“Pamuk üreticisine köstek olmayın”

ADANA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 450 kilograma düşürüleceğine yönelik iddiaların zor şartlar altında üretim yapan çiftçileri tedirgin ettiğini belirtti.

Pamuğun daha çok desteklenmesini isterken 600-650 kilogram olan dönüm başına desteklemenin 450 kilogram olarak belirlenmesinin pamuk üreticisine darbe vuracağını bildiren Barut, “Stratejik bir ürün olan pamukta zaten dışa bağımlıyız. Eğer dönüm başına desteklemeler de kısıtlanırsa üretici nasıl kazanır, ekonomi nasıl düzelir? Derhal bu iddialara açıklık getirilip çiftçinin mağdur edilmeyeceği ilan edilsin” dedi. 

PAMUK İÇİN DESTEK İSTEDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, girdi maliyetleri, döviz kuru ve faizler yükselirken pamuk fiyatlarının sürekli gerilediğini anlattı. Bu dönem hasat sezonu başında 4.4 liradan satılan pamuğun zamanla 3 lira seviyesine kadar gerilediğini anımsatan Barut, şöyle konuştu:

“Ülkemizde geçen sezon yaklaşık 1 milyon tonluk bir pamuk üretimi gerçekleşti. Türkiye’nin yaklaşık yıllık 1.5 milyon tonluk pamuk tüketimi olduğu gerçeği düşünüldüğünde aradaki 500 bin tonluk farkı ithal ediyoruz. 2018’de yaklaşık 620 bin ton ithalat yaptık ve bunun için 1 milyar 150 milyon Dolar dışarıya para ödendi. Ülkemiz ne yazık ki net olarak pamuk ithalatçısı konumunda. Pamukta yüksek maliyet sorununun çözülmesi, üretimin arttırılması ve uluslararası düzeyde işlem gören bir ürün olduğu için dünya fiyatlarıyla rekabet açısından da pamuk üretimi ve üreticilerinin desteklenmesi gerekiyor. Onlarca sanayi iş kolunda temel girdiler arasında yer alan pamuğun stratejik ürün olarak değerlendirilip daha çok desteklenmesini istiyoruz. Pamukta prim miktarlarının her dönem üretim maliyetlerindeki artış ve enflasyon oranlarına göre arttırılmasını talep ediyoruz. Stratejik ürün pamuk üretimi yeterince desteklenirse, girdi maliyetleri düşürülüp üretici teşvik edilirse, istikrarlı bir yaklaşım sergilenirse hem pamuk ithalatçısı olmaktan ülkemiz kurtulur. Üreticilerimiz ve yerli sanayimiz bu işten kazançlı çıkar.”

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN”

Üretimin artması, çiftçinin kazanması, dışa bağımlılığın ortadan kaldırılarak cari açığın azaltılması, Türkiye’nin kalkınması için pamuk üretimi ve üreticisinin yeterince desteklenmesinin şart olduğunu vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Biz pamuk üretimi ve üreticisi desteklensin diye çabalarken, mağdur üreticilerimiz sorunlarına çözüm beklerken şimdi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dönümde 600-650 kilogram olan pamuk destekleme tutarını 450 kilograma düşüreceğini duyuyoruz. Eğer böyle olursa çiftçimizin milyonlarca liralık zararı oluşur. Bu yükün altından çiftçimiz kalkamaz. Hem bizler hem üreticilerimiz desteklemenin düşürüleceği iddiaları nedeniyle büyük tedirginlik yaşıyor. Zirai ilaç, gübre, mazot, tohum ve sulama gibi girdiler sürekli yükseliyor ama çiftçinin alınteriyle ürettiği pamuk fiyatları sürekli geriliyor. Bunu kabul edemezken şimdi desteklemelerin düşürüleceğini nasıl kabul edip sindirebiliriz? Çiftçimiz bu yükün altından nasıl kalkar. Zaten stratejik bir ürün olan pamukta dışa bağımlıyız. Eğer dönüm başına desteklemeler de 450 kilograma düşerse çiftçi tamamen pamuk üretiminden vazgeçer. Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. Pamuğu taş yapıp, çiftçiyi altında ezmeyin. Pamuk üretimi ve çiftçinin yok edilmemesi için bu iddialara açıklık getirilmesini, üretim ve üreticinin daha fazla destekleneceğinin ilan edilmesini istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Konunun taraflarıyla pamuk üretimi konusunda ulusal düzeyde zirve yapılmasını, sorunların saptanmasını ve acil çözüm planı uygulanmasını talep ediyoruz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor