmek için su çalışmaları sağlıyoruz.

* Zihinsel engelli yetersizliği olan bireylerde, nörolojik olarak kas gelişimi ve koordinasyon becerilerine ve algı açma yöntemleri ile çalışmalar yapıyoruz.

* Bedensel engellilerde, kişinin bedenine göre koordinasyon becerileri-kas kasılmalarına karşı rahatlatıcı egzersizler, kas gevşekliği olanlar için ise kas gelişimi için egzersizler düzenliyoruz

* Skolyoz hastaları için egzersizler ile omurga kemiklerini düzleştirici çalışmalar yapmaktayım.

* Serebral Palsi hastaları için d,e geliştirici egzersizler yaparak, yüzme yarışlarına götürmekteyim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor