ÖZLEM PEKDURANER DURMAK NEDİR BİLMİYOR

RÖPORTAJ: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-İçinde bulunduğumuz bu dönem kadınların çalışma hayatında erkeklere oranla daha az olduğu bir dönemdir. Çalışma hayatında etkin bir şekilde rol alan ve söz sahibi olan kadınların sayısı ne yazık ki oldukça azdır. Birçok farklı sebepten dolayı bu şekilde biçimlenen zinciri kırıp kendi yolunda cesur adımlarla ilerleyen, ‘Ben de varım’ diyen kadınlar da yok değil. Buna en iyi örneklerden biri de Özlem Pekduraner…

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yaşam Koçu ve aynı zamanda 7/24 Medya Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Özlem Pekduraner, hayatı boyunca durmak nedir bilmemiş ve kendini neredeyse her alanda geliştirmiş. Bugüne kadar çok çalışarak ve çaba sarf ederek bu sıfatları almayı hak eden Pekduraner ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Özlem Hanım kendinizden biraz bahseder misiniz?

3 Şubat 1979 tarihinde Adana’da doğdum. Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldum. Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümünde yüksek lisans yaptım. İkinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünden mezun oldum. 2008 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını aldım. Yaklaşık 10 yıl farklı dershanelerde öğretmenlik yaptım.

Hukuk ve Ticaret Mahkemelerinde bilirkişilik yaptım. 2014- 2019 yılları arasında TVA’nın ana haber spikeri olarak görev aldım. Aynı yıllarda TVA’da “Senkron” adlı iş dünyası ile ilgili program hazırlayıp sundum. Şu an Koza TV’de “ Özlem Pekduraner ile Yaşamın İçinden” adlı programı hazırlayıp sunuyorum. Üniversite yıllarından beri çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif rol aldım.  2013- 2018 yılları arasında Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptım. 2014 yılında Altı Sigma Eğitim Yönetim Danışmanlık Reklam ve Organizasyon Limited Şirketini kurdum.

2014-2019 yılları arasında Akdeniz Fm’de “Özlem ile Geniş Açı”, Radyo Çukurova’da “Özlem ile Geniş Açı”, Radyo Deva’da “Özlem Pekduraner ile Hayata Dair” adlı toplumsal bilinci artırmaya yönelik programlar hazırlayıp sundum.

2016 yılından itibaren TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde, birçok açılışta, STK’ların etkinliklerinde sunuculuk yaptım. 2017 yılından beri 7/24 MEDYA Gazetesinin imtiyaz sahibiyim. Bunlara ek olarak 2021 yılından beri yönetici koçluğu, işletme koçluğu, siyaset koçluğu ve yaşam koçluğu hizmetleri sunuyorum.

7/24 MEDYA Gazetesi’nin imtiyaz sahibisiniz. Bu gazeteyi kurmak aklınıza nereden geldi? Neden bir gazete kurmak istediniz?

Uzun yıllar ulusal ve çok sayıda yerel gazetede, dergide köşe yazıları, özel haberler yazdım. Röportajlar yaptım. Hobi olarak başladığım yazılı ve görsel medyada aktif olarak, tutkuyla çalıştığım işin profesyonel bir kimlik kazanmasını istedim.

Ayrıca gazetecilik mevcut kamusal sorunların gündeme taşınması, buna yönelik çözüm önerilerine yer verilmesi, halka güncel olaylara dair bilgilerin verilmesi,  sürekli araştırma yapmaya sevk etmesi,  gündemin takip edilmesini sağlaması açısından önem arz eder. Ben de bu önemin ve gerekliliğin bilincinde olarak her alanda devlet ile vatandaş arasındaki bağı güçlendirmeyi amaç edindim.

Özellikle kadınlara iş hayatı için danışmanlık hizmetleri veriyorsunuz. Sizce kadın iş hayatında daha çok yer almalı mı?

Toplumun önemli bir kısmını oluşturan kadınlar iş hayatında hakları göz ardı edilmeden, hak ettiği şekilde daha çok yer almalıdır. Sahip olduğu bilgi birikimi, yetenek, iş ve hayat tecrübesi ile ekonomik, siyasi, sosyal alana aktif bir şekilde dahil olmalıdır. Sosyal ve ekonomik refahın artması için iş dünyasına katma değer sağlamalıdır.

Siyasette de kadınlar erkeğe oranla daha az bir yere sahip. Sizce neden siyasette kadın sayısı az? Daha çok olmalı mı?

Ülkemizde siyasette kadın temsil oranı az. Erkek hegemonyasının baskın geldiği bir ortamda kadın sayısı, genel ve yerel yönetimlerde beklenilen ve istenilen oranda artmamıştır.

Kadınların siyasal hayata yeterince katılamamalarının temelinde ataerkil kültür yapısının, toplumsal baskının, cinsiyete dayalı eşitsizlik olduğunu düşünüyorum.  Bazı kadınlar dışsal engellerin haricinde içsel engeller nedeniyle siyasete uzak kalmak isteyebilir. Harcayacağı emeğin, zamanın karşılığını alacağına olan inancını, ümidini yitirmesi,  iş- siyasi ve aile üçgeninde dengeyi kurmakta zorlanması, aktif siyaset yapmanın çok meşakkatli, yorucu, yıpratıcı bir süreç olduğunun farkında olması, erkekler kadar ekonomik açıdan güçlü olmaması, yeterince özgüvene sahip olmaması gibi nedenlerle pasif kalmayı tercih edebilir.

Hâlbuki toplumun her anlamda gelişmesi ve kalkınması için talepkâr olunmalı, cesur davranılmalı, ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda iş birliği yapılmalı, başarının yakalanacağına olan inanç tam olmalı.

Kadınlar kendilerinin, toplumun ve ülkenin geleceği ile ilgili kararlarda söz sahibi olmalı, sivil toplum kuruluşlarında, yerel yönetimlerde, parlamentoda yerini almalıdır.

Siyaset dışında gazeteci kadın sayısı da oldukça az. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Maalesef cinsiyete dayalı istihdam söz konusu olabiliyor. Kimi zaman da evli ve çocuk sahibi olması nedeniyle de kadın gazeteciler işe alınmayabiliyor. Bunu dışında ağır ve esnek çalışma koşullarının olması, hak ihlallerine maruz kalmaları,  mobbinge, sözlü tacize, fiziksel saldırıya uğramaları, yoğun iş temposu nedeniyle özel ve sosyal hayatlarına yeterince vakit ayıramamaları, ücret politikalarında ayrım yapılması gibi sebeplerle kendileri de mesleği bırakmak zorunda kalabiliyor.

Kadın gazeteciler hak ihlallerinin bertaraf edilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, mesleki yönden daha çok gelişebilmeleri için yetkili mercilerden gerekli desteği istemeli ve istikrarlı bir şekilde dayanışma içinde olarak meslek kuruluşlarında karar alıcı pozisyonunda yer almak amacıyla çalışmalı.

Kariyer Planlaması, Etkili İletişim, Aile İçi İletişim vb. seminerler veriyorsunuz. Bu seminerler neden önemli?

Verdiğim eğitimlerle bireysel sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum.  Toplumsal bilinci ve farkındalığı artırmaya yönelik seminerlerin verilmesi bireyin seminer konusu ile ilgili bilgi sahibi olması, hayata bakış açısını değiştirmesi, yeni insanlarla tanışarak sosyal çevresinin gelişmesini sağlaması, potansiyelini fark etmesi, ufkunu açması, hayatına değer katması açısından önemlidir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor